Moeite met ‘nee’ zeggen? Geef gezonde grenzen aan
15 januari 2019 
4 min. leestijd

Moeite met ‘nee’ zeggen? Geef gezonde grenzen aan

“Nee” zeggen. Het lijkt zo eenvoudig, maar voor sommigen is het niet zo vanzelfsprekend. Aardig gevonden worden staat voor veel mensen voorop. Jouw wensen komen als laatste. De ander mag niet teleurgesteld raken.

Mensen doen dit omdat ze behoefte hebben aan goedkeuring door anderen en bang zijn om afgewezen te worden. Maar ook een te groot verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme spelen een rol.

In het dagelijks leven doen anderen regelmatig een beroep op jou. Dat is normaal. En natuurlijk help je mensen waar je kunt. Maar het is niet de bedoeling dat je geleefd wordt door anderen.

Negatieve invloed op jouw gezondheid

Mensen lopen daardoor vast in hun werk of contacten met anderen en maken zonder zich ervan bewust te zijn, keuzes die zelfs een negatieve invloed op hun gezondheid hebben. Pas als het echt niet meer anders kan, dan geven mensen aan dat de grens is bereikt. Maar dan is het vaak al te laat.

Stel jezelf eens de onderstaande vragen:

  1. Heb je het gevoel dat je overbelast dreigt te raken?
  2. Geef je ondanks dit gevoel toch nog toe aan allerlei verzoeken?
  3. Houd je jouw frustratie en boosheid vaak voor je?

Heb je één of meer van deze vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan is er iets mis. Durf dit onder ogen te zien. Tijd om voor jezelf op te komen. Je geeft kennelijk niet duidelijk je grenzen aan. Streef daarom altijd naar gezonde grenzen. Dan vergroot je daarmee uiteindelijk jouw zelfvertrouwen en zelfrespect.

moeite-met-nee-zeggen-handen

 

Wat zijn de voordelen van je gezonde grenzen aangeven?

  1. Het laat zien wie je bent

Mensen met duidelijke grenzen stralen dat uit. Je ziet het aan de houding en manier van praten dat je geen loopje met ze kan nemen. Dat wil niet zeggen dat je onvriendelijk moet zijn, maar je bent wel krachtig in je standpunten. Je hoeft echt niet altijd uitleg of verantwoording af te leggen als je besluit iets niet te gaan doen.

Anderen voelen dit aan en gaan dit uiteindelijk in jou waarderen. Besluiten ze je de rug toe te keren? Dan is dit hun probleem. Kennelijk snappen ze niet dat jij ook je leven moet kunnen leiden. Zij kiezen maar een ander slachtoffer om hun doel te bereiken.

Voorbeeld:

Een oud-collega van mij had erg veel moeite om zijn hoofd boven water te houden in zijn baan. Als verdedigingsmechanisme koos hij ervoor om altijd maar weer overdreven aardig naar mensen te zijn en zich populair te gedragen. Mensen op de afdeling kregen dit al snel door en namen hem niet serieus meer. Ze vonden het juist irritant gedrag.

  1. Het vergroot je zelfvertrouwen en respect

Hanteer je gezonde grenzen? Dan laat dit zien dat je je jezelf de moeite waard vindt om te beschermen en goed te verzorgen. Wat goed voor je is blijft binnen, wat slecht voor je is laat je buiten.

  1. Het ordent je leven

De keuzes die je maakt zijn niet meer lukraak, maar steeds vaker gebaseerd op waar jouw kracht ligt, waar je naar toe wilt in het leven en dit geeft structuur. En meer structuur geeft jou uiteindelijk weer meer zelfvertrouwen. Je laat het conflict in jezelf of je wel assertief genoeg bent steeds vaker los.

  1. Je maakt reclame voor jezelf

Je weet wie je bent en wat je sterke en zwakke punten zijn. In plaats van dat je de persoon bent, waar voor jouw gevoel, anderen naar streven. Je bent echt. Mensen gaan dat zien en herkennen jouw kwaliteiten en zien wat ze beter niet aan jou kunnen overlaten. Mensen weten wat ze aan je hebben.

Conclusie

Kortom, gezonde grenzen zijn van belang. Ze bevorderen een gezonde relatie met jezelf en anderen. Ze helpen je jouw doelen te bereiken. Wil jij gerelateerde artikelen lezen? Start dan eens bij ons artikel over assertiviteit vergroten.

Meer artikelen over persoonlijke groei