Positieve stress? 5 tips voor gezonde stress!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
07/25/2014
2 min

Positieve stress? 5 tips voor gezonde stress!

07/25/2014
2 min

Positieve stress ofwel eustress is een gezonde spanning. Het zorgt dat je wegrent of weerstand biedt bij gevaar. Maar helpt je ook een topprestatie te leveren. Van een speech houden, sollicitatiegesprek voeren tot sportwedstrijd winnen. Ook bij verliefdheid, de geboorte van je kind en ritje in de achtbaan komen positieve stresshormonen vrij. Ze geven je een kick. Alsof je vleugels hebt en de hele wereld aankunt. In dit artikel meer over positieve en negatieve stressbeleving. Daarnaast krijg je tips om gezonde stress te ervaren.

Stressbeleving, positief en negatief

De mate waarin je positieve stress ervaart en op welke moment verschilt van persoon tot persoon. Onder andere je opvoeding en wat je meemaakt beïnvloeden je stressbeleving. Zo voelt de een zich prettig als er uitdagingen zijn en spanning om de hoek komt kijken, terwijl een ander eenzelfde situatie juist bedreigend vindt.

Examens zorgen bijvoorbeeld voor stress. De een presteert door die spanning beter en de ander klapt dicht. De een verheugt zich op een keer bungeejumpen. Een ander raakt alleen al bij de gedachte aan zo’n sprong in paniek. Kortom, slaat je stress om in angst? Maakt het je gespannen, krijg je nek-, rug- en hoofdpijnklachten, leidt het tot concentratieverlies en slapeloosheid? Dan kamp je met ongezonde ofwel negatieve stress, die je uitput en gezondheid schaadt.

Overigens, goede stress kan ook ongezond zijn. De adrenalinekick van positieve energie kan verslavend werken. Daarom is het zaak ook positieve stress – net als negatieve – regelmatig af te bouwen door te ontspannen.

Positieve stress ervaren? 5 tips!

Wil je positieve stress ervaren? Bruisen van de energie, positief in het leven staan, je uithoudingsvermogen vergroten, alert zijn, gemotiveerd, geconcentreerd en creatief? Hieronder 5 tips hoe je de balans van negatief naar positief laat doorslaan en je leven fijner maakt:

1. Niet moeten, maar willen

Moet je allerlei dingen in je leven? Of: wil je bepaalde dingen doen? Moeten drukt dwang uit en voelt als een verplichting. Willen daarentegen is iets dat je graag zelf wilt en suggereert keuzevrijheid. Kies jij voor willen? En verjaardagsfeestje, een etentje, extra taak et cetera. Dan doe je het graag, zonder druk en dat kan je positieve energie geven.

2. Tel je zegeningen

Gewoon tevreden zijn met wat je bezit, wie je bent en doet, kan heel fijn zijn. Het is misschien niet perfect, maar is dat erg? Gewoon stilstaan bij de dagelijkse dingen en een pas op de plaats maken, is goed. Het zorgt dat je minder haastig en jakkerend door het leven gaat, je zegeningen telt en voorkomt negatieve stress.

3. Train je assertiviteit

Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Is daardoor je werkpakket en het aantal sociale verplichtingen zo omvangrijk geworden dat je tijd tekort komt? De kans dat je jezelf op een gegeven moment voorbij holt is groot. Roep jezelf een halt toe. Delegeer zaken en train je assertiviteit. Leer nee zeggen en voorkom ongezonde stress.

4. Maak van een mug geen olifant

Is het je aard om kleine dingen tot onnodig grote proporties op te blazen? Die manier van doen, kan voor nogal wat negatieve stress zorgen. Haal je schouders wat vaker op, zie de humor in van dingen of behandel gebeurtenissen als een veertje dat je gemakkelijk wegblaast. Zo krijgt negatieve stress minder snel vat op je.

5. Blijf realistisch

Een dag kent 24 uur. Realiseer je dat bij het regelen van je dagelijkse bezigheden. Plan niet meer in dan het aantal uren dat je daadwerkelijk tot je beschikking hebt. Dus push jezelf niet door de lat zo hoog te leggen dat je keer op keer in tijdnood komt en te weinig aandacht, tijd en energie hebt voor jezelf, gezin, familie en vrienden. Neem liever wat minder hooi op je vork. Zorg dat je relaxter leeft en geef positieve stress de ruimte!

Combineer je de bovenstaande tips met een gezond eetpatroon, regelmatig bewegen en voldoende nachtrust? Dan voel je je een stuk lekker in je vel zitten, kun je je beter concentreren en heb je uiteindelijk meer energie dankzij de positieve stress die je ontwikkelt.

Hoe staat het met jouw positieve stress? Heb je dat? Hoe zet je gezonde stress in? Deel je ervaringen en ideeën en inspireer anderen.

Reacties