Nee zeggen -  hoe doe je dat?
27 april 2020 
8 min. leestijd

Nee zeggen -  hoe doe je dat?

Wat ga je allemaal leren of nee zeggen?

[[showindex]]

“We kunnen ons allemaal wel een moment in ons leven herinneren waarop we iets hebben gedaan waar we geen tijd voor hadden of waar we misschien helemaal geen zin in hadden”

We hebben bijvoorbeeld toch eventjes tussendoor de buurman geholpen of zijn nog even bij ouders en schoonouders op bezoek geweest omdat ze dat vroegen. Al deze gebeurtenissen hebben iets gemeenschappelijk:

  1. We hadden veel liever nee willen zeggen. Maar onthoud dan wel de volgende quote: “Makkelijke keuzes, lijden tot een moeilijker leven en moeilijke keuzes maken het leven makkelijk!”
  2. De persoon waar we iets voor deden was blij, tevreden en/of gerustgesteld. Wij waren blij voor de ander, maar tegelijkertijd voelden we ons er niet helemaal prettig bij. Vaak weten we niet hoe dit komt, we hebben immers iemand geholpen en dat zou ons een goed gevoel moeten geven toch?

Nee zeggen is lastig

Hoewel het natuurlijk in de meeste gevallen inderdaad een hartstikke fijn gevoel geeft om iemand te kunnen helpen, is de kans groot dat je in deze gevallen over je grenzen heen gegaan bent. Liever had je gewoon nee willen zeggen.

Het veelvuldig over je eigen grenzen heen gaan, kan vervelende gevolgen hebben. Een van de meeste bekende gevolgen is bijvoorbeeld een burn-out of depressie. Het is dus belangrijk dat je je grenzen aangeeft, maar hoe kun je dat het beste doen?

Grenzen herkennen

Laten we voorop stellen dat mensen niet per definitie expres over je grenzen heen gaan en dat hier ook helemaal geen vervelende bedoeling bij hoeven te zijn.

“Mensen herkennen elkaars grenzen niet altijd, maar tegelijkertijd zijn ze zich ook niet altijd bewust van hun eigen grenzen”

Het feit dat je nu op zoek bent naar hoe je leert nee te zeggen en hoe je je grenzen het beste aan kunt geven, laat zien dat je je er wel bewust van bent dat mensen over je grenzen gaan. Dat je wat vaker nee mag zeggen. Toch is het soms lastig om je grenzen te herkennen op het moment dat ze overschreden worden.

Met name wanneer je mensen telkens over je grenzen hebt laten gaan, en je zelf misschien ook wel regelmatig over je eigen grenzen heen gaat, is het lastig om deze te herkennen. Vaak realiseer je je pas later dat iemand daadwerkelijk over je grens is gegaan, dat je beter nee had kunnen zeggen. Hoewel het soms lijkt alsof het dan te laat is, hoeft dit niet altijd zo te zijn.

Nee zeggen als leermoment

Wanneer je je achteraf realiseert dat je iemand over je grens hebt laten gaan, kun je dit moment gebruiken als een leermoment. Kreeg je misschien achteraf gezien op dat moment wel een signaal dat iemand over je grens heen ging?

Hoe voelde dat signaal? Op welke manier ging iemand over je grens heen, wat gebeurde er precies? Welke grens werd overschreden? Is er wellicht nu nog iets dat je hieraan kunt doen?

Toezeggen dat je iets voor iemand doet, houdt niet in dat je niet meer op je beslissing terug mag komen. Je mag best besluiten dat je iets toch liever niet doet en dat op een dusdanige manier aan iemand duidelijk maken, dat deze zich niet als persoon gekrenkt voelt. Hierover later meer.

“Nee zeggen is ook op een later moment nog mogelijk. Probeer wel eerder nee te zeggen, dit voorkomt veel frustratie en andere negatieve gevoelens”

Grenzen definiëren om eerder nee te zeggen

Vind je het nog lastig om nee te zeggen of vind je het nog lastig om je grens op het moment dat iemand deze overschrijdt te herkennen? Dat is heel normaal en helemaal niet erg. Wanneer je hier bewust mee aan de slag gaat, zal je merken dat je je grenzen steeds vaker en sneller gaat herkennen.

Tot die tijd kan het helpen om je grenzen bewust vast te stellen en daarmee te definiëren. Je kunt dit doen door op een rustig moment na te denken over in welke situaties mensen de afgelopen week over je grenzen heen zijn gegaan.

Nee zeggen tegen een collega

In welke situaties had je beter direct nee kunnen zeggen? Alles is mogelijk. Zelfs ‘kan je voor mij een kop koffie mee terug nemen?’ Nee, want ik heb nog geen idee wanneer ik terugkom en hoe lang mijn gesprek duurt”.

Leren nee zeggen oefening

Schrijf alle situaties heel concreet op papier. Je kunt vervolgens je grenzen opschrijven als voornemens. Voorbeelden hiervan zouden kunnen zijn:
– Ik wil niet dat mensen op een onderwijzende manier tegen me praten
– Ik heb het erg druk op dit moment. Ik wil op dit moment geen extra werkzaamheden op me nemen.
– Ik heb geen zin om naar de kroeg te gaan deze week. Ik wil me niet over laten halen.

Probeer jezelf zo veel mogelijk kracht bij te zetten in deze voornemens. Doe dit door werkwoorden zoals ‘moeten’ zo veel mogelijk te vermijden. ‘Moeten’ kan namelijk impliceren dat je er geen invloed op hebt, terwijl jij natuurlijk juist de persoon bent die hier invloed op kan uitoefenen. Beter kun je gebruik maken van het werkwoord ‘willen’.

Denk daarbij ook goed na wat jouw geluk hierin zou kunnen bevorderen, of op zijn minst kan voorkomen dat je gelukstoestand vermindert.

Door het concreet maken van je voornemens (die voorkomen uit situaties waarin je grenzen overschreden werden en jij geen nee hebt gezegd), helpt het je je grenzen te herkennen op het moment dat iemand op het punt staat ze te overschrijden. Doordat je ze sneller herkent, kun je hier ook sneller op handelen.

Nee zeggen voorbeelden

Het moment is aangebroken dat iemand op het punt staat je grens te overschrijden. Je bent er klaar voor, je weet precies wat je voornemens zijn en vooral wat je niet meer wil. Maar hoe geef je je grenzen nu op zo’n manier aan dat de ander zich niet gekwetst voelt?

Situaties Nee leren zeggen:

Er zijn een aantal basistips waarop jij de boodschap zo duidelijk, maar tegelijkertijd vriendelijk mogelijk kunt overbrengen.

1. Praat vanuit jezelf

Toon begrip voor de vraag van de ander, maar leg uit waarom je op dat moment niks kunt betekenen in de vraag van de ander. Overigens; je bent niet verplicht uitleg te geven waarom je iets niet wil doen, maar veel mensen voelen zich hier wel verplicht toe.

Vaak vinden mensen het in het begin wel prettig om een reden te geven, vandaar dat we ervoor kiezen om dit in de voorbeelden wel mee te nemen. Vraagt de buurman bijvoorbeeld of je volgende week even samen met hem naar het milieupark wil rijden, dan zou je dat op deze manier kunnen doen:

(Ik zou je graag helpen, maar) ik merk dat ik de laatste tijd wat veel aan mijn hoofd heb. Ik wil het weekend graag gebruiken om wat rust te nemen omdat ik merk dat ik dit nodig heb.

2. Tactisch nee zeggen – je grens aangeven

Vaak vinden mensen het lastig om de vraag van iemand volledig af te wijzen. In dat geval is het mogelijk om een alternatief of een compromis aan te bieden. Belangrijk is wel om voor jezelf duidelijkheid te hebben, wat je bereid bent te doen. Ben hier concreet in en maak dit duidelijk naar de ander.

(Ik zou je graag helpen, maar)ik merk dat ik de laatste tijd wat veel aan mijn hoofd heb. Ik wil het weekend graag gebruiken om wat rust te nemen omdat ik merk dat ik dit nodig heb. Ik wil je gerust een half uurtje meehelpen om de kar met spullen vol te laden, maar ik rij niet mee.

3. Assertief nee zeggen

Helaas zijn er mensen die ook na zo’n boodschap zullen blijven proberen je over te halen. De buurman zou bijvoorbeeld aan kunnen geven dat het echt niet zo lang duurt, of vragen wat je plannen dan zijn.

Let op, je bent niet verplicht om verantwoording af te leggen aan de ander. Als jij de hele dag op de bank wil zitten en Netflix wil kijken, is dat jouw keuze en hier hoef je geen verantwoording over af te leggen.

Blijf bij je standpunt op dat moment, dit is erg belangrijk. Zeg nee! Wanneer je uiteindelijk toch toegeeft, zullen mensen steeds vaker gaan proberen je over te halen en zal het steeds lastiger worden om je grenzen aan te geven. Herhaal je standpunt wanneer iemand probeert je over te halen.

Ik heb zojuist aangegeven dat ik echt even wat tijd nodig heb om te ontspannen. Ik heb je aangeboden om je te helpen de kar vol te laden. Meer kan ik op dit moment niet voor je betekenen.

Blijft iemand op zo’n moment toch nog proberen je over te halen. Blijf dan sterk, spreek de ander op een respectvolle manier aan op zijn gedrag.

Ik heb nu al meerdere keren aangegeven dat ik tijd nodig heb om te ontspannen. Ik vind het niet fijn dat je blijft proberen om me over te halen. Ik geef het niet zonder reden aan. Ik reken op je begrip hiervoor.

Conclusie

In het begin is het lastig en spannend om je grenzen aan te geven en duidelijk nee te zeggen. Zeker wanneer mensen regelmatig over je grenzen heen zijn gegaan.

Onthoud dat jij de enige bent die hier verandering in aan kan brengen. De ander ondervindt hier geen negatieve gevolgen van en zal zijn gedrag daardoor niet uit zichzelf aanpassen. Jij bent degene die deze negatieve gevolgen wel ervaart en daardoor ook de enige persoon die hier verandering in kan aanbrengen.

Hoewel het in het begin waarschijnlijk lastig zal zijn en je omgeving dit niet van je gewend is, zal je hier op de lange termijn steeds beter in worden en zal het steeds minder voorkomen dat mensen over je grenzen gaan.

Je zou bijvoorbeeld mensen die dicht bij je staan, in kunnen lichten over waar je mee bezig bent en wat je probeert te doen. Ze zullen er dan waarschijnlijk bewuster mee om gaan op het moment dat je een grens aangeeft. Mocht het niet direct lukken, dan kun je altijd verwijzen naar jullie eerdere gesprek.

Video: Nee Zeggen en hulp vragen

In de onderstaande video ontdek je wanneer het heel makkelijk en positief is om iets ander te vragen. Jij weet zelf echt wel waar je goed in bent en de zaken waar je minder in bent of gewoon een hekel hebt.

Hoe lekker is het dan om iets aan een ander te vragen. Je bent geholpen en helpt iemand zijn zelfvertrouwen te vergroten. Een echte win-win situatie:

Gratis Boek over nee leren zeggen

En onthoud dat het niet erg is als het niet direct lukt. Je zult er steeds beter in worden en steeds sterker in je schoenen komen te staan. Je zelfvertrouwen zal groeien en je zult minder stress ervaren.

Wil je veel meer weten over zelfvertrouwen en nee leren zeggen? Download dan via deze link vrijblijvend mijn gratis boek vol met zelfvertrouwen tips!

Meer artikelen over persoonlijke groei