Verschillende gebieden om zelfvertrouwen op te bouwen
16 februari 2012 
1 min. leestijd

Verschillende gebieden om zelfvertrouwen op te bouwen

Je kunt op heel veel gebieden zelfvertrouwen hebben… of niet. Denk maar eens aan de gebieden die ik ‘geluks- of successgebieden’ noem: je fysieke gezondheid, je werk of studie, je relaties, het bereiken van de dromen in je leven. Het zijn stuk voor stuk gebieden waar je het goed of minder goed op kunt doen.

De uitdaging is uiteraard om op alle gebieden ‘lekker in je vel’ te zitten, zelfvertrouwen te hebben en je optimaal te voelen. De waarheid is vaak anders. Meestal is er wel één of meer gebieden waar je ‘beter’ in bent, meer vertrouwen in hebt dan de ander.

Ga maar eens bij jezelf na: op welk gebied scoor jij qua zelfvertrouwen het best en op welk gebied het minst? Je relaties, je werk of studie, je lichaam?

Als je dat weet kun je ook gerichter werken aan zelfvertrouwen. Want wat wel zeker is: gebrek aan zelfvertrouwen hebben op één gebied heeft direct effect en gevolgen voor de andere gebieden. Een voorbeeld maakt dat duidelijk:

Stel je eens voor dat je lichaam je succes voorstelt in je leven. En je benen je succesgebied relatie voorstellen. En dat je relatie het niet goed doet. Dat betekent dat je benen niet goed meewerken. En dat heeft direct invloed op de rest van je lichaam.

Zo is het ook met zelfvertrouwen. Knagend zelfvertrouwen in je relatie heeft effect op je werk of studie, op de zin om goed met je lichaam om te gaan en om je dromen in het leven waar te maken.

Andersom werkt ook! Hoe beter je in je vel zit op een gebied, hoe positiever dat effect op een ander geluksgebied. Zo wordt zelfvertrouwen groter, groeit je eigenwaarde en kun je de successen van het ene geluksgebied op de andere toepassen.

Breng dus in kaart hoe jij het doet op je geluksgebieden. Waar ben je sterk, waar minder? En kijk dan hoe je de successen op het ene gebied kunt inzetten op het andere. Wat doe je juist op het ene gebied dat je niet doet op het andere? En zo maak je een plan. Wil je daar hulp bij? Het boek Doelen bereiken voor Dummies geeft een perfect stappenplan. Of lees blogs op deze site en kijk naar de vele video’s met tips.

Meer artikelen over persoonlijke groei