arrow_drop_up arrow_drop_down
Positieve psychologie; een medicijn zonder bijwerkingen?
15 juli 2016 
5 min. leestijd

Positieve psychologie; een medicijn zonder bijwerkingen?

Positieve Psychologie krijgt wereldwijd steeds meer serieuze aandacht van toonaangevende universiteiten. In het begin werd het vaak nog weggewuifd als een vage rage of als New-Age-achtig- gedoe. Tegenwoordig zijn de voordelen ook wetenschappelijk bevestigd. Ontdek in deze blog hoe geluk jouw medicijn kan zijn voor veel psychische klachten.

Positieve psychologie kijkt anders

Sinds het ontstaan van de moderne psychologie, is vanaf het einde van de 19e eeuw vooral onderzoek gedaan naar ‘afwijkend’ gedrag en denkbeelden bij mensen. Zo is een groeiend aantal psychopathologieen in kaart gebracht. In de meest recente DSM V ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’, het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen, is het aantal diagnoses sinds 1952 verdrievoudigd…

Eigenlijk heel bijzonder dat er tot voor kort maar weinig is gekeken naar wat mensen nu eigenlijk gelukkig maakt.

Daarom is het goed dat er in 1998 door de wetenschappers Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi een theorie is gedefinieerd rondom positieve psychologie.

Hierdoor ontstaat een helder beeld over wat je zelf kunt bijdragen aan jouw eigen geluk.

Het fundament om  je goed te voelen

De positieve psychologie geeft aan dat er vijf pijlers nodig zijn om dagelijks lekker in je vel  te zitten:

 • Gelukkig denken
  Het is de uitdaging om jezelf zo vaak mogelijk goed te voelen. Dus stel jezelf de vraag; ‘Wat kan je doen om dagelijks  tevreden te zijn?’ Waar kan ik betekenis aan geven? Breng jezelf daarom in ervaringen en situaties van geluk en flow. Verzamel ogenblikken van hoop en optimisme. Er zijn altijd ‘geniet-momentjes’ in de vorm van een zonnestaal op je gezicht, de wind door je haren, de geur van jouw favoriete gerecht enz. waar je zin aan kunt geven.
 • Gelukkig voelen
  Je gaat je beter voelen wanneer je ook beter doet. Uiteindelijk hangt alles af van je gedrag. Het gaat er juist om dat je op de spannende momenten in je leven in staat bent om wijsheid te tonen, vergevingsgezind kunt zijn, moedig bent, volhardend durft te zijn, zonder rigide te worden en vooral liefde kunt geven.Alleen al door jouw aandacht te richten op deze positieve karaktereigenschappen, zal je merken dat je weerbaarder bent tegen negatieve gevoelens.
 • Gelukkig verbinden
  De echte blijheid in jezelf ervaar je pas in relatie met de ander. Je bent een sociaal dier en je bent een onderdeel van een grotere groep. Het is juist in de verbondenheid dat je het meeste geluk kan ervaren. Dit vraagt een hoge mate van onbaatzuchtigheid en tolerantie. Wanneer je uit het oordeel blijft, dan is het makkelijker om in contact te zijn. Daarvoor is het van belang om honderd procent verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen gedrag. Diep van binnen voel je wel hoe je ethisch kan handelen in zowel de werk,- als de privésituatie.
 • Gelukkig ontwikkelen
  Op het moment dat je leert en groeit zal je gegarandeerd blijdschap voelen.Wanneer je vaardigheden ontwikkelt zal je gemotiveerd zijn om jezelf verder te onderzoeken. Als kind heb je al de drijfveer om te experimenteren. Het ontdekken van jouw grenzen (en daar voorbij) geeft nu eenmaal een kick.
 • Gelukkig Flow
  Ken je de momenten dat alles vanzelf lijkt te gaan? De tijd lijkt stil te staan en je kan helemaal opgaan in jouw werkzaamheden. Je ervaart een tomeloze energie, waarmee je op het scherpst van de snede de essentie van het leven weet te pakken.
  Je hoeft geen topsporter, musicus of chirurg te zijn om flow te ervaren. Er zullen altijd situaties in je leven zijn waarin jouw talenten, wijsheid en beweging samenkomen.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het dagelijks ervaren van jouw geluk?  Bestel dan hier mijn boek ‘Geluk(t). Dit boek staat vol met inzichten en praktische handvaten om direct mee aan de slag te gaan.

De eigenschappen van negatieve denkers

Zoals je hierboven kan lezen, hangt veel van jouw geluk af van de manier waarop je denkt. Want positieve gedachten geven positieve emoties. Negatieve gedachten geven negatieve gevoelens.

Alles heeft met jouw ‘mindset’ te maken. Wanneer je teveel gericht bent op negativiteit, dan loop je het risico dat je onzeker gedrag gaat vertonen. Voor je het weet ben je voortdurend aan het twijfelen.  Met die onzekerheid neemt ook de kans op stressgerelateerde klachten toe.

Dit is het A,B,C,D-tje van wat negatieve denkers doen:

 • Anticiperen
  Ruim 60- 70% van onze gedachten zijn al negatief gericht. Negatieve anticipatie – denkers hebben hun aandacht vooral gericht op wat mogelijk mis zou kunnen gaan. Ze gaan al uit van het ergste. Iedere suggestie om het ook eens op een andere manier te bekijken wordt weggewuifd met de overtuiging: ‘Je weet maar nooit wat er kan gebeuren.
  Omdat de focus gericht is op mislukking, gaat er bij deze personen ook meer mis dan   bij anderen. In de natuur geldt de wet: ’Energy flows were the attention goes. Dat klopt voor zowel de positieve,- als de negatieve gedachten.
 • Beheren
  Negatieve beheer-denkers hebben vaak de neiging om alles persoonlijk naar zich toe  te trekken. Ze kunnen ook prima verklaren waarom het juist bij hen misgaat;  ‘Het zal wel aan mij liggen.’ ‘Ik ben niet voor het geluk geboren.’ ‘Ik heb niet genoeg zelfvertrouwen.’ Ik ben niet geschikt/ niet goed genoeg.’  Zo worden ze eigenaar of beheerder van iedere situatie die verkeerd loopt.
 • Catastroferen
  Catastrofe-denkers hebben het bijna tot een kunst verheven om van een mug een olifant te maken. Met een goed gevoel voor drama, worden kleine foutjes extreem uitvergroot. Vaak beantwoorden ze een kleine mislukking met een emotionele overreactie. De omgeving kan daar weinig mee. Meestal wordt het contact met de negatieve denker tijdelijk verbroken, totdat hij of zij weer tot bedaren is gekomen.
 • Dualiseren
  Dualiseer-denkers zien in hun leven weinig nuances. Alles is zwart-wit. Het is het één of het ander, maar er is geen middenweg. Met deze manier van denken loop je veel risico op langdurige stress. Want wanneer je weinig alternatieve mogelijkheden ziet, dan loop je al snel vast in jouw hoofd. Je leeft nu eenmaal in een wereld van polariteiten. Het is juist de uitdaging om een probleem vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven te bekijken. Dat geeft  een gevoel van ruimte.

Ga vandaag nog aan de slag met Positieve Psychologie

Wanneer je vast dreigt te raken in jouw zelfgebouwde mentale gevangenis, dan kan positieve psychologie een uitweg bieden. Een gelukkig gevoel en blijheid  heeft immers veel voordelen:

 • Het is het beste medicijn tegen negatieve gevoelens.
  Zodra je geniet is het erg lastig om in een beladen stemming terecht te komen.
 • Je lost makkelijker problemen op
  Op het moment dat je lacht komt er weer ruimte in jouw vastzittende gedachten. Je relativeert weer en dat is precies de ruimte die je nodig hebt om een probleem op te lossen.
 • Je kunt beter herbronnen
  Zodra je in een positieve stemming bent, bouw je een stevig fysiek,- mentaal,- en sociaal fundament. Dit geeft jou en de mensen om je heen de gelegenheid om voldoende veerkracht op te bouwen. 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van Positieve Psychologie.  Laat daarom hieronder een reactie achter.

Ken je mensen in jouw omgeving die wel een positief steuntje in hun rug kunnen gebruiken? Deel dan deze blog door op één van de onderstaande icoontjes te klikken.

Namens hen alvast bedankt!

Robert Benninga
Door

Robert Benninga

op 18 Jul 2016

Hey die Albert, leuk en goed My Man. Interessant is vooral ook de diepere behoeftes in dit geheel mee te nemen, waar ik mijn brede ervaring zowel persoonlijk als zakelijk vaak nog veel en veel te weinig bij zelf en de ander naar gekeken wordt. Je benadert begrijpelijk sterk gedrag, dat heeft ook veel risico's, zoals jij zeker weet, als je niet echt kijkt naar en spreekt over de onderliggende emoties en diepere behoeftes. Gi Buddy Go, Grow and Flow. Aloha vanaf schitterend Schiermonnikoog, Robert benninga@mindpwoer.nl 0611340089

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Hey Robert, altijd fijn om van zo'n waardevolle vriend als jij deze feedback te krijgen. In mijn masteclasses en elearnings krijgen die onderliggende emoties en diepere behoeftes zeker aandacht. Daar is een blog als deze niet toereikend voor. Ik waardeer jouw zorg en hoop snel weer te ontmoeten, hrt grt, Albert

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 18 Jul 2016

Hoi Albert, Ik doe mee met het onderzoek, goed stuk. Ben benieuwd wat ik moet doen voor het onder zoek. gezonde groet, Ilse Fortuin

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Hoi Ilse, Fijn dat je meedoet met het onderzoek. Gewoon enkele vragen invullen en je hebt jouw bijdrage aan de Positieve Psychologie al geleverd! Warme groeten, Albert Sonnevelt

pim de graaff
Door

pim de graaff

op 18 Jul 2016

beste albert, wat schrijf je toch goede stukken. kan ik ook met dat onderzoek meedoen; heb geen smartphone, wel een computer

Albert
Riky
Door

Riky

op 18 Jul 2016

Met bovenstaande ben ik het helemaal eens. Als iedereen tevreden en happy is dan is er ook vrede. Dat willen we graag allemaal. Ik hoop dat het toch een keer door komt bij de mensen. Daar bid ik voor.

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Lieve Riky, Mooi dat je zoveel compassie hebt voor de wereld. Ik voel me gesteund door jou! Je leeft de Positieve Psychologie Warme groeten, Albert Sonnevelt

Annemarie van Heezick
Door

Annemarie van Heezick

op 19 Jul 2016

Hoi Albert Wat een mooie blog over positieve psychologie en doe zeker mee aan het onderzoek om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld en mijzelf. Veel geluk en heerlijk genieten van de zomer.vriendelijke groeten annemarie van heezick

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Beste Annemarie, Mooi dat je meedoet. Alle vorm van hulp is meegenomen om de wereld meer te laten ervaren wat het waardevolle effect is van Positieve Psychologie. Warme groeten, Albert Sonnevelt

eggermont randi
Door

eggermont randi

op 20 Jul 2016

zeker mooie teksten heb zelf het uitputtingssyndroom cvs en met de kracht van het positief denken en de meditatie oefeningen heb ik al veel meer resultaat dan met alle drs die ik al gelopen heb.het is echt zo door alles wat positiever te bezien en eens wat tijd maken voor uzelf dat doet echt wonderen. ik blijf men moed en men positiviteit nu behouden.En heb nu het gevoel dat ik hier ga doorgeraken.bedankt Albert!

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Beste Randi, Ik heb veel respect voor de levensweg die je gaat. Uiteindelijk zal je er alleen maar krachtiger uitkomen. Daarmee ben je een inspirerend voorbeeld voor jouw omgeving. Veel sterkte! Albert Sonnevelt

Bert Wever
Door

Bert Wever

op 19 Aug 2016

Hallo Albert, goed stuk. Het klopt dat waar je je aandacht opricht gaat groeien. Kijk maar wanneer je iets nieuws gekocht hebt, je ziet het dan veel meer. Indien je kiest en focust op positieve gedachten heb je een prettiger leven. Maar wat is het lastig om uit dat karrenspoor te komen.

Albert
Door

Albert

op 24 Aug 2016

Beste Bert, Dank voor jouw positieve feedback op mijn artikel over positieve psychologie. Dat geeft mij de motivatie om door te gaan met schrijven. Veel succes! Albert Sonnevelt

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei