Verbeter je zelfbeeld
10 april 2018 
9 min. leestijd

Verbeter je zelfbeeld

Verbeter je zelfbeeld met behulp van spiegels?

Spiegels, je ziet ze overal. Voor sommigen geen probleem. Voor anderen een regelrechte vijand. Mensen die tevreden zijn met hun uiterlijk zijn te benijden. Zij kijken naar zichzelf zonder zichzelf af te kraken of dat hun zelfvertrouwen wordt aangetast. Datgene wat je ziet in de spiegel heeft alles te maken met je lichaamsbeeld.

Wat ga je ontdekken over je zelfbeeld:

[[showindex]]

Verbeter je zelfbeeld en kijk naar jouw lichaamsbeeld

Je uiterlijk is niet hetzelfde als het lichaamsbeeld. Daar kan een groot verschil in zitten. Iemand van veertig jaar kan in de spiegel kijken en zichzelf nog steeds een jonge god vinden. Iemand met een normaal postuur kan zichzelf walgelijk vet vinden.

Ons spiegelbeeld heeft vaak weinig met de werkelijkheid te maken. Het is een verzameling van herinneringen, wensbeelden en soms regelrechte waarnemingsfouten. Een negatief zelfbeeld gaat altijd gepaard met gedachten, gevoelens, gedragingen en een kijk op jezelf die je naar beneden halen.

Dat mensen een verschillende kijk hebben op uiterlijke verschijningen blijkt maar weer eens uit de onderstaande voorbeelden:

Verbeter je zelfbeeld | Voorbeeld 1

Een vriend van mij, die nogal onzeker is over zijn uiterlijk, had altijd een kapsel met wat kleine krulletjes. Opeens vertelde zijn zus dat het toch echt beter was als hij zijn haar wat korter zou laten knippen. ‘Staat je echt veel leuker’, werd er gezegd.

Overtuigd van het gelijk van zijn zus knipte hij zijn haar kort en vanaf dat moment verafschuwde hij zijn oude kapsel. ‘Hoe kon ik dat ooit mooi vinden’, zei hij tegen zichzelf. Dit beeld werd bevestigd, op het moment dat anderen ook complimenten gaven over zijn nieuwe kapsel.

Maar plotseling kwam hij een oude vriendin tegen, die vanaf het moment dat ze elkaar zagen meteen aangaf hoe jammer ze het vond dat hij zijn krulletjes er van af had gehaald. De jongen kon niet geloven wat hij hoorde. Hoe was het mogelijk dat iemand toch dat ouderwetse, verschrikkelijke kapsel mooi vond.

Verbeter je zelfbeeld | Voorbeeld 2

Een therapeute liet mij een foto zien van een jonge vrouw van 16. Ze wilde van een aantal mensen de mening weten over het uiterlijk van deze jonge dame. Hiermee kon ze haar confronteren met de antwoorden die mensen gaven. ‘Ja, ze ziet er goed uit. Ze heeft een goed figuur’, Was mijn antwoord. ‘Hoezo?’

Toen bleek tot mijn verbazing dat dit een meisje was die kampte met een ongelooflijk negatief zelfbeeld over haar uiterlijk. Ik kon het me bijna niet voorstellen. Wat zonde om met zo’n vertekend beeld door het leven te moeten gaan.‘

Verbeter je zelfbeeld | Voorbeeld 3

Vooral vrouwen zijn altijd erg gericht op hun gewicht. Een kennis van mij is actief op een datingsite. Hem viel het op dat er veel vrouwen zijn die hun lengte wel invullen, maar hun gewicht niet. Erg jammer zei hij erbij, want ik val erg op stevige vrouwen en ik ben vast niet de enige.

‘Geen spiegel flatteert de vrouw zozeer als de ogen van een verliefde man’. ~ Herluf van Merlet

Opkomen voor je eigen lichaam

Kortom, het wordt tijd dat je, ook voor de spiegel, opkomt voor wie je echt bent. Je kunt een negatief lichaamsbeeld veranderen en met meer voldoening en zelfacceptatie in de spiegel kijken. Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Thomas Cash blijkt dat onvrede en vrede met je uiterlijk te beïnvloeden is.

Wat vind je van je uiterlijk en wanneer heb je er het meeste last van?

 • Hoe tevreden ben je met je eigen lichaam/uiterlijk?
 • Hoe zit je ideale lichaam/uiterlijk eruit, wat zou je willen veranderen?
 • In welke situaties heb je het meeste last van een negatief lichaamsbeeld

Als je erg ontevreden bent over bepaalde aspecten van je uiterlijk, dan is je lichaam een steeds terugkerende bron van ongenoegen. Ook als je over slechts één aspect van je uiterlijk ontevreden bent, kun je de neiging hebben je hele lichaam af te keuren.

Een groot verschil tussen je ideale lichaam en je eigen lichaam kan een negatief effect hebben op je lichaamsbeeld. Er kunnen allerlei ‘eisen’ binnensluipen waar je aan moet voldoen. Zoals voller haar of een slanker lichaam.

Te veel eisen of onmogelijke wensen worden obstakels op je weg naar zelfacceptatie. Je kunt ver van je ideaalbeeld verwijderd zijn en er niet mee zitten. Dan is er niet veel mis met je lichaamsbeeld, maar je kunt ook ver van je ideale lichaam af zitten en daar de hele dag mee zitten. In dat geval gaan de alarmbellen rinkelen (1).

‘Ik werd opnieuw geboren toen mijn ziel en mijn lichaam elkaar liefkregen en een huwelijk aangingen’. ~ Kahlil Gibran

Lichaamsbeeld-denkfouten en denkcorrecties

Wil je voorkomen dat je te veel door je eigen negatieve lichaamsbeeld in beslag wordt genomen? Dan moet je leren je gedachten over je uiterlijk van een veilige afstand te bekijken. Door meer afstand te nemen ga je jezelf vanuit een ander perspectief zien, waardoor de negatieve kanten kleiner worden.

Jouw lichaamsbeeld kan aangetast worden door de volgende lichaamsbeeld-denkfouten. Bestudeer ze. Neem ze goed in je op en kijk er naar terug op momenten dat je je extra onzeker voelt.

Gebruik daarna de denkcorrecties die er direct onder staan. Probeer je onzekere momenten een stap voor te zijn, door jezelf eerst te trainen in het corrigeren van je denkfouten en daarna in meer moeilijke situaties de denkcorrecties toe te passen. Deze denkfouten zijn geformuleerd door Fred Sterk en Sjoerd Swaen in hun boek, Ruimte voor jezelf (1).

Denkfout 1‘Knap-of-lelijk denken’

Denkcorrecties:

 • Beoordeel jezelf in gradaties
 • Honderd procent mooi of lelijk bestaat niet
 • Wat zijn je pluspunten. Noem er minstens drie op voor jezelf en bedenk dat andere mensen in jouw omgeving die pluspunten niet hebben.
 • Beschrijf jezelf in objectieve termen, gebruik nooit vernederende omschrijvingen over jezelf.
 • Verzamel complimenten, denk aan de keren dat je wel tevreden was over je uiterlijk.

Denkfout 2: Oneerlijke of onrealistisch vergelijken met ‘mooiere mensen’.

Denkcorrecties:

Vermijd vergelijkingen of houd ze op zijn minst eerlijk. In welke opzichten doe jij het goed? Aantrekkingskracht wordt niet alleen bepaald door lichamelijke perfectie. Er is een groot verschil tussen uitstraling en uiterlijk.

Denkfout 3: Bij tegenslagen je uiterlijk als ‘schuldige’ aanwijzen.

Denkcorrecties:

 • Was je al in een negatieve stemming voordat je je uiterlijk begon af te kraken?
 • Laat je uiterlijk er even buiten en kijk wat je kunt doen om eventuele problemen op te lossen
 • Als iemand je al afwijst om je uiterlijk, dan wijst hij ook alle anderen af die er net zo uitzien als jij.
 • Kun je groeien zolang je in een ‘slachtofferhouding’ gevangen blijft, of zolang je je uiterlijk of de omstandigheden de schuld van alles blijft geven.

Denkfout 4: Denken dat alle andere mensen ook jouw uiterlijk afkeuren

Denkcorrecties:

 • Ga voor jezelf na of de gedachten die je aan anderen toeschrijft niet verdacht veel op je eigen gedachten lijken.
 • Stop met invullen wat anderen denken en verander je eigen negatieve gedachten.
 • Heeft de ander ooit wel iets aardigs over jou of je uiterlijk gezegd?
 • Stel dat mensen niet je uiterlijk afkeuren, wat zou hen dan aan je dwars kunnen zitten. Je obsessie met je uiterlijk, je afstandelijkheid, je vermijdende gedrag.

Denkfout 5: Denken dat alle mensen op hetzelfde uiterlijk vallen

Denkcorrecties:

Als dit zo was, dan zouden heel veel mensen zonder een partner door het leven moeten gaan, omdat iedereen op dezelfde type valt. Gelukkig is er voor iedereen wat wils.

Denkfout 6: Denken dat je de leuke dingen van het leven misloopt door je uiterlijk.

Denkcorrecties:

 • Komen je voorspellingen echt uit of is het al heel vaak voorgekomen dat alles in werkelijkheid en achteraf wel meeviel.
 • Hoe kun je nu je leven draaglijker of aangenamer maken? Denk ook aan innerlijke rust en bezinning.
 • Ontzeggen andere mensen zich ook de leuke dingen van het leven, alleen omdat ze er minder goed uitzien?

Denkfout 7: Denken dat mensen die jij mooi vindt ook gelukkig zijn

Verwacht niet dat personen die qua uiterlijk alles mee hebben ook fluitend door het leven gaan. Er zijn zo veel aspecten in het leven die bijdragen aan je geluksgevoel. Betekent dit ook dat zij een leuke persoonlijkheid hebben? dat ze gelukkig zijn in het werk dat ze uitoefenen? Dat ze deel uitmaken van een prettige gezinssituatie?

Verbeter je zelfbeeld oefening: Corrigeer negatieve etiketten

Veel mensen krijgen van hun vrienden of collega’s bijnamen toegespeeld. Zoals ‘bolle’, ‘dunne’, ‘pinokkio’, ‘kabouter’. Noem het maar op. Misschien was het vroeger even leuk of grappig en misschien ben je tegenwoordig zelfs de eerste in een gezelschap om jezelf grappend naar beneden te halen.

Maar vaak gaat er achter zulke negatieve etiketten een trieste werkelijkheid schuil. Jarenlange pesterijen, met als gevolg een groot minderwaardigheidscomplex. Probeer deze negatieve etiketten voor jezelf nooit meer te gebruiken. Ze lijken zo onschuldig, maar onbewust kunnen ze een groot effect hebben op je zelfbeeld.

Train jezelf in het vervangen van negatieve etiketten voor neutrale of positieve omschrijvingen. Dus niet: Ik ben veel te dik, maar wel: Ik ben iets zwaarder dan de gemiddelde persoon. En niet: Ik heb Donald Duck voeten, maar wel: Mijn voeten zijn iets te breed.

Verbeter je zelfbeeld | Wees aardig voor je eigen lichaam!

Je gedachten over je lichaam hebben een grote invloed op hoe je je lichaam ervaart. Je houding ten opzichte van je lichaam heeft ook een letterlijke uitwerking op het welzijn van je lichaam.

‘De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos terug, glimlach en zij glimlacht ook’. ~ Herbert Louis 1st Viscount Samuel

Tevreden gedachten maken een tevreden uiterlijk. Spreek zo veel mogelijk waardering uit voor je lichaam en zorg er goed voor. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je je denkfouten makkelijker corrigeren.

Gratis boek om aan je zelfbeeld te werken

Tof dat je alles tot hier hebt bekeken. Daar beloon ik je graag voor. Klaar voor een cadeautje? Klaar om te starten met jouw zelfbeeld te verbeteren? Klik dan op deze link en ontvang mijn boek met 50 tips gratis!

Geraadpleegde bron:

 • Sterk, F & Swaen, S, Ruimte voor jezelf (2010) P95-97. Utrecht/Antwerpen. Kosmos Uitgevers.

Meer artikelen over persoonlijke groei