arrow_drop_up arrow_drop_down
Angst voor controleverlies oplossen met dobberen
25 maart 2016 
in Angst

Angst voor controleverlies oplossen met dobberen

Angst voor controleverlies komt in Nederland voor bij minstens  1.1 miljoen mensen. (bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid)  In deze blog leer je welke stappen er voor  nodig zijn om deze angst te overwinnen.

Ontdek  de eenvoudige remedie om deze beklemmende angst definitief  aan te pakken.

Angst voor controleverlies; waar komt  die vandaan?

Ben je bang dat je geen grip hebt op toekomstige gebeurtenissen? Ruim één op de zestien  mensen in Nederland geeft aan dat ze angst hebben om de controle te verliezen.

Wanneer je hier last van hebt, dan ben je  gevangen geraakt in een beklemmende vrees voor het onbekende, terwijl er op dat moment geen werkelijke dreiging is. Je hebt  hierdoor slechts af en toe momenten  waarin je nog durft te ontspannen.

Dit heeft als pijnlijke gevolg dat je in een voortdurende verhoogde staat van paraatheid leeft.

De oorzaak van deze angst voor controleverlies is het sterke verlangen naar houvast en zekerheid, terwijl de wereld om je heen constant in verandering is.

Wat ben je verloren?

Hoogstwaarschijnlijk heb je in jouw verleden een ervaring gehad, waarin je voor jouw gevoel iets belangrijks bent verloren. Dit kan een persoon zijn, zoals een ouder, een kind, een partner, een vriend(in) of een collega. Maar het kan ook een situatie zijn geweest die jou  altijd bestaansrecht heeft gegeven, zoals werk, je geboorteland of een veilig huis. Het kunnen ook immateriële gebeurtenissen zijn geweest die jou emotionele fundament hebben doen wankelen: gezichtsverlies, kwijtraken van je waardigheid of twijfel aan je geloof of vertrouwen.

Dit verlies heeft zo'n emotionele impact op je gehad, dat je sindsdien op een onrealistisch wijze probeert om een constante zekerheid af te dwingen. Je hebt het idee ontwikkeld dat je stap voor stap jouw toekomst moet kunnen voorspellen en invullen. Je kunt niet accepteren  dat je nauwelijks invloed hebt op onverwachte  omstandigheden die jou mogelijk weer pijn kunnen geven.

Perfectionisme is geboren

Angst voor controle verlies geeft je een voortdurend gevoel dat je in gevaar bent, terwijl er geen werkelijke dreiging is. Hierdoor probeer je alles in je leven te voorzien van een ‘zekerheids-label'.

Dit kan je doen door constant schijnzekerheden in te bouwen; ‘Ik moet nog even controleren of de deur wel echt op slot zit. Ik moet eerst alles hebben opgeruimd, voordat ik weg kan. Ik ga alles minstens drie keer tellen, voordat ik zeker weet dat het klopt.'

Omdat het leven, zeker in deze tijd, geen houvast kan geven, is er de neiging om alles nog perfecter te doen. Hierdoor kom je helaas in een neerwaartse spiraal terecht. Je probeert steeds krampachtiger om alle bordjes in de lucht te houden. Daarbij denk je ook nog dat het allemaal ‘Wedgewood' borden zijn en je vergeet dat er ook nog een aantal HEMA-bordjes tussen zitten.

Je durft niets te laten vallen, want je denkt dat ze allemaal even belangrijk zijn.

Je hebt pas controle wanneer je hem niet meer nodig hebt

Zolang je blijft vechten tegen  de angst voor controleverlies, des te groter deze zal worden. Het is een onbegonnen strijd tegen jezelf. Je probeert het vuur te doven met benzine…

De enige manier om de negatieve spiraal te doorbreken is te STOPPEN met het creëren van jouw onrealistische beeld van zekerheid.  Zodra je de toekomst niet meer wil afdwingen, ontstaat er rust.

Iedere angst verdwijnt, wanneer je bereid bent om hem recht in de ogen aan te kijken. Je natuurlijke neiging om te vechten, te vluchten, te bevriezen of bescherming te zoeken werkt slechts tijdelijk.

Het is de tegenstelling tussen het eisen van zekerheid, versus de realiteit van onzekerheid, die je constant uit evenwicht brengt. Dit zal tot in lengte van dagen door blijven gaan, totdat jij besluit om het verlangen naar houvast los te laten.

In de psychotherapie wordt er gebruik gemaakt van verschillende methodieken om je te helpen de angst voor controle verlies te omarmen: cognitieve gedragstherapie, Rationeel Emotieve Training, NLP, ontspanningstherapie, verandering van leefstijl of meditatie.

De kern van al deze therapieën  draait uiteindelijk om acceptatie. Durf je de waarheid te accepteren dat het leven zichzelf doet. Kan je de gedachte toelaten dat de toekomst onvermijdelijk onzeker is.

Wanneer je die controle niet meer nodig hebt, dan heb je pas écht controle….

Durf te dobberen

Begin dus met het bewust voelen van de angst. Durf jezelf ermee te confronteren. Neem honderd procent verantwoordelijkheid voor je leven. Wanneer je medicijnen, alcohol of drugs gebruikt om je angst te verdoven, neem dan contact op met je huisarts. Geef aan dat je wil stoppen met deze vorm van symptoombestrijding. Bouw, samen met een professionele hulpverlener, geleidelijk aan af.

Het kan zijn dat op dat moment de oorspronkelijke pijn of verdriet uit het verleden alsnog naar boven komt. Dan kan de werkelijke rouwverwerking van het verlies beginnen. ( Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd )

Je hebt iedere dag de keuze om je leven volledig te omarmen. Je kunt de ervaringen uit het verleden niet veranderen, maar jouw gevoel en jouw gedachten ten opzichte van die situaties wél.

Voel je angst voor controleverlies en blijf daarbij. Dit noem ik dobberen. Je hoeft het even niet te weten. Er zijn even  geen oplossingen, geen analyses, geen conclusies en  geen interpretaties.

Je bent met jezelf en jouw emoties. Je merkt dat je hart gewoon blijft kloppen. Je hoeft geen adem te halen…De adem wordt bij je gebracht op het moment dat je durft te ontspannen. Dan stroomt het leven vanzelf binnen. Daar hoef je niets voor te doen.

Dobberen vraagt moed

Oefenen is de enige mogelijkheid  om van je angst voor controleverlies af te komen. Daar is moed voor nodig. Door je  leven steeds weer opnieuw in het hier-en-nu aan te gaan, bouw je het bewijs op dat je steeds meer jezelf wordt.

Werk dagelijks aan deze  bekrachtiging, zonder allerlei schijnzekerheden in te willen bouwen met de ‘Als-dan-gedachte' ‘Als ik de loterij heb gewonnen, dan…. Als de kinderen maar eenmaal uit huis zijn, dan….Als ik maar weer gezond ben, dan….'

Heb de moed om tegen jezelf te zeggen dat goed goed genoeg is. Durf daarom te leven zonder garanties, alleen met waarschijnlijkheden.

Ik ben heel benieuwd wat deze blog met je doet. Is er herkenning of juist weerstand? Geef hieronder s.v.p. een reactie. Deel deze blog met jouw vrienden of familie die waarschijnlijk ook worstelen met een bepaalde angst. Alvast bedankt, ook namens hen!

Simone van Driel
Door

Simone van Driel

op 28 March 2016

Ja, zo is het zeker. Maar het is een lange weg om dat beetje bij beetje te kunnen toe laten. Pas als je al een heel eind bent merk je dat het leven lichter wordt, dat er mooie dingen op je pad komen, dat je leven zichzelf aan jou lijkt te geven, aan jou lijkt te wijden. Het is een pad van 2 stappen vooruit en 1 achteruit maar de moeite waard om die te gaan bewandelen.

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Beste Simone, helemaal waar. Angst voor controle verlies vraagt een voortdurende zorg voor jezelf. Er altijd weer liefdevol bijblijven en wanneer het te lastig is om het zelf aan te pakken, dan is het toch verstandig om er professionele hulp bij te vragen. Veel sterkte, Albert

jos
Door

jos

op 30 March 2016

Ik ben tijdens mijn burnout gestopt met alcohol drinken dat vind ik heel sterk van mij. Maar nu werk ik 4 uur per dag en voel weer wel de spanning opkomen van alles snel doen en geen tijd hebben om alles in orde te houden. Ik doe nu wel mediteren.

pim de graaff
Door

pim de graaff

op 28 March 2016

beste albert, goed stuk! kun je eens wat schrijven over paniek-aanvallen?

Maartje
Door

Maartje

op 28 March 2016

Graag!

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Hey Maartje, Komt in orde. Doe ik graag voor je. Hartelijke groeten, Albert

Maartje
Door

Maartje

op 29 March 2016

Ik kijk er echt naar uit! Ti's verschrikkelijk naar in een angststoornis vast te zitten.

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Beste Pim, Dat ga ik zeker doen. Binnen enkele weken kan je een blog van mij verwachten over paniekaanvallen en wat je er aan kan doen. Veel zorg voor jezelf. Warme groeten Albert

M
Door

M

op 28 March 2016

Herkenbaar, dit is ook mijn valkuil en kost enorm veel energie. Ik ga het nog eens lezen en dan toepassen. Dank!!

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Beste M, Het is inderdaad een kwestie van iedere keer opnieuw blijven oefen en. Angst om de controle te verliezen vraagt soms ook een therapeutische begeleiding in de vorm van cognitieve gedragstherapie . Het is een beetje afhanklijk hoe bepalend die klacht is in je leven. Hrt grt, Albert Sonnevelt

I.
Door

I.

op 28 March 2016

Heel mooi beschreven en ontzettend herkenbaar. Sinds kort ben ik het pad van accepteren ingeslagen en het brengt me iedere dag een stukje dichterbij minder angst. Ik durf te voelen, ik durf los te laten en ik durf meer en meer nieuwe stappen te zetten richting een toekomst waarin alles onzeker is maar toch oké voelt. Bedankt voor je mooie en heldere artikel!

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Beste I. Dank je wel voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft me het plezier om door te gaan met schrijven. Hartelijke groeten, Albert

Tjitze
Door

Tjitze

op 28 March 2016

Dobberen is in feite hetzelfde als loslaten. Het klinkt zo simpel en het klopt ook maar als iets zich dagelijks vrij sterk aan je opdringt zoals hyperventilatie waardoor je het vrij constant stikkend benauwd hebt valt dat 'loslaten' niet mee. Zeker als er een ernstig trauma aan ten grondslag ligt waaruit angst om te eten is ontstaan en je moet toch eten om te leven is dat allemaal zo makkelijk gezegd. Zo'n traumatische gebeurtenis is geschiedenis geworden maar alle heftigheid die zich daarin heeft voorgedaan is niet zo simpel rationeel weg te zetten. Ik begrijp wat je hier aangeeft en rationeel gezien is dat 100% waar maar de diepere lagen in het onderbewuste reageren niet rationeel, maken onlogische denk combinaties en kunnen zich hier heel sterk manifesteren waardoor het heel erg moeilijk om dat te negeren. Het dringt zich gewoon heel sterk op.

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Beste Tjitske, Ik realiseer me absoluut dat de theorie en de praktijk vaak mijlen ver uit elkaar liggen. Ik wou dat ik op dit moment meer voor je kon doen. Ik schrijf nu aan een boek over hyperventilatie. Ik verwacht dit eind van het jaar af te hebben. Dat geeft al weer wat meer inzicht. Ik heb zelf goede ervaringen met Somatic Experience. Een bijzondere methode die effectief kan werken bij angst en paniekstoornissen. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Elly
Door

Elly

op 28 March 2016

Zoveel herkenning, precies waar ik doorheen ga. Het voelen is lastig en wil ik vaak aan voorbij gaan, daardoor ben ik heel blij met het woord dobberen. Dobberen is letterijk een heel positief relaxmoment voor mij en nu kan ik dat figuurlijk toe passen in mijn proces. Bedankt voor deze blog Albert!

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Lieve Elly, Graag voor jou geschreven. Ik word zelf ook blij van het woord dobberen. Heerlijk om me mee te laten voeren door de stroom van het leven en me daar niet teveel tegen verzetten. Dat helpt om de angst voor controleverlies los te laten. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Monique
Door

Monique

op 28 March 2016

Dank je wel voor jouw opbeurende woorden. Precies op dit moment, dat kan geen toeval zijn. Ik ga proberen te dobberen.

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Lieve Elly, Graag voor jou geschreven. Ik word zelf ook blij van het woord dobberen. Heerlijk om me mee te laten voeren door de stroom van het leven en me daar niet teveel tegen verzetten. Dat helpt om de angst voor controleverlies los te laten. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Hey Monique, Laten we het woord dobberen gaan promoten als het ' Woord van het jaar' Lijkt me gaaf! Hrt grt Albert

Barb
Door

Barb

op 28 March 2016

Beste Albert, thx weer een eyeopener voor me. Wist niet dat het dat was voor me. Het heeft eindelijk een naam, dat dagelijkse struikelblok. Wat moet ik doen in een vliegtuig? Ik zit hier met lood in mijn schoenen voor de vlucht naar Las Vegas straks?. Ik ga alles wat ik heb in de handen van vreemden leggen en het benauwd me altijd. De krant is ook alles behalve geruststellend.

albert
Door

albert

op 28 March 2016

Hallo Barb, Speciaal voor jou en vele anderen (inmiddels meer dan 30.000 keer bekeken) een Youtube instructie filmpje over Vliegangst. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Hrt grt Albert

Bertus
Door

Bertus

op 28 March 2016

Hallo Albert, Ja dit is wel heel herkenbaar en het mooie is dat er nu eindelijk iemand is die kan benoemen waar mijn drang naar perfectie vandaan komt. Ben in mijn jeugd verschillende keren mensen verloren waar ik mij aan vasthield begonnen met mijn moeder die op jonge leeftijd overleed to opvoeders die weer uit mijn leven verdwenen net zo vlug als dat zei waren gekomen. Ik weet precies wat het is om in een opperste staat vanparaadheid te leven en ik kan je zeggen het is erg vermoeiend. Ben zeer benieuwd naar meer informatie omtrent therapieën hierover. Met vriendelijke groet Bertus

Albert
Door

Albert

op 28 March 2016

Beste Bertus, Dank je wel voor jouw reactie op mijn blog over de angst om de controle te verliezen. Het is inderdaad vermoeiend. Ik ben ook op jonge leeftijd mijn beide ouders verloren. Het gaat nu goed met me, maar op bepaalde momenten dan komt ineens de realisatie weer terug hoe kwetsbaar het leven is. Niets is vanzelfsprekend. Het helpt mij om te oefenen in vertrouwen, maar dat is wel iets waar ik dagelijks bewust mee bezig ben. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Tineke
Door

Tineke

op 28 March 2016

Wat een mooie timing, deze email! Vannacht moest ik naar de huisartsenpost voor hartkloppingen. Eerder deze week was ik al bij de cardioloog geweest, alle benodigde onderzoeken gaven aan dat alles okay is. Met een lage dosering medicatie vertrok ik opgelucht uit het ziekenhuis. Maar daarmee was mijn probleem nog niet opgelost. Als ik rustig zit of in bed ga liggen om te gaan slapen begint het . Hartbonken. En daarmee glij ik zo in de neerwaartse spiraal. De arts die ik vannacht had, sprak over een mogelijke angstaanval en dat dat te maken had met het gevoel de controle te verliezen. Er gebeurt veel in mijn leven. Mooie dingen en dingen die ik kan missen als kiespijn. Ik leer elke dag. Omdat ik veel prikkels binnen krijg door mijn hoogsensitiviteit, heb ik ook tijd nodig om die prikkels te verwerken en mijn batterij op te laden. Dat lukt goed door rust te nemen en leuke dingen te doen, ik heb hobbies waar ik echt mijn ei in kwijt kan. Maar steeds als ik tot rust ben gekomen gebeurt er weer iets waardoor ik van mijn padje raak. Daar ben ik zo klaar mee dat ik ben begonnen om mensen te vermijden die mijn energie vreten en juist mensen op te zoeken waar ik een leuke tijd mee kan hebben. Ik heb ook vaak de angst dat ik mezelf overbelast en durf daarom niet veel te ondernemen. Ik ben vaak thuis. Om bij te komen. Dobberen vraagt moed, staat er in het artikel. Dat is zeker waar. Want de angst dat ik onderuit ga is zo groot dat ik veel bezig ben met het ondervangen van mogelijke problemen of obstakels op mijn weg. Dat kost veel tijd en energie. Die tijd en energie had ik ook aan iets leuks kunnen besteden. Ik vind het niet eenvoudig allemaal. Er zitten inderdaad diepere lagen in de achtergrond van deze starre, becontrolerende levenswijze. Angst voor afwijzing, niet goed genoeg zijn, sterk moeten zijn, het gevoel hebben de kar te moeten trekken, doorbijten (soms letterlijk; mijn kiezen zijn ervan afgesleten). De kiem van deze angsten is ooit gelegd op een moment in mijn leven. Eigenlijk weet ik ook best op welke momenten dit is gebeurd. De laatste maanden waren heftig en nu kamp ik met de fysieke gevolgen. Ik moet de cirkel zien te doorbreken. De sleutel ligt in het hier-en-nu. Ik weet het. Zal ik ooit rustiger worden? Op het moment kunnen kleine dingen mijn gestel doen activeren waarmee mijn innerlijke rust is verstoord. Het doet mijn zelfbeeld geen goed. Ik wil mezelf weer in mijn kracht zetten. Dobberen. Een mooi woord. Nou. Misschien ga ik maar eens een tijdje dobberen. Klinkt relaxed en eng tegelijk. De wal keert het schip. Er moet iets gebeuren. Ik neem de uitdaging aan. Veel dank Albert Sonnevelt! Ik heb al veel gehad aan je site, je emails en MiniCursus Leven Zonder Stress. Warme en HARTelijke groet, Tineke uit Rotterdam

Heidi
Door

Heidi

op 29 March 2016

Hey Tineke, Wat moedig van je om dit te schrijven en te delen. Mooi verwoord. Ik wens jou en iedereen heel veel sterkte. Liefs, Heidi

Tineke 2 uit Rotterdam
Door

Tineke 2 uit Rotterdam

op 31 March 2016

De ene Tineke uit Rotterdam is de andere niet en ik heb begrepen dat wij niet de enigen zijn die worden geconfronteerd met deze problematiek. Het meeste dat jij schreef is ook voor mij heel herkenbaar, dus dat hoef ik allemaal niet te herhalen. Je voelt je vaak schuldig omdat je niet in staat bent om alle goedbedoelde adviezen op te volgen. Doen wat je hart je ingeeft, luisteren naar je lijf, opkomen voor jezelf, blij zijn met de goede dagen, de goede momenten enz.enz.DOBBEREN?? ACCEPTEREN?? Ondanks alles blij zijn en blijven met de adviezen van ALBERT?(oefenen, oefenen, oefenen...wanneer is het goed genoeg?) Wat zou er gebeuren als je op dit moment werkelijk op een vlotje zou kunnen stappen? Alles en iedereen loslaten, ogen dicht...wel of geen stroomversnelling of wie weet wel een waterval? Het stormt in mijn hoofd van de tegenstrijdige gedachten. 1.1 miljoen mensen in ons land die in hetzelfde schuitje zitten? Vaarwel en zie niet om in droefheid, maar wees blij dat je ondanks alles bent gekomen waar je nu bent? Roeien met de riemen die je hebt, desnoods dwars tegen alle stromingen in? Soms lijkt het alsof iedere oplossing weer nieuwe vragen en problemen oproept.

Joyce
Door

Joyce

op 28 March 2016

Ik ben er net achter gekomen dat ik eigenlijk bang ben voor allerlei dingen, solliciteren, nieuwe mensen ontmoeten, verplichte afspraken met onbekenden, ergens autorijden waar ik de weg niet weet, ergens alleen op af stappen. Mijn lichaam heeft mij meerdere keren in de steek gelaten (twee te vroeggeboren zoons), een slechte uitslag van een bevolkingsonderzoek...dit komt mij dus heel bekend voor en ik ben er nu hard mee bezig. Ik ga morgen beginnen met een coach en om weer terug te komen op mijn werk. Ik vind het heel eng maar ik MOET. Ik wil verder zonder alle beperkingen die ik mezelf opleg!!

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Joyce, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Elise
Door

Elise

op 28 March 2016

Hoi Albert, interessante blog! Wat het 'dobberen' betreft ben ik juist bang dat ik verzuip in die angst en deze daarmee juist groter maak. Hoe zie jij dit? En zijn er mensen - bijvoorbeeld met stoornissen - die juist dienen op te passen hiermee?

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Elise, Dank voor jouw reactie. Angst heeft iets heel paradoxaals: je wil er van weg, maar je moet er juist naar toe. Dan kan je paniek minder worden. Vraag gespecialiseerde hulp die jouw bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie weer vertrouwen kan laten ontwikkelen. Veel succes! Albert Sonnevelt

Heidi
Door

Heidi

op 29 March 2016

Dobberen is het woord wat ik zocht. Net als 'continue leven in opperste staat van paraatheid'. Dank jullie wel, ik ben weer een stapje verder in mijn persoonlijke zoektocht en hoe hiermee om te gaan. Liefs, Heidi

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Heidi, Graag gedaan!Dank voor jouw positieve reactie. Ik wens je een leven zonder stress...Albert Sonnevelt

Amos King
Door

Amos King

op 29 March 2016

Hi, Albert. Deze blog heeft mij veel geholpen. Ik zit tussen vrees en hoop voor wat nog moet komen. Als gelovige gooi ik al mijn lasten en zorgen op God en voel me heel wat opgefrist. Deze blog is op tijd, want er is een gezegde die zegt: God geeft ons noten, maar hij kraakt ze niet voor ons. Dus er zijn dingens die we zelf moet doen met inzet en altijd vertrouwen op Hem om inzicht te krijgen, in al wat men wil doen; en vooral als je ondernemer wil worden vergt het veel kracht en doorzettingsvermogen. Dus ik ga door zonder angst wetend dat hij help.Als we alle normen en waarden bijelkaar houden dan geloof ik dat we controlle verlies niet hoef te vrezen. Maar zoizo moeten we proffesionele hulp zoeken om contact te hebben een (medemens) en steun krijgen. Ik durf te dobberen, ik heb genoeg moed- en blijf oefenen tot ik het helemaal onder de knie heb, zelfs moet ik altijd op Hem blijven vertrouwen om niet wijs in eigen ogen te worden. Ik blijf een beetje vrezen en toch hoop koesteren om het op water te houden. Dank jewel A. Ik vond deze blog prachtig net iets voor mij en op de juiste tijd.

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Amos, Heel mooi dat je vertrouwen kunt vinden in jouw geloof. Voor mij zijn dankbaarheid en overgave de grote kracht om het leven dragelijk te houden. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Ellen
Door

Ellen

op 29 March 2016

Beste Albert Je kunt werkelijk prachtig, fantastisch en troostend schrijven, altijd op het goeie moment. Ik herken werkelijk alles in je artikel, woord voor woord regel voor regel. Misschien kun je ook nog eens wat schrijven over verdriet en rouwproces wat altijd volgt als het gevoel er is de wedstrijd te hebben verloren. Ik ben zelf uit een stevige burn-out aan het krabbelen en ben weer aan het werk maar voel me overal teveel, mijn functie is vervuld tijdens mijn ziek zijn en niemand oo het werk heeft me nodig. Ik wist niet dat dit zo ontzettend veel verdriet veroorzaakt waardoor ik opnieuw dat beetje controle dat ik dacht te hebben na inmiddels zes maanden burn-out floep zo weer kwijt ben. Complimenten voor je site en alles wat je doet, niet altijd tegen een geldprijs, je biedt veel mensen troost ik denk meer dan je denkt.

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Ellen, Dank voor jouw lieve woorden en positieve feedback. Dat geeft mij altijd weer het plezier om mijn inspiratie te blijven delen. Ik zal zeker in de toekomst nog weer wat schrijven over verdriet en rouwverwerking. Op deze website tref je al wel wat informatie daarover aan. o.a. in deze blog: http://albertsonnevelt.nl/verlies-hoe-ga-je-er-mee-om/ Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Diana Lam
Door

Diana Lam

op 30 March 2016

Beste Albert, ik ben gediagnosticeerd als manisch depressief, ben vooral de laatste jaren depressief en heb vaak angsten. Wat is jouw visie hierop?! Vr.gr. Diana Lam

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Diana, Ik zou altijd nog een second opinion vragen bij een gecertificeerde (natuur) arts. Naast reguliere therapie zijn er altijd aanvullende behandelingen metv suppletie in de vorm lithium en serotonine, Dit vraagt echter wel een professionele begeleiding van deskundige artsen. Dus overleg altijd eerst met jouw huisarts. Hrt grt Albert

Yvonne
Door

Yvonne

op 30 March 2016

Ik vind je metafoor van Wedgewood versus HEMA borden erg goed. Kan ik goed gebruiken, even stilstaan, mezelf toe te spreken en te vragen "Hebben we het hier over Wedgewood of HEMA borden. Dwingt je, met humor, even stil te staan of het echt allemaal zo erg is.

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Yvonne, Tja...metaforen maken altijd veel duidelijk. Relativeren verminderd stress en angst :) Hrt grt Albert Sonnevelt

Jolanda
Door

Jolanda

op 31 March 2016

Beste Albert, Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik ga er zeker mee aan de slag. Ben na een hersenbloeding in 2012 veel kwijtgeraakt. Mijn werk, huis, vrienden. Ben na lange opname opnieuw moeten beginnen in andere plaats. Ik ben volledig afgekeurd vanwege energiegebrek en bipolaire stoornis na de bloeding. Daarbij had ik al een probleem met mijn immuunsysteem waarvoor ik 1x in de 4 weken een infuus krijg. Heb alles nog niet helemaal verwerkt. Doe wel mijn best en soms lukt het. En dan ineens weer een periode niet. Ik hoop dat ik met jou blog een beetje verder kan komen. Dank je

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Jolanda, Ik maak een diepe buiging voor de weg die je moet gaan. Het is voor mij niet voor te stellen hoe je dagelijks weer de kracht kunt opbrengen. in gedachte stuur ik je veel licht, liefde en wijsheid. Warme groeten, Albert

Carly
Door

Carly

op 4 April 2016

Hallo Albert, Wat een mooi stuk! Vooral ook de zin "Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd"! Ik zit nu zelf in een proces om alle belemmeringen uit het verleden los te laten en te leren dobberen. Het doet me weer beseffen dat stressmomenten overgaan zolang je de gevoelens toe laat en ze niet onderdompelt. Nee, ik hou het dobberen voor ogen als een mooi doel! Dankjewel voor deze opsteker!

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Carly, Graag gedaan! Mooi dat je al zo'n hoge mate van zelfreflectie hebt. Daar spreekt veel wijsheid uit. Ik gun je een leven vol genieten en zo min mogelijk stress.. Albert Sonnevelt

Kim
Door

Kim

op 14 April 2016

Wow.. De zin "het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd" is heel hard en heel waar. Deze zal nog wel even door mijn hoofd blijven spoken. Dank hiervoor!

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Kim, Tja..soms is er een wake-up call voor nodig om nog meer grip op je eigen leven te krijgen. Maar met een dagelijkse portie lef en de juiste vriendschappen kom je al een heel eind.. Hartelijke groeten, Albert

Elly Leidschendam
Door

Elly Leidschendam

op 26 April 2016

Door Elly op 26 april 2016 Door heel wat heldenmoed te tonen probeer ik door zure appels heen te bijten. Je begint aan de zuurgraad te wennen. De nasmaak wordt steeds zoeter! Zo worden zur appels zoet als je het maar vaak genoeg doet. Dank voor je wijze lessen en gastvrijheid!

Albert
Door

Albert

op 4 May 2016

Beste Elly, Wat een leuke beeldspraak! Dank voor jouw reactie. Zo blijven we samen inspireren voor een leven zonder stress. Hrt grt Albert Sonnevelt

Maureen
Door

Maureen

op 6 June 2016

Dank je wel Albert voor deze tips...dobberen is een nieuw woord voor mij en heeft dus ook een nieuwe betekenis voor mijn slaap(angst)...Ik had eigenlijk geen verband gezien met angst voor controleverlies maar stilletjesaan sijpelt het door...Het is een lange weg: mijn moeder is eigenlijk een psychiatrische patiënt en ik heb als oudste en enige dochter het gezin ondersteund...dat ging allemaal: zorgen voor mijn jongere broers en hardwerkende vader, zorgen voor mijn moeder als die thuis was, bezoek in de psychiatrie...15 jaar lang...al haar angsten aanhoren... studeren en nadien werken...pas toen ik mijn eigen kinderen kreeg heb ik die slaapangsten ontwikkeld (zo-ook de angst om net als mijn moeder te worden...).Mijn zonen zijn nu zelf 19 en 16 jaar oud en mijn grootste zorg was dat ik die angst zou doorgeven...dat blijk nu voorlopig niet zo te zijn...Mijn ouders hebben mij steeds ( nu nog) geconfronteerd met hun angsten en die les heb ik daaruit getrokken dat je die angsten niet met kinderen mag bespreken...Zo, het is een nieuwe uitdaging voor mij...dobberen...en misschien toch ook nog eens verder zoeken naar een aanvullende therapie..al heb ik wel al het één én t' ander geprobeerd...en eerlijk van al ik heb gevolgd heb ik wel steeds iets opgestoken...ik ben niet pessimistisch... dank alvast en ik volg je steeds meer en meer...hier in Belgie :-)

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 24 February 2017

Beste Maureen , blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Petra
Door

Petra

op 24 February 2017

Wat een rust ...........

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 24 February 2017

Beste Petra, graag gedaan! Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verminderen van hun negatieve stress in het leven. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Mila
Door

Mila

op 31 October 2017

“Durf je de waarheid te accepteren dat het leven zichzelf doet.” Deze zin komt zo diep binnen, slaat de spijker op zijn kop. Ben nu 39 jaar en ben het laatste anderhalf jaar intern aan het wurmen en worstelen om mijn angsten onder ogen te zien en mezelf te accepteren zoals ik ben. Op 4-jarige leeftijd is mijn toen 6-jarige zus vlak voor mijn ogen aangereden door een auto, waardoor ze in coma heeft gelegen en heel kritiek heeft gelegen. Ik ben direct na het ongeluk direct bij familie in een andere stad onderbracht en tot op de dagvan vandaag zie ik me daarvoor volledig in paniek en ontroostbaar naar mijn ouders verlangen. Mijn moeder is na dit gebeuren tot geloof gekomen en ik ben al heel mijn leven bang of ik al goed genoeg ben! Even cognitieve therapie gehad, wat me goed heeft gedaan, kreeg namelijk anderhalf jaar geleden op mijn werk last van angst om te gaan trillen bij bepaalde handelingen. Verder van het ene hulpboek naar het andere hulpboek gegaan, en daarmee lis ik ook steeds een klein puzzelstukje op. Verder enorm veel geleide meditaties op YouTube geluisterd, waar ik tijdens een meditatie ineens zo helder voor ogen kreeg dat ik ontzettend bang ben om me aan ‘het’ leven over te geven. Ik ben dan zo bang dat ik mezelf daardoor kwijt ga raken, ik voel het in mijn keel als ik er alleen al aan denk. Ik ben zo dankbaar dat ik op jullie site ben terecht gekomen, want ik denk dat dit de missing link kan zijn op een vrij leven waarin ik kan en mag zijn wie ik ben! Thanks!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 2 November 2017

Beste Mila, dank voor het delen van jouw verhaal. ik vind het bijzonder hoopvol dat je al zo’n hoge mate van zelfreflectie hebt. Wanneer je al zo goed in staat bent om jouw eigen signalen te herkennen, heb je ook de gelegenheid om het patroon te doorbreken. Wanneer dit nog te lastig voor je is, adviseer ik je om een coach te vragen om je hierbij te helpen. Ik wens je een gelukkig en liefdevol leven. Albert Sonnevelt.

Robin Rehmann
Door

Robin Rehmann

op 1 March 2018

Hoi Albert, ik onderschrijf je mooie verhaal, maar mijn vrouw is ook vaak bang voor van alles, maar bij haar komt het door een (milde) vorm van Bipolariteit. Momenteel moet zij bijvoorbeeld haar jarenlange gebruik van lithium afbouwen, omdat haar nieren slechter beginnen te worden. Wat voor raad zou je haar geven?

Malin
Door

Malin

op 5 March 2018

Ik ben 9 maanden burn-out en de grootste oorzaak is de angst voor controleverlies en de dwangmatigheid die daarbij komt kijken. Ik blijf dit stuk herlezen. Telkens wanneer ik weer krampachtig de controle probeer te houden kom ik hier weer terug. Ik heb op eigen kracht al mogen ervaren hoe het is om volledig los te laten. Dat was inderdaad het moment waarop ervaringen uit het verleden onverwachts naar boven kwamen en alle puzzelstukjes begonnen te vallen. Nu kan ik aan de gang met traumaverwerking. (Naast gedragstherapie) Bedankt voor dit stuk.

Rebec
Door

Rebec

op 7 December 2018

Dit stukje is een waarheid als een koe, als ik het lees wordt ik emotioneel. Ik ben een heel eind op weg hiermee, door een overspannenheid werd mijn wereld op mijn kop gezet en kreeg ikangst voor de toekomst. Maar het verleden is geweest de toekomst kan je niet voorspellen Het nu is alles wat je heb.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 14 December 2018

Beste Rebec, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

dieuwke kemink
Door

dieuwke kemink

op 25 February 2019

Hallo Albert, Ik vecht al van af mijn kindertijd met een angststoornis. Het is een hele periode heel goed gegaan en ik had alles qua fobieeen weer overwonnen. Tot ik 5 jaar geleden een ongeluk kreeg met de fiets en hersenletsel heb opgelopen. De angst stak toen behoorlijk de kop weer op en nog steeds. De klachten van het letsel worden versterkt de angst en ik weet het niet uit elkaar te halen. Ik doe ademhalingsoefeningen en ga naar de psycholoog maar ben vaak bang me te overbelasten qua prikkels. Kun je mij advies geven?

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 26 February 2019

Beste Dieuwke, Dank voor jouw persoonlijke reactie. Er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Veel sterkte! Hartelijke groeten, Albert

Michelle
Door

Michelle

op 20 September 2019

Beste Albert, ge-wel-dige blog, spijker op z'n kop. Hardcore burnout gehad, veel heftige life-events icm controle-dwang (wist niet eens dat ik dat had!) maken het herstel langdurig. Door vallen en opstaan zelf al een eind gekomen met het besef dat ik mezelf 'zieker maak' door controle uit te willen blijven oefenen. Je blog is een feest van herkenning en bevestiging en vind dat je het heel goed op hebt geschreven. Heel veel dank daarvoor! Je doet mooi werk en hebt al veel mensen geholpen als ik het zo zie. Goed weekend, groet Michelle

albert
Door

albert

op 1 October 2019

Beste Michelle, Bedankt voor je positieve reactie. Mooi om te lezen dat je je al zo bewust bent geworden van je eigen gedrag. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen op het gebied van stress. Positieve reacties zoals de jouwe zorgen ervoor dat ik dat elke week met veel plezier blijf doen. Ik wens je alle goeds! Hartelijke groet, Albert

Reactie plaatsen