Maak je dromen waar en stel doelen
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
12/16/2019
5 min

Maak je dromen waar en stel doelen

12/16/2019
5 min

Nog een paar weken en we zitten alweer aan de oliebollen. Voor velen hét moment van goede voornemens en plannen maken voor het nieuwe jaar. Of het nu gaat om persoonlijke of zakelijke ambities. Doe wat succesvolle mensen, leidinggevenden of topsporters stuk voor stuk doen: geef jezelf richting en neem de tijd om bewust doelen te stellen voor je leven en werk. Want ze vergroten de kans dat je dromen werkelijkheid worden enorm. Heb je jij je doelen voor 2020 al helder? Hier de vijf belangrijkste redenen waarom het stellen van je doelen zo belangrijk is:

1. Meer focus en minder afleiding

‘Als je niet weet waar je naartoe wilt, moet je niet verbaasd zijn ergens anders uit te komen.’ Zonder doel mis je focus op wat voor jou belangrijk is. Grote kans dat je gezapig door de dag heen ‘drijft’ en  voortdurend bezig bent met ad hoc dingen die van buitenaf op je afkomen. Immers, zonder duidelijk doel maakt het niet zoveel uit wat je doet. Dus als jij niet krachtig je richting bepaalt, doen anderen dat wel voor je en zullen zij je hun doelen opleggen.

Bovendien ben je, doordat je niet specifiek toewerkt naar wat voor jou belangrijk is, ook eerder geneigd om je te laten afleiden door mail, internet, social media  en andere onderbrekingen. De hele dag door ben je druk bezig, maar toch heb je het gefrustreerde gevoel dat je niets wezenlijks hebt bereikt.

Een duidelijk doel voorkomt dat je je kostbare energie en tijd verspilt aan minder belangrijke zaken. Of dat je bezig bent met het vervullen van andermans doelen, of gewoon niet zo hard je best doet. (Want waarom zou je…?)

Doelen stellen helpt je om je energie te kanaliseren, om je aandacht te richten op wat voor jou belangrijk is. Ik herhaal nog maar eens een van mijn favoriete citaten: ‘Energy flows where the attention goes.’ Daar waar je je aandacht op richt, vloeit je energie naar toe.

Met focus op je doel wordt het ook makkelijker om hoofd- van bijzaken te scheiden en om beslissingen te nemen. Want bij alles wat je doet, sta je meer stil bij de vraag of dit bijdraagt aan het behalen van je doel. Dat maakt het makkelijker om nee te zeggen tegen afleidingen, taken en keuzes die dat niet doen. Met als effect een grotere kans dat je ook krijgt wat voor jou belangrijk is.

Voor organisaties en teams geldt hetzelfde. Zonder duidelijk gezamenlijk doel wordt het voor iedereen lastig om in de waan van de dag prioriteiten in het werk te stellen en je tijd en energie aan de juiste dingen te besteden: die dingen die het doel dichterbij brengen. Bijkomend voordeel is dat een gezamenlijk gedeeld doel gesteggeld voorkomt en helpt om het eens te worden in een groep.

2. Je haalt het maximale uit jezelf

Grote doelen stellen stimuleert je om het maximale uit jezelf te halen; om uit je comfortzone te komen en je grenzen te verleggen. Daardoor ga je beter presteren dan je ‘doelloos’ gedaan zou hebben. Het volgende mini-experiment laat je dit ervaren: Ga op een stoel zitten en steek je handen zo hoog mogelijk in de lucht. Hou dit 5 seconden vol en probeer dan je handen nog ietsje hoger te krijgen. Lukte dat? Vast wel.

Maar je had je handen ook de hele tijd op maximale hoogte kunnen houden. De opdracht was immers ‘zo hoog mogelijk’. Door het doel ‘nog hoger’ kwam je echter net dat tikkie verder. Met andere woorden: een doel stellen vergroot je prestatie.

Dat is dan ook meteen een reden om groot te denken, om jezelf echt uit te dagen. Stel je te kleine of middelmatige doelen, dan is het al gauw goed genoeg en haal je niet alles uit jezelf wat erin zit. Ga maar na. Als je doel is om de top van de Kilimanjaro (5895 meter) te bereiken, zul je jezelf meer uitdagen dan wanneer je je pijlen richt op het bereiken van de laatste tussenstop op 4600 meter hoogte.

Met een doel als 10 kilometer in 50 minuten hardlopen kom je verder dan zeggen dat je twee keer per week een uurtje gaat rennen. Een goed doel daagt je uit, vergroot je doorzettingsvermogen en je zelfvertrouwen en helpt je om je grenzen te verleggen. Simpelweg omdat je je brein in een andere stand hebt gezet.

Henry Ford deed daar ooit een mooie uitspraak over: ‘The man who thinks he can and the man who thinks he can’t, are both right.’ (Degene die zegt dat hij het kan en degene die zegt dat hij het niet kan, hebben beide gelijk.) Dus laat je niet beïnvloeden door belemmerende angstgedachten als ‘kan ik niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ze zullen me vast uitlachen’, ‘wat als het niet lukt’,  etc. Dat wordt dan ook geheid de uitkomst doordat je niet het maximale uit jezelf haalt en bij de eerste de beste tegenslag afhaakt. Overigens moeten doelen natuurlijk niet te abstract zijn of te ver weg liggen; maak ze concreet en realistisch.

3. Activatie van innerlijke drijfveren en meer motivatie

Door doelen te stellen maak je je innerlijke drijfveren, passies of verlangens wakker. Het formuleren van een concreet doel laat de vonk die ergens in jou smeult, ontvlammen. Het wakkert je innerlijke vuur aan. En er is niets wat zoveel energie, motivatie en bevlogenheid geeft als je passie leven; doen wat past bij jouw waarden en ambities.

Als je bezig bent met het bereiken van je droom, is het alsof je vleugels krijgt en kom je probleemloos in actie. Bovendien zet het je aan om creatieve oplossingen of nieuwe strategieën te bedenken die je ambitie(s) dichterbij brengen. Wat de kans vergroot dat je dat doel daadwerkelijk bereikt.

En mocht je motivatie onderweg door tegenslag onverhoopt tijdelijk wegzakken, dan helpt het om je weer op dat doel te concentreren. Want daar deed je het voor! En om terug te kijken op wat je allemaal al hebt bereikt. Dat geeft je weer de energie om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar weer op te staan en in actie te komen. Een doel behalen vraagt nu eenmaal om doorzetten en discipline, continu je innerlijke tomtom volgen, vallen en weer opstaan, en jezelf op koers houden.

4. Je kunt jezelf blijven toetsen

Een doel of ambitie waarmaken doe je niet in één keer. Dat heb je als het goed is opgesplitst in meerdere subdoelen. Het leuke daarvan is dat je onderweg je geleverde prestaties en vorderingen keer op keer kunt meten.  Waar sta je? Wat heb je al bereikt? Waar moet je misschien bijsturen? En natuurlijk vier je die mijlpalen en successen! Wees trots en geniet ervan. Je hebt het geflikt en je zelfvertrouwen groeit. Zonder doel heb je die momenten niet. Dan doe je in feite maar wat.

5. Je geniet meer van de reis

Als je een doel hebt, geniet je meer van iedere stap die je zet in het proces naar dat doel. Als je echt je ambitie voor ogen hebt en daar vol passie voor gaat, neem je vanuit jezelf proactief en creatief actie. En elke stap die je dichter bij je doel brengt, genereert weer meer passie en energie.

Dat is genieten en groeien tegelijk. Je leert veel over jezelf, ontdekt waar je goed in bent en krijgt meer inzicht. Zonder doel reageer je op wat op je af komt. Dan ben je reactief bezig en werk je van probleem naar probleem. Niet echt iets om van te genieten en groeien doe je er ook niet van.

Goethe zei het al: ‘Der Weg ist das Ziel’ (De reis is het doel). Genieten van de reis zelf is belangrijker dan het behalen van de eindbestemming. Dat je dat doel uiteindelijk misschien haalt, is mooi meegenomen.

Een doel is belangrijk, maar te veel focus op het zo snel mogelijk behalen van het einddoel zonder aandacht voor de reis (het proces) in het nu is niet goed. Dan ben je net als Konijn uit de verhalen van Winnie de Poeh. Konijn is altijd druk en op weg naar iets, maar is daardoor nooit echt ergens.

Poeh daarentegen is een meester in bewust leven en genieten in het hier en nu. Bovendien ligt daar, in het nu, jouw invloed. Daar vind je de honderden momenten waarop jij effectief kunt zijn. Waarop jij het verschil kunt maken en het maximale uit jezelf kunt halen. Dus wees je bewust van de reis zelf, van hoe je naar dat doel toewerkt. Want onderweg leer en groei je het meest.

PS. Heb jij al een duidelijk doel voor het nieuwe jaar? Laat me hieronder kort bij de reacties weten wat jouw doel volgend jaar is. Daar inspireer je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

Reacties