Onzeker voelen bij je vrienden
Jezelf onzeker voelen bij je vrienden is natuurlijk niet optimaal en zeker niet de bedoeling. Ook een beetje vreemd als je erover na gaat denken.
Waarom voel ik mezelf onzeker bij deze groep vriendinnen of vrienden? Of voel je jezelf onzeker bij maar één persoon in deze groep? Dit artikel is waardevol voor je als je hier iets aan wil gaan doen. Klaar voor mijn tips?
Onzeker bij mijn vrienden – inhoudsopgave
- Van onzeker naar zeker
- Wat veroorzaakt dat onzekere gevoel?
- Je bent zelfverzekerd, maar bij deze vriend(en) niet, hoe komt dat?
- Onzeker? Analyseer je vrienden
- Vragen voor je vrienden
- Het hoeven niet per se je vrienden te zijn
- Wat kun je er nog meer aan doen?
- Analyseren
- Vermijd hem of haar voor een tijdje
- Contact minderen
- Onzeker zijn bij je vrienden – tip
Van onzeker naar zeker
We voelen ons allemaal wel eens ergen ‘niet op onze plek’ of niet op ons gemak. Voor de één is dat thuis, voor een ander weer op het werk of op school. Misschien in jou geval wel bij je vriendinnen of vrienden.
Dit is helemaal niet raar of vreemd, maar het geeft wel iets aan. Natuurlijk begrijp ik dat je van dat onzekere gevoel bij je vrienden af wilt. Wil je nu dus weten hoe je dit kunt aanpakken en wat nou dat onzekere gevoel veroorzaakt? Dan raad ik je aan om dit artikel even rustig te lezen en de nodige informatie eruit te halen. Veel leer- en leesplezier!
Wat veroorzaakt dat onzekere gevoel?
Je onzeker voelen kan meerdere oorzaken hebben. Ook verschilt het per situatie en is het niet zo dat er één simpel antwoord op te geven is.
Je onzeker voelen bij je vrienden kan door twee dingen komen: jijzelf of je vrienden (hoeven niet al je vrienden te zijn). Eén van deze twee factoren maakt het dat jij je onzeker voelt in het bijzijn van je vrienden. Ik snap heel goed dat je van dat gevoel af wilt, helemaal bij je vrienden.
Ik heb het zelf vaak genoeg meegemaakt. Mijn zaalvoetbalteam van vroeger was een geweldig leuk team. We hadden ontzettend veel lol en genoten van ons jaarlijks weekendje weg.
Zelf ben ik geen drinker, als ik iets te veel alcohol op heb, voel ik dat de dag later ontzettend. Overgeven en mezelf zeer slecht voelen hoorde hier dus standaard bij. Ondanks dat ik dit maar al te goed weet, gebeurde het nog geregeld dat ik te veel dronk. Uit onzekerheid dronk ik maar mee, dat was toen de standaard.
“Jij bent het gemiddelde van de 5 personen waar je het meeste mee omgaat is dan ook een favoriete uitspraak van mij”
Je bent zelfverzekerd, maar bij deze vriend(en) niet, hoe komt dat?
Nu kan het dus zijn dat het door jezelf komt, maar er is natuurlijk ook nog de optie: je vrienden. Soms hoeft het helemaal niet door een persoon te komen, maar is het onzekere gevoel door een situatie ontstaan.
In dit geval raad ik je dan aan om dit onderwerp een keertje aan te kaarten. Je moet je dan even over je onzekere gevoel heen zetten, maar daarna kun je een goed gesprek hebben en kun je in één keer een grote sprong maken. Wellicht praat je het uit.
Onzeker? Analyseer je vrienden
Het kan ook goed zijn om eens je vrienden te analyseren. Hiermee bedoel ik niet dat je ze gaat monitoren of controleren, maar gewoon let op hoe ze tegen jou doen in verschillende situaties.
Je kunt hier namelijk genoeg informatie uit halen en kan het zo zijn dat je niet lekker in je vel zit door je vrienden. Het is hierbij wel heel belangrijk dat je niet zomaar gaat vingerwijzen naar iemand zonder dat je het echt goed weet. Ga dus niks en niemand beschuldigen.
Eerst is het belangrijk om alles goed in kaart te brengen. Dit doe je met een korte vragenlijst. Deze lijst deel je NIET met je vrienden, maar beantwoord je voor jezelf.
Vragen voor je vrienden
De volgende vragen kunnen je dan ook helpen bij het analyseren van je vrienden, om te kijken of zij zorgen voor een onzeker gevoel bij jou:
- Voel ik me altijd onzeker na het spreken of zien van deze persoon/personen?
- Geeft hij/zij me een negatief gevoel over mezelf of andere?
- Ben ik me constant aan het bewijzen tegenover hem of haar?
- Kan ik lekker mezelf zijn bij diegene?
Het bovenstaande zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen hoe iemand jou laat voelen.
Het hoeven niet per se je vrienden te zijn
Het kan zijn dat niet je vrienden zorgen voor een onzeker gevoel maar jijzelf voor dit gevoel zorgt. Het is mogelijk dat jij je nog niet zeker genoeg over jezelf voelt en dat een vriendengroep onbewust je onzekerder laat voelen.
Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld door middel van grapjes en elkaar in de maling te nemen een band opbouwt. Voor veel mensen kan dit fijn zijn en een goede band scheppen, maar zit je nu niet zo lekker in je vel kan dat averechts werken.
Ook kun je door je onzekerheid een negatief beeld van je vrienden krijgen. Dit werkt ook niet goed mee en laat je niet lekker in je vel zitten. Het is dan ook handig om dit te analyseren en daar dan op te reageren. Je wilt natuurlijk geen negatief beeld krijgen van vrienden waar je eigenlijk harstikke blij mee bent en genoeg steun aan hebt.
Wat kun je er nog meer aan doen?
Mocht het nu komen doordat je met jezelf in de knoei zit of dat je je al niet zo zeker over jezelf voelt. Dan kan het helpen om je even volledig daarop op te focussen.
Op mijn website kun je genoeg materiaal vinden dat jou kan helpen met het verbeteren van je zelfvertrouwen. Een aantal weken geleden heb ik een artikel geschreven die je zeker weten gaat helpen: ‘Wat kan ik doen aan mijn onzekerheid?’.
Is het nu zo dat je vrienden, of een van je vrienden, je onzeker laten voelen? Dan kun je genoeg doen om van dat gevoel af te komen:
Analyseren
Zoals ik net al zei, kan het best helpen om eens even een checklist na te lopen. Hieruit kun je dan namelijk opmaken of dat je van iemand een onzeker gevoel krijgt of niet. Daarnaast helpt het je ook met het maken van betere beslissingen over jullie vriendschap.
Wees ook niet te drastisch natuurlijk. Voor je het weet heb je geen vriend meer over. Eenzaamheid is ook niet iets wat ik je wens. Zeker niet voor een langere periode.
Vermijd hem of haar voor een tijdje
Wat je ook kunt proberen is om je even af te zonderen van een bepaalde vriend of vriendengroep. Hierdoor kun je dan de verschillen opmerken. En kun je kijken of je je zelfverzekerder voelt of dat het toch door iets anders komt.
Ook kan het helpen met het op waarde schatten van een vriendschap. Valt er nog wat te redden? Is het nog de moeite waard om met haar of hem om te blijven gaan.
“Zoals je merkt stel je jezelf in dit proces zeer veel vragen. Ik raad je aan om dit met pen en papier uit te werken”
Contact minderen
Dit is een vrij extreme stap en ik adviseer je dan ook om deze als laatst te nemen. Is het nu zo dat alles erop wijst dat je je onzeker voelt door een vriend of vrienden? Dan kun je het best contact verminderen.
Als het nu echt niet gaat en je weet dat je je onzeker voelt door diegene dan is dit misschien de moeilijkste, maar wel de enige oplossing die er is.
Hiermee zorg je er namelijk voor dat je de onzekerheid vermijd en zo afneemt. Dit kan natuurlijk een hele zware en lastige stap zijn, maar je zult er hoogstwaarschijnlijk beter uitkomen.
Onzeker zijn bij je vrienden – tip
Mocht je nu nog dingen willen weten over je onzekerheid en weet je bijvoorbeeld al dat het niet door je vrienden komt? Dan kun je hier op deze website nog genoeg dingen vinden die jou alsnog kunnen helpen.
Een goede eerste en kleine stap is door hier mijn gratis boek over zelfvertrouwen te downloaden. Ook mag je mij altijd mailen of een berichtje sturen. Contactgegevens vind je hieronder.
Ik help je graag! Samen maken we de wereld weer een beetje mooier. Meer zelfvertrouwen is wat ik je wens. Niet alleen voor jezelf, maar ook van je omgeving. Succes!