Stress oplossen met kleine herstelmomenten
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
12/04/2015
2 min

Stress oplossen met kleine herstelmomenten

12/04/2015
2 min

Tijd nemen voor jezelf is een keuze. Tijd is op deze planeet een vast gegeven dat bepaald wordt door de stand van de aarde ten opzichte de zon. Met andere woorden je hebt er geen invloed op.

Tijd is niet te managen. Je kunt alleen jezelf managen…Of nog anders gezegd; “Je kunt de wind niet veranderen, de stand van de zeilen wel”

Sta even stil

Wat zou er in je leven veranderen als je beter in staat zou zijn om anders met jouw tijd zou omgaan?

Als je daar even over nadenkt dan komen er snel antwoorden als:

Meer rust, meer genieten, meer tijd voor mezelf, meer stilstaan bij de kleine dingen van het leven, minder stress, minder frustratie en ga zo maar door.

Herstelmomenten zijn een levensvoorwaarde

Lekker even lui achterover gaan hangen lijkt tegenwoordig een luxe. “Maak nog maar wat extra overuren” wordt er al snel gezegd. Ik moet presteren. Toch zal geen enkele topsporter conditie kunnen opbouwen als er geen evenwicht is tussen de hoeveelheid inspanning die hij levert en het evenredige aantal uren ontspanning dat daar tegenover staat.

Elk orgaansysteem van het lichaam heeft herstelmomenten ingebouwd om te kunnen regenereren: de luchtwegen hebben na iedere uitademing een adempauze, het hart heeft na elke keer dat het bloed de aorta in stuwt, een moment waarop het bloed even lijkt te worden stilgezet. De sensoren in het hart controleren dan het bloed op samenstelling, temperatuur, zuurstofgehalte enz. Het is een fase van stilstaan en bezinning. Hoe is het op dit moment met mij? Hoe sta, zit, lig, loop ik er nu bij?

Tijd nemen voor jezelf kan overal

Wanneer je een beetje creatief bent, zie je overal mogelijkheden om jezelf even lekker te ontspannen. Ik werd pas geleden door BNR geïnterviewd over stress in de file. Daarin gaf ik aan dat je zelfs in de auto prima herstelmomenten kunt creëren.

In deze Podcast kan je mijn interview met BNR nog even terugluisteren. (duurt ongeveer 3 minuten en er komen 2 Microbreaks in voor)

Zin om een herstelmoment uit te proberen?

Deze oefening doe ik dagelijks bij mezelf om weer tot rust te komen. Ik noem hem: ‘De omgeving waarnemen.’

Terwijl je rustig doorleest, word je jezelf bewust van de omgeving waar je nu bent:

Temperatuur: Hoe is de temperatuur? Warm, koud, behaaglijk.

Licht: Veel of weinig licht? Te fel of gedimd, zacht diffuus of koud wit licht.

Geluid: Harde of zachte geluiden? Natuurlijke geluiden, onnatuurlijke geluiden veroorzaakt door machines of anderszins, regelmatige of plotselinge geluiden.

Geur: Prettige of onprettige geuren? Fris of muf, natuurlijke geuren of kunstmatige. Rustgevende of irritante geuren.

Zuurstof: Is er voldoende zuurstof in de ruimte of is het er benauwd?

Afgeschermd: Voelt het veilig in jouw ruimte of kan er plotseling iemand binnenkomen. Word je bekeken of voelt het vrij?

Huiselijk: Ben je in een huiselijke omgeving of is het er zakelijk?

Ondergrond: Zit of lig je op een prettige, comfortabele ondergrond of is het hard of op den duur zelfs pijnlijk?

Veranderen of accepteren

Is er iets in jouw omgeving dat je NU kunt veranderen waardoor je jezelf prettiger voelt? Zo ja; sta dan op en doe het meteen. Zo nee; omarm in gedachte de omgeving waar je nu bent en kom langzaam maar zeker in een gevoel van acceptatie door bewust 5 keer rustig in en uit te ademen.

Begin met een uitademing of een zucht. Blaas even alle spanning uit je lichaam. Wacht vervolgens totdat het lichaam zelf aangeeft dat het weer zuurstof nodig heeft; de inademing komt vanzelf, daar hoef je niets voor te doen.

Je hoeft geen adem te halen, je wordt geademd.

Sta het gevoel toe dat je niets hoeft te doen, je mag ontspannen in de houding waarin je nu bent.

Wat doe jij zelf regelmatig om even een herstelmoment te nemen?

Deel jouw ervaring  hieronder zodat we van elkaar kunnen leren

Reacties