Persoonlijke Groei Moeheid.. Wanneer ben je klaar met leren?
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
11/28/2013
2 min

Persoonlijke groei moeheid.. Wanneer ben je klaar met leren?

11/28/2013
2 min

Persoonlijke Groei Moeheid syndroom, heb jij er ook last van? Persoonlijke Groei Moeheid komt voor in alle lagen van de bevolking . Regelmatig kom ik mensen tegen die verzuchten: ‘ Is het nu nooit klaar?’ Ze zoeken dan vertwijfeld naar een mogelijkheid om hun belastende levenspatroon te doorbreken. Deze mensen lijken vast te zitten in een tredmolen van terugkerende gebeurtenissen: ‘ Relaties die vroegtijdig beëindigd worden, carrières die niet van de grond komen, financiële problemen die uitzichtloos lijken en ga zo maar.

Wanneer het jaar bijna ten einde is, gebruiken velen deze periode om hun leven te evalueren en te herijken. In dit artikel krijg je enkele handvaten om te checken of je nog op de juiste koers ligt.

Alles in het leven staat ten dienste van de persoonlijke groei

Of je nu bioloog, econoom of quantumfysicus bent, over één ding zijn ze het allemaal eens; alles in het leven draait om persoonlijke groei en ontwikkeling. Ga voor jezelf maar na wanneer je een gelukkige dag hebt gehad. Ongetwijfeld heeft daar een moment in gezeten waarin je een bepaalde moeilijkheid hebt overwonnen. Het maakt niet uit of je nu een ingewikkeld computerprogramma bent gaan snappen, hebt leren skiën of een examen hebt gehaald.

Leren is het bewijs dat je  groeit. Je doet mee met het leven. De andere kant is ook waar; wanneer je in een fase zit waarin je alles als saai en eentonig ervaart, dan neemt de kans op depressiviteit toe.

Alleen door weerstand kun je groeien

We leven nu eenmaal in een wereld van polariteiten. Je kunt alleen maar het licht ervaren, wanneer je ook de duisternis heb gevoeld. Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, zei eens: ‘ alleen doordat je jezelf afzet tegen de aarde, kan je vooruitkomen.’

Je hebt dus moeilijkheden nodig om uiteindelijk het geluk te kennen. Ook al wordt je soms moe van je eigen geworstel. Of heb je het helemaal gehad met de levenslessen die op je pad komen. Zolang je leeft is er geen ontkomen aan.

Dit klinkt misschien niet erg hoopgevend, maar gelukkig schijnt achter de wolken de zon. Want hoe beter je in staat bent om je moeilijkheden te omarmen, des te groter zal je gelukservaring zijn.

Lever een bijdrage

Het beste medicijn tegen het persoonlijke groei moeheid-syndroom is het leveren van een bijdrage. Wanneer je begint te geven zonder verwachting, zal je merken dat jouw moeilijkheden minder zwaar gaan voelen.

Je bent namelijk wat minder gericht op je eigen persoonlijke problemen, maar meer op de verbinding met mensen om je heen. Wanneer je meer in staat bent om de connectie aan te gaan, ga je ervaren dat je niet alles alleen hoeft te dragen.

Begin dus met het vragen van hulp. Of het aanbieden van je hulp. In beide gevallen ontstaat er een opening voor meer levensenergie en persoonlijke groei. Op het moment dat je omringd bent door ondersteunende medemensen, ga je merken dat jouw belastende levenspatronen draagbaar worden.

Terugkijkend op het afgelopen jaar…

Wanneer ik in deze maand december de tijd neemt om terug te kijken, kan ik alleen maar dankbaar zijn. Ondanks de stress en de tijdsdruk die ik mezelf te vaak heb opgelegd, zie ik ook dat steeds meer verbonden voel met mezelf, met de liefdevolle personen om me heen en met de wereld.

Gelukkig ben ik nog lang niet klaar met leren….

Hoe heb jij dit afgelopen jaar ervaren? Ik zou het leuk vinden wanneer je dat hieronder in een reactie met me deelt!

Reacties