Relaties
Redactie
Relaties
08/17/2021
5 min

Een verminderd libido, wat nu?

08/17/2021
5 min

Een verminderd libido heeft alles te maken met minder zin in seks hebben. Dit zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Hier zijn redenen voor.

Ik geef je uitleg over het libido, waarom je libido kan verminderen en ook hoe jij jouw libido weer kan verhogen. Zelfs door bepaalde producten te eten en te drinken. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Verminderd libido – inhoudsopgave:

Laag libido en schaamte

Seks is zo’n onderwerp dat veel aandacht krijgt. Niet alleen in de media, ook onder vrienden of op sociale media ontkom je er bijna niet aan. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Seks is normaal en voor de meeste mensen een prettig tijdverdrijf.

Toch is lang niet iedereen veel bezig met seks. Dat kan zijn vanwege een vervelende ervaring, omdat seks wordt gezien als iets dat privé is en daardoor niet als prettig publiek onderwerp wordt ervaren, maar het kan ook te maken hebben met een laag libido en de schaamte hiervoor.

Soms lijkt seks wel onlosmakelijk verbonden met status. Alsof je een loser bent wanneer je geen seks hebt of wereldvreemd wanneer je er niet over wilt praten.

Stel nou dat je een laag libido hebt, om welke reden dan ook, dan is het moeilijk om hier eerlijk over te zijn. Natuurlijk kan het meespelen dat je het onderwerp te intiem vindt om te bespreken, maar grotendeels komt het ook voort uit het taboe dat heerst rondom een seksloos leven.

Kan je libido verdwijnen?

Een paar jaar geleden maakte Lize Korpershoek een documentaire genaamd Mijn seks is stuk. Lize heeft een relatie met Tim Hofman en ervaarde dat ze steeds minder zin in seks kreeg.

Moedig om op onderzoek uit te gaan wanneer iedereen met je mee kan kijken. Tegelijkertijd goed om hierdoor bij te dragen aan het uit de taboesfeer halen van dit onderwerp. Hoewel het zeker vervelend kan zijn wanneer je libido verminderd, is het zeker niet gek of iets waarmee alleen jij te dealen hebt.

Heb jij een hoog of laag libido?

De een heeft altijd een laag libido gehad en weet niet beter, terwijl de ander misschien gewend is om een hoger libido te hebben maar met een reden te maken krijgt met een lager libido.

Natuurlijk is het relatief wat een laag of hoog libido is. Mensen tot een jaar of 30 hebben gemiddeld twee keer per week seks. In de leeftijdsgroep daarboven, tot en met een jaar of 40, daalt dat naar gemiddeld anderhalf keer per week. Is er een leeftijd bereikt tussen de 40 en 50 jaar dan daalt het gemiddelde naar zo’n een keer per week en zit je daar weer boven qua leeftijd, dan neemt het gemiddelde nog een beetje verder af.

“Natuurlijk zijn dit maar gemiddelden. Je hebt mensen die zelden seks hebben, maar ook mensen die het bijna elke dag doen”

Is het ene goed en het andere fout? Dat antwoord is natuurlijk nee. Het belangrijkste is dat je alleen seks hebt wanneer jij dat wilt. Mochten jij en je partner hier verschillende behoeftes in hebben, dan zal je het hier met elkaar over moeten hebben, maar het is zeker niet zo dat je een bepaald aantal keren seks moet hebben per week.

Wat verlaagt je libido?

Er zijn verschillende redenen waardoor je een laag libido kunt hebben. Heel veel verschillende redenen zelfs. Zoals gezegd weten sommigen niet anders dan dat ze niet heel veel behoefte hebben aan seks.

Had jij dat wel, dan kan je je zorgen maken wanneer je merkt dat dit verandert. Deze verandering kan bijvoorbeeld komen door vermoeidheid of stress, dan heb je wel wat anders aan je hoofd. Omdat je moeite hebt met je ontspannen en tijd vrij maken voor andere dingen, staat je hoofd niet naar seks.

Wat beïnvloed je libido?

Ook bepaalde medicatie kan ten grondslag liggen aan een verlaagd libido. De anticonceptiepil is een zeer bekende pil die deze invloed kan hebben. Voor de meeste vrouwen is het doodnormaal om deze pil te slikken maar het kan grote invloed hebben op je hormonen en dus ook op je lustgevoelens.

Daarnaast kan het ook nog te maken hebben met bijvoorbeeld de overgang, baarmoederverwijdering, slecht functionerende eierstokken of teelballen, prostaat- of erectieproblemen.

Problemen die meer in de psychische hoek liggen helpen ook niet mee. Depressie, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of minder eigenwaarde dat zijn allemaal flinke libidokillers.

En mocht je relatieproblemen hebben dan verdwijnt de zin in seks vaak ook als sneeuw voor de zon… Natuurlijk is een combinatie van deze dingen ook nog mogelijk.

Mocht je te maken hebben met een van deze genoemde situaties, dan weet je in ieder geval waar je verlaagde libido vandaan zou kunnen komen. Mocht het lang duren en je je zorgen maken, dan is het natuurlijk altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Welk eten is libido verhogend?

Hoeveel seks je hebt heeft natuurlijk niet alleen maar te maken met wat je eet en drinkt. Toch kan het zo zijn dat je bepaalde producten kunt eten of drinken die libido verhogend werken. Het kan zelfs zo zijn dat je al iets naar binnen werkt dat libido verhogend werkt zonder dat je het door hebt.

Er zijn meerdere producten, maar ik noem zo de meest belangrijke. Het Limburgse goud, oftewel asperges met een eitje en ham, werkt goed voor je. Asperges bevatten veel vitamine E en deze gaan er voor zorgen dat je wat actiever in bed gaat worden.

Pinda’s werken ook ontzettend goed om je libido te verhogen. Gooi eens een handje ongezouten pinda’s door je avondeten en kijk eens wat er daarna met je gebeurt.

Het eten van vijgen zal ook je libido en seksuele uithoudingsvermogen verhogen. Deze vrucht bevat namelijk aminozuren, deze zijn handig om dopamine aan te maken. Ook een kopje koffie kan al voor je werken. Lees hier verder over meerdere eten- en drinkenswaren die libido verhogend werken.

verminderd-libido-man-vrouw

Zelf je libido verhogen

Natuurlijk kan je zelf ook aan de slag om te proberen weer meer zin te krijgen in seks. Zo kan het helpen om er de tijd voor te nemen, ook vooraf. Neem een warme douche (misschien zelfs samen) en gebruik je favoriete producten.

Zorg ervoor dat jullie niet gestoord kunnen worden en neem dan rustig de tijd met elkaar. Juist het ervaren van druk is funest dus leg de verwachtingen niet hoog. Kruip samen op de bank of in bed en begin met zoenen en/of het strelen van elkaar.

“Je zult zien dat de opwinding langzaamaan zal stijgen en vervolgens is het aan jullie of dat genoeg is of dat de zin aanwezig is om nog veel verder te gaan”

Lustgevoelens

Ook voorpret kan goed helpen om de lustgevoelens aan te wakkeren. Zo kan je jezelf (en je partner!) verrassen door mooi (nieuw) ondergoed aan te trekken. Trek iets aan waar jij je mooi en zelfverzekerd in voelt en bekijk jezelf in de spiegel.

Door deze sexy look en omdat je weet wat er wellicht staat te gebeuren, zal je hele houding veranderen. De zin in seks kan hierdoor vast een beetje naar boven komen.

Elkaar opwindende berichten sturen door de dag heen of wat vaker lichamelijk contact zoeken zijn ook opties om jezelf en je partner. Strijk met je hand over zijn/haar billen terwijl je langsloopt, geef eens een extra kus of verras de ander met een kusje in de nek.

Verlaat je comfort zone minimaal

Durven jullie wel wat meer aan, dan kan je samen, of jij alleen als verrassing, misschien iets kopen in een erotische (web)winkel. Een spannend setje, een speeltje of misschien wel een erotisch spel. Zo wordt de spanning al opgebouwd nog voordat deze voorwerpen überhaupt ingezet worden!

En hebben jullie weleens gedacht aan een erotische fotoshoot samen of een spannende homemade movie? Mochten jullie hier voor in zijn, zorg dan wel dat je duidelijke afspraken maakt met elkaar zodat er op een later moment geen problemen door ontstaan.

Jouw verminderde libido zal gauw verdwijnen door dit artikel. Mocht je zelf nog toevoegingen, ideeën of vragen hebben dan lees ik graag jouw reactie hieronder.

Reacties