arrow_drop_up arrow_drop_down
Minder stress door 10 procent meer…
14 januari 2016 
in Stress
3 min. leestijd

Minder stress door 10 procent meer…

Stress is niet het probleem, maar het gevolg van dagelijks gedrag dat onnodig veel energie kost. Er is een haalbare manier om jouw dagelijkse gewoonten positief te veranderen. Juist door er niet veel moeite voor te doen. Want zodra iets teveel inspanning kost, dan haak je waarschijnlijk toch af. Mensen vinden veranderen nu eenmaal lastig. We houden bij voorkeur alles bij het oude.

Stress vermijden of versterken?

Bij iedere belangrijke keuze die ik moet maken, stel ik mezelf altijd de vraag; ‘Kost dit me energie of krijg ik hier energie van?’ Wanneer ik van mijn keuze op de lange termijn meer kracht krijg, dan ga ik dat gedrag versterken.

Op het moment dat ik verwacht dat mijn keuze nu en in de toekomst mij futloos zal maken, dan ga ik dat gedrag steeds bewust vermijden.

Dus wanneer yoga of sporten mij goed doen, dan ga ik die 10% meer inplannen.

Zodra ik merk dat snoepen ten koste gaat van mijn veerkracht, dan zal ik dat weloverwogen uit de weg gaan.

Mag het iets meer zijn?

Het is mogelijk om jouw stress aanzienlijk te verminderen, door jouw veerkracht met moeiteloze stappen te verhogen. Daarnaast zal automatisch ook de concentratie, vitaliteit en effectiviteit toenemen.

De afgelopen jaren heb ik deze methode succesvol toegepast op topsporters, ondernemers en managers. Onderstaand heb ik vijf categorieën geformuleerd waar je de ‘10-procent-meer-regel’op kunt toepassen:

10% meer herstelmomenten

Neem ieder uur minstens 10% meer pauze. ( dat is dus 6 minuten) Tijdens dat rustmoment doe je even helemaal niets. Zoek ook geen afleiding. Ga even rustig staan. Beweeg en stretch een beetje.

Staar even lekker voor je uit. Volg je ademhaling. Wanneer je het helemaal niet kunt laten om iets te doen, pak dan een routinematig klusje op. Zolang je maar niet hoeft te denken aan het verleden of de toekomst!

10% meer slaap

Volgens Prof. Gerard Kerkhof slaapt 30 procent van de Nederlanders 6 uur of minder. Die hebben een kritisch grens bereikt, want deze ‘slecht-slapers’ lopen beduidend meer risico op stress, vermoeidheid, irritatie, concentratieproblemen en slechter presteren. Neuropsychiater Theo Compernolle geeft aan dat slaapgebrek één van de belangrijkste redenen is van burn-out.

Slaap je consistent 7 tot 9 uur per nacht? Zo niet, dan mag je ook hier de ’10-procent-meer-regel’gaan toe passen. Dat doe je bijvoorbeeld door de t.v. of de computer ’s avonds vijftig minuten eerder uit te zetten dan je gewend bent. Zorg voor een goede slaaphygiëne en ga eerder naar bed.

Je zal gegarandeerd meer uitgerust wakker worden en weerbaarder zijn voor de stress die je overdag tegenkomt.

10% meer herbronnen

Wat geeft jou normaal gesproken meer energie? Een wandeling in de natuur? Luisteren naar mooie muziek? Gesprekken met inspirerende personen? Bulderen van de lach om een grappige film? Of juist de stilte van een meditatie? Je kent ongetwijfeld situaties waar je weer van op kan laden.

De boodschap is ook hier bijzonder simpel; ga 10 procent meer van dit soort activiteiten doen. Durf tijd in te plannen om jouw gedachten te ‘resetten’. Je zal direct merken dat je meer rust en ontspanning in jouw hoofd gaat ervaren.

10% meer bewegen

Door bewegen voel je dat je leeft! Denk nog eens terug aan een moment waarin je intensief hebt bewogen. Weet je nog hoe dat voelde? Waarschijnlijk komt er dan onbewust een glimlach aan de binnenkant van je mond. Je kunt iedere dag besluiten om 10-procent-meer te bewegen.

Pak de trap in plaats van de lift. Parkeer de auto wat verder weg. Stap een halte eerder uit. Zet jouw favoriete dansmuziek op; Beweeg!

Misschien moet je even over een drempel heen, maar jouw lichaam zal je direct belonen met een goed en stressvrij gevoel.

10 % meer focus

Afleiding kost energie. Het duurt minstens 15 minuten voordat je weer in jouw oorspronkelijke concentratie kunt komen. Zeker in deze tijd wordt je voortdurend onderbroken door prikkels van buitenaf. SMS, WhatsApp, Email, Instagram en Facebook zijn de grote verleiders.

Werk onafgebroken in geconcentreerde blokken van 20 tot 50 minuten aan een bepaalde taak. Besluit om minstens 10 procent van je tijd overdag alle externe prikkels te vermijden.

Zelf kijk ik ’s morgens heel bewust niet naar mijn email. In de ochtend heb ik mijn tijd hard nodig om te creëren. Pas rond lunchtijd ga ik voor het eerst die dag op het internet. Dat geeft me precies de rust om blogs zoals deze te schrijven…

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om minder stress te hebben in jouw leven. Geef jouw reactie hieronder…. Of deel deze blog met jouw netwerk door op de social media knop te klikken.

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 18 Jan 2016

Dag Albert, Leuk dat je het deelt! Zo heerlijk die 10% regel. Ikzelf pas de 1% regel toe als ondernemer, elke dag beter, in hele kleine bijna onzichtbare stapjes, maar na 365 dagen..... jij snapt het al:-) Fijne dag die beter is dan gisteren ! Elma

Albert
Door

Albert

op 18 Jan 2016

Hey Elma, Heerlijk om van een gelijkgestemde te lezen dat jouw aanpak van stress werkt! Blijf inspireren :)

bianca
Door

bianca

op 18 Jan 2016

Als ik te veel stress heb. Ik probeer voor mijn probleem een oplossing te zoeken en er dan ook niet meer aan door blijven denken. Want door blijven malen brengt je verder niks op kost alleen energie.Ik probeer ook rust momenten te brengen in m'n leven en meer te genieten van de positieve dingen. Goed voor je zelf zorgen door gezond eten ,bewegen, en rust te creëren na stress en drukte.evenwicht zoeken in dit. Ondanks alle drukte en stress hier in eu maar om gezond en gelukkig te zijn moet je een balans vinden.

Albert
Door

Albert

op 18 Jan 2016

Beste Bianca, Dank voor jouw reactie op mijn blog over stress voorkomen. Je geeft een aantal waardevolle tips waar anderen ook weer mee zijn geholpen. Dank voor het delen! Warme groeten, Albert

Tineke Tournier
Door

Tineke Tournier

op 18 Jan 2016

GOEDE MORGEN ALBERT, bedankt voor deze 10 % Het heeft ongeveer 10 minuten geduurd om deze boodschap te lezen en te begrijpen wat je ermee bedoelt.DAT is voor mij om te beginnen al een GOED teken. Mijn eerste stap had ik inmiddels al gezet om te proberen een uur eerder naar bed te gaan en niet bang te zijn dat ik een uur eerder wakker zou worden en dan....???? Ik heb regelmatig een uur langer geslapen! Ben in de loop van de dag minder moe. Wat de 6-10 minuten 'PAUZE' betreft, dat had ik ook al ervaren. Gewoon even die stomme afwas wegwerken of even stofzuigen of een blokje rondlopen, brief posten o.a. Werkt goed! Stel niet uit tot 'Straks' wat je HIER en NU kan doen. Verder heb ik uit ervaring geleerd hoe belangrijk het kan zijn om de 10% regel toe te passen op het MINISEREN! Hierover misschien later nog eens. Bedankt en de hartelijk groeten. TINEKE

Albert
Door

Albert

op 18 Jan 2016

Hallo Tineke, Leuk woord: " miniseren " daar draait het inderdaad om als je minder stress wil in je leven. Durf te vereenvoudigen en je hebt direct meer ademruimte! Hartelijke groeten, Albert

Gertie
Door

Gertie

op 18 Jan 2016

Beste Albert. Bedankt voor dit geweldige mailtje met hele belangrijke tips, dat juist vandaag binnen kwam,op t moment dat ik erg beroerd met mijn dag begon. Het kwam op t juiste moment. Nogmaals dank. Gertie

Albert
Door

Albert

op 18 Jan 2016

Hallo Gertie, dank voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress... Warme groeten, Alebrt

Sjoukje
Door

Sjoukje

op 18 Jan 2016

Beste Albert, dit artikel had op geen beter moment op mijn pad kunnen komen. Vooral de 10% pauze tip. Een kleine stap met direct resultaat denk ik. Bedankt voor alle tips! Ik ga er mee aan de slag! Groeten Sjoukje

Albert
Door

Albert

op 18 Jan 2016

Hallo Sjoukje, De meeste zaken in je leven zijn niet toevallig. Ik ben blij dat ik je vandaag een positief steuntje in je rug heb kunnen geven. Stressvrije groeten, Albert Sonnevelt

Marinus F. de Groot
Door

Marinus F. de Groot

op 18 Jan 2016

Ik kan mij helemaal vinden in deze blog. En het werkt. gewoon DOEN dan pas kan jezelf ervaren en voelen hoe eenvoudig deze Tip is en welke uitwerking het op jou en je leven gaat hebben. SUCCES.

Albert
Door

Albert

op 25 Jan 2016

Dank je wel Marinus voor jouw postieve feedback. Het zijn vaak de eenvoudigste tips die het grootste effect hebben om stress te reduceren. Keep up the good work! Warme groeten, Albert

Charlotte meynen
Door

Charlotte meynen

op 18 Jan 2016

Hai Albert, Wat een simpele en toch hele goede tips! Die paar minuten dat ik jouw blogs lees , helpt mij al vaak bij ontstressen! Mooi om over na te denken...Ik sta overigens vaak eerder op... Om Zo stressvrij de dag te beginnen...groet, charlotte

Albert
Door

Albert

op 25 Jan 2016

Hey Charlotte, Lief van je om een berichtje achter te laten. Zeker wanneer je ook nog een druk gezin hebt en zo vol in het leven staat is het vaak een hele klus om in balans te blijven. Dan is het inderdaad fijn om de dag stressvrij te beginnen. Hartelijke groeten, Albert

peter
Door

peter

op 19 Jan 2016

Ik lees zojuist even mijn mail nadat ik me vanmorgen ziek heb gemeld. Ik volg je blog al enige tijd en herken veel zaken. Ik stel almaar uit en nu al een jaar frustreer ik me in mijn werk over veel zaken. In theorie weet ik prima ook voor anderen hoe het moet maar blijf maar doorgaan en de stress gaat maar door. Ik sport veel maar kost me toenemend ook energie en toch maar doorgaan. Vandaag besluit genomen om een punt te maken en me ziek te melden.

Albert
Door

Albert

op 25 Jan 2016

Hallo Peter, Het is goed om je grenzen te kennen en ook aan te geven. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Een burn-out kan op de loer liggen. Sporten is goed, maar kent ook zijn grenzen. Durf jezelf een herstelmoment te gunnen. Je leven is te kostbaar om het na te jagen. Hartelijke groeten, Albert

Kristina de meester
Door

Kristina de meester

op 31 Jan 2016

Hallo peter ik volg jou nu bijna al een jaar! Zat toen in burn out.. na 3maanden was ik er terug door..terug beginnen werken op een rustiger tempo.heb 25 jaar als kapster gewerkt! Mijn jop was ik zeker nog niet beu.. toch ben ik in november veranderd van werk.. het op en af rijden van gent naar sint niklaas geeft mij meer rust,ga nu met fiets op 5min van mijn deur naar werk. Ben in totaal andere sector terecht gekomen nu. Verkoopster in beenhouwerij. Ik doe dit ook heel graag,contact met de mensen blijft he! Zelf voel ik mijn grenzen nu goed aan wat daarvoor niet was ik kon werken en blijven werken ... mijn gezin en huishouden erbij het ging alemaal van zelf!last nu ook regelmatig mijn my time in maar niet altijd gemakkelijk Mijn man vind dan dat ik weer te hard werk en relatie er onder lijdt... ik voel wat ik aan kan !vraag mij dikwijls af of mijn burn out kwam door te hard te werken?ben er op eigen houtje doorgekomen door plots veel te lezen over burn out en jouw tips!! Soms denk ik wel mss moet ik toch eens met psychologe babbelen waar het echt mis is gelopen?ik had nog nooit over een burnout gehoord of gelezen... toch is het mij vorig jaar overkomen!!

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 06 Apr 2016

Beste Kristina, Dank je wel voor jouw positieve feedback. Ik ben blij dat je weer in een betere fase van je leven bent gekomen. Een burn-out krijg je niet van te hard werken, maar wel van de intentie waarmee je dat doet. Doe je jouw werkzaamheden bijv. om waardering en erkenning te krijgen, dan kost het je meer energie. Het is zeker verstandig om een keer met een psycholoog te babbelen. Kies wel een hulpverlener die echt gespecialiseerd is op dit gebied. Het helpt om vooraf over een goede hulpvraag na te denken. Bijvoorbeeld; wat is de werkelijke reden dat ik steeds over mijn grenzen heen ga? Of ; welke belangrijke keuze moet ik maken in mijn leven? Je bent op de goede weg, maar blijf jezelf serieus nemen. Met vriendelijke groet, Albert.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei