Minder stress door 10 procent meer…
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
01/14/2016
3 min

Minder stress door 10 procent meer…

01/14/2016
3 min

Stress is niet het probleem, maar het gevolg van dagelijks gedrag dat onnodig veel energie kost. Er is een haalbare manier om jouw dagelijkse gewoonten positief te veranderen. Juist door er niet veel moeite voor te doen. Want zodra iets teveel inspanning kost, dan haak je waarschijnlijk toch af. Mensen vinden veranderen nu eenmaal lastig. We houden bij voorkeur alles bij het oude.

Stress vermijden of versterken?

Bij iedere belangrijke keuze die ik moet maken, stel ik mezelf altijd de vraag; ‘Kost dit me energie of krijg ik hier energie van?’ Wanneer ik van mijn keuze op de lange termijn meer kracht krijg, dan ga ik dat gedrag versterken.

Op het moment dat ik verwacht dat mijn keuze nu en in de toekomst mij futloos zal maken, dan ga ik dat gedrag steeds bewust vermijden.

Dus wanneer yoga of sporten mij goed doen, dan ga ik die 10% meer inplannen.

Zodra ik merk dat snoepen ten koste gaat van mijn veerkracht, dan zal ik dat weloverwogen uit de weg gaan.

Mag het iets meer zijn?

Het is mogelijk om jouw stress aanzienlijk te verminderen, door jouw veerkracht met moeiteloze stappen te verhogen. Daarnaast zal automatisch ook de concentratie, vitaliteit en effectiviteit toenemen.

De afgelopen jaren heb ik deze methode succesvol toegepast op topsporters, ondernemers en managers. Onderstaand heb ik vijf categorieën geformuleerd waar je de ‘10-procent-meer-regel’op kunt toepassen:

10% meer herstelmomenten

Neem ieder uur minstens 10% meer pauze. ( dat is dus 6 minuten) Tijdens dat rustmoment doe je even helemaal niets. Zoek ook geen afleiding. Ga even rustig staan. Beweeg en stretch een beetje.

Staar even lekker voor je uit. Volg je ademhaling. Wanneer je het helemaal niet kunt laten om iets te doen, pak dan een routinematig klusje op. Zolang je maar niet hoeft te denken aan het verleden of de toekomst!

10% meer slaap

Volgens Prof. Gerard Kerkhof slaapt 30 procent van de Nederlanders 6 uur of minder. Die hebben een kritisch grens bereikt, want deze ‘slecht-slapers’ lopen beduidend meer risico op stress, vermoeidheid, irritatie, concentratieproblemen en slechter presteren. Neuropsychiater Theo Compernolle geeft aan dat één van de belangrijkste redenen is van burn-out.

Slaap je consistent 7 tot 9 uur per nacht? Zo niet, dan mag je ook hier de ’10-procent-meer-regel’gaan toe passen. Dat doe je bijvoorbeeld door de t.v. of de computer ’s avonds vijftig minuten eerder uit te zetten dan je gewend bent. Zorg voor een goede slaaphygiëne en ga eerder naar bed.

Je zal gegarandeerd meer uitgerust wakker worden en weerbaarder zijn voor de stress die je overdag tegenkomt.

10% meer herbronnen

Wat geeft jou normaal gesproken meer energie? Een wandeling in de natuur? Luisteren naar mooie muziek? Gesprekken met inspirerende personen? Bulderen van de lach om een grappige film? Of juist de stilte van een meditatie? Je kent ongetwijfeld situaties waar je weer van op kan laden.

De boodschap is ook hier bijzonder simpel; ga 10 procent meer van dit soort activiteiten doen. Durf tijd in te plannen om jouw gedachten te ‘resetten’. Je zal direct merken dat je meer rust en ontspanning in jouw hoofd gaat ervaren.

10% meer bewegen

Door bewegen voel je dat je leeft! Denk nog eens terug aan een moment waarin je intensief hebt bewogen. Weet je nog hoe dat voelde? Waarschijnlijk komt er dan onbewust een glimlach aan de binnenkant van je mond. Je kunt iedere dag besluiten om 10-procent-meer te bewegen.

Pak de trap in plaats van de lift. Parkeer de auto wat verder weg. Stap een halte eerder uit. Zet jouw favoriete dansmuziek op; Beweeg!

Misschien moet je even over een drempel heen, maar jouw lichaam zal je direct belonen met een goed en stressvrij gevoel.

10 % meer focus

Afleiding kost energie. Het duurt minstens 15 minuten voordat je weer in jouw oorspronkelijke concentratie kunt komen. Zeker in deze tijd wordt je voortdurend onderbroken door prikkels van buitenaf. SMS, WhatsApp, Email, Instagram en Facebook zijn de grote verleiders.

Werk onafgebroken in geconcentreerde blokken van 20 tot 50 minuten aan een bepaalde taak. Besluit om minstens 10 procent van je tijd overdag alle externe prikkels te vermijden.

Zelf kijk ik ’s morgens heel bewust niet naar mijn email. In de ochtend heb ik mijn tijd hard nodig om te creëren. Pas rond lunchtijd ga ik voor het eerst die dag op het internet. Dat geeft me precies de rust om blogs zoals deze te schrijven…

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om minder stress te hebben in jouw leven. Geef jouw reactie hieronder…. Of deel deze blog met jouw netwerk door op de social media knop te klikken.

Reacties