Waarom goede voornemens met mindfulness wel lukken: 5 tips
27 december 2020 
12 min. leestijd

Waarom goede voornemens met mindfulness wel lukken: 5 tips

Gaan goede voornemens met mindfulness wel lukken? Ga jij houw goede voornemens dan wel volhouden? Ik geef je de antwoorden in mijn artikel.

Gezonder leven, afvallen, stoppen met roken. Een greep uit een paar goede voornemens die we vaak horen voor het nieuwe jaar. Helaas lukt het niet altijd de goede voornemens waar te maken. Ik geef je hier graag wat tips hoe goede voornemens slagen met mindfulness. Bekijk de onderstaande inhoudsopgave maar eens:

Goede voornemens en mindfulness – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Goede voornemens volhouden met mindfulness

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, dat je goede voornemens slagen met mindfulness. Toch is dit een goede manier. Je moet namelijk afstand leren bewaren van automatische gedachtenpatronen. In de mindfulness zijn goede voornemens van groot belang.

Vaak denken mensen dat je bij mindfulness en yoga onverschillig alle doelen moet loslaten, zodat alleen ‘het nu’ over blijft. Wat we in de mindfulness juist proberen is in het nu doen wat we ons eerder ten doel hebben gesteld.

Waarom is het je zonder mindfulness niet gelukt?

De reden waarom het vorige keer niet gelukt is, je goede voornemens te laten slagen zonder mindfulness, zit hem in het feit dat je waarschijnlijk bent teruggevallen in automatisch aangeleerd slecht gedrag.

Iemand die als goed voornemen bijvoorbeeld het volhouden van afslanken of stoppen met roken heeft zal geen moeite hebben met de lichamelijke afkickverschijnselen, maar des te meer met zijn automatische reacties op de omgeving.

“Het zijn bijvoorbeeld hele kleine prikkels die het patroon van eten of roken in je hersenen activeren, zoals de stoel of bank waarin je altijd rookt of eet”

Dit voelt dan als een lichamelijk verlangen, het is echter puur de dwangmatige wil van je hersenpatroon om van begin tot eind te willen worden afgespeeld. Het is te vergelijken met iemand die een dwangneurose heeft en de hele dag tien keer de deurknop moet aanraken. Mindfulness denken en handelen kan dit voorkomen.

Wat maakt het volhouden zo moeilijk?

Het is belangrijk dat wanneer je goede voornemens wilt laten slagen, we eerst kijken, wat het nu zo moeilijk maakt om het gewenste resultaat te behalen.

Vaste patronen blijven altijd bestaan. Dat komt omdat je ze niet kunt wissen. Je kunt alleen maar een nieuw hersenpatroon en gedragspatroon aanleren. Dit aanleren kost heel veel tijd en dit is dus de reden dat je de goede voornemens nooit kunt volhouden.

Het probleem van de dwangmatige hersenpatronen geldt voor alle goede voornemens, niet alleen verslavingen zoals afslanken of stoppen met roken.

Zo is bijvoorbeeld het aanleren van nieuw positief gedrag net zo moeilijk, omdat er nog geen automatisch geestelijk reactie patroon is gecreëerd in je huidige levensomgeving. Bij zulke, meer positieve goede voornemens, zijn de negatieve hersenpatronen minder goed waar te nemen.

In dat soort gevallen moet je bijvoorbeeld denken aan het automatisch kijken op je telefoon of het te lang kijken van filmpjes op youtube of facebook. Is je positieve goede voornemen bijvoorbeeld meer sporten, dan begint dit dus ook bij het bewust stoppen van veel andere dwangmatige hersenpatronen.

Voor ik tips geef hoe goede voornemens slagen met mindfulness en hoe mindfulness dus kan helpen bij het stoppen van deze patronen en het volhouden van positieve patronen, moet je eerst goed kijken en onderzoeken wat je intenties zijn van je goede voornemens. Dit is ook goed voor je eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen natuurlijk!

Goede voornemens slagen met mindfulness

Wat zijn je intenties?

Vaak formuleren we goede voornemens op een heel algemene manier. Stoppen met roken is dus bijvoorbeeld een doel. Maar wat is daar de achterliggende gedachte achter? Wil je beter voor je lichaam zorgen? Een gezond voorbeeld voor je kinderen zijn? Wil je geld besparen?

Ga na waarom je dit doel wilt behalen. Je intenties zijn een grotere motivator dan het doel op zich. Schrijf ze op en leg ze ergens neer waar je vaak komt. Zo help je jezelf herinneren aan jouw persoonlijke motivatie om je doel te bereiken.

Goede voornemens slagen met mindfulness

Wanneer je je intenties in kaart hebt gebracht, kun je nu aan de slag gaan: laat goede voornemens slagen met de volgende mindfulness tips:

Focus op het proces, niet op het resultaat

Door continu bezig te zijn met een doel, kan het heel goed zijn dat er teveel druk op komt te liggen en je het spreekwoordelijk voorbij schiet. De mensen die een mindfulness cursus volgen, ervaren het verleggen van de focus naar het proces als een eye opener. Je doet wat je moet doen met al je aandacht, waardoor je je taak beter uitvoert.

Je ervaart ook minder druk door niet aan het resultaat te denken… En wat men en jijzelf daar van zal vinden.

Is je goede voornemen afvallen of gezonder leven? Spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af om elke dag een half uur te wandelen en je kunt hierbij natuurlijk ook mindful wandelen. Voel tijdens je wandelsessies heel bewust hoe je lichaam reageert.

“Waarschijnlijk voel je jezelf steeds fitter en sterker worden. Zo maak je je doel concreet en ligt de nadruk op het proces”

Onderzoek je valkuilen

Je bent je vast al jaren bewust van het feit dat stress, nicotine of teveel snoepen niet goed voor je is. Toch kies je elke keer onbewust voor deze slechte gewoonte. Onderzoek de patronen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je teveel stress ervaart.

Wat zijn de triggers? Leg je de lat te hoog voor jezelf? Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Doe je dingen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt?

Wees eerlijk tegen jezelf en probeer zo objectief mogelijk je gedrag te onderzoeken. Door je bewust te zijn van wat je patronen zijn, kan je er voor kiezen om de volgende keer anders te reageren.

Slechte omgeving vermijden en richt je op iets anders

Het is verstandig om je omgeving zo te veranderen dat je het negatieve hersenprogramma zo min mogelijk laat afspelen. Je moet geen eten of sigaretten bij de hand hebben of in de buurt komen van mensen die dit hebben.

Daarnaast kun je je huis anders inrichten. Dit klinkt gek, maar puur het zien van bepaalde objecten kan je hersenpatroon activeren.

Het is ook goed je op iets anders te richten, om zo je gedachten te verzetten. Pak bijvoorbeeld een oude hobby op, of ga koken of bakken. Dit is altijd een hele goede afleiding. Bakken is altijd een goede hulp bij een slecht humeur of bij stress.

Werk in kleine stappen en laat yoga hierbij helpen

Heb je een heel groot doel? Deel deze op in kleinere stappen, zodat het ook haalbaar is voor jezelf en de weg naar je doel toe duidelijk wordt. Wil je bijvoorbeeld flexibeler worden?

Begin en/of eindig je dag met een aantal zonnegroeten en asanas. Dit hoeft niet lang te duren, maar zorgt ervoor dat je de opgebouwde spanning loslaat en langzaamaan verdieping kunt vinden. Zeker in combinatie met wekelijkse of dagelijkse yoga.

Goede voornemens volhouden met mindfulness

Het klinkt wellicht te makkelijk om waar te zijn, dat je goede voornemens slagen met mindfulness. Toch is dit de enige manier. Want je moet afstand leren nemen van je automatische gedachtepatronen. Bij mindfulness zijn goede voornemens van groot belang. Wat we bij mindfulness proberen is in het hier en nu doen wat we ons eerder ten doel hebben gesteld.

Het doorbreken van vaste patronen en het volhouden van positieve patronen ga je doen met de volgende 5 mindfulness tips:

Tip 1: Verkeerde omgeving uit de weg gaan

Verander je omgeving zodat het slechte gedachtepatroon geen kans krijgt. Wil je stoppen met roken zorg dat er geen sigaretten in de buurt zijn of mensen die dat hebben, dit geldt ook bij eten.

Het is ook goed om de focus op iets anders te richten, om zo je zinnen te verzetten. Pak bijvoorbeeld een oude hobby op, of ga er tussenuit in ons mooie landje. Pak het vliegtuig en verken een ander land. Je leeft maar één keer. Mocht je ideeën zoeken om er tussenuit te gaan dan kun je hier inspiratie opdoen.

Tip 2: Slapen

Uit onderzoek moeten we het allemaal wel eens zijn met het standpunt; een goede nachtrust is noodzakelijk voor de gezondheid.

Ondanks we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we jammer genoeg geen goede slapers. Goed slapen is de allerbelangrijkste goede gewoonte om jezelf aan te leren.

Je kunt nog zoveel goede voornemens hebben, als je uitgeput bent, hou je het niet vol. Als je niet fit bent, heb je sowieso geen doorzettingsvermogen. Dit kan verschillende gevolgen hebben, zoals:

 • Concentratieproblemen overdag
 • Een slecht humeur
 • Opgejaagd gevoel
 • Gevolg van bovenstaande gevolgen: problemen op het werk of in je relatie

Voldoende slapen houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam. Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen. Een goede nachtrust begint vaak al overdag.

Slaaptips:

 • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
 • Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
 • Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen.
 • Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
 • Las overdag een piekermoment in om oplossingen te bedenken voor problemen.
 • Neem geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
 • Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
 • Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
 • Vermijd dutjes of power-naps overdag.
 • Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.

Hieronder krijg je een gratis mindfulness slaapoefening, zodat je zelf aan de slag kunt.

Zie ook: Mindfulness bij slaapproblemen: dit moet je weten!

Oefening

Duur: 5 – 10 minuten

Het klinkt misschien vreemd, maar juist door spanning te creëren kun je daarna makkelijker ontspannen. Als je lichaam erg gespannen is ben je je daar niet altijd van bewust. Door bewust je spieren aan te spannen en daarna te ontspannen merk je pas het verschil. In deze oefening maak je gebruik van spanning en ontspanning van je spieren.

De oefening kun je vanuit bed uitvoeren. Je kunt hem liggend uitvoeren, zodat je meteen daarna lekker ontspannen in slaap valt.

 1. Ga op je rug in bed liggen.
 2. Zorg dat je benen gestrekt zijn en leg je armen naast je lichaam neer. Het is belangrijk dat je ledematen los en ongedwongen liggen.
 3. Span nu elke spier in je lichaam aan voor een paar seconden. Daarna laat je los en ontspan je de spier. Werk van boven in je lichaam naar beneden toe.
 4. Span elke spier ongeveer 5 seconden aan en laat dan los.
 5. Begin bij je hoofd en nek, span de spieren 5 seconden aan en laat dan los. Doe hetzelfde bij je schouders en je rugspieren. Werk dan via je armen naar beneden, en bal je vuisten. Ga terug naar je schouders en span je buikspieren aan. Werk dan via je benen naar beneden, naar je voeten toe.
 6. Zodra je alle spieren hebt aangespannen en dan hebt ontspannen zal je merken dat je nu veel meer ontspannen bent.
 7. Pas nu ben je bewust van de spanning in je lichaam. En die is nu weg.

Waarom goede voornemens met mindfulness wel lukken: 5 tips

Tip 3: Focus op het verloop, niet op het einddoel

Door steeds bezig te zijn met je goede voornemen, kan het heel goed zijn dat er teveel druk op komt te liggen en je doel voorbij schiet.

De mensen die een mindfulness cursus volgen, leren wat je moet doen met al je aandacht, waardoor je je opdracht beter uitvoert. Je beleeft ook minder stress door niet aan het einddoel te denken.

Is je goede voornemen meer buiten wandelen? Spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af om 5x in de week een half uur te wandelen en je kunt hierbij natuurlijk ook mindful wandelen. Probeer tijden het wandelen bewust te voelen hoe je lichaam reageert.

Je gaat je binnen de kortste keren fitter en sterker voelen. Op deze manier maak je je goede voornemen concreet en ligt de nadruk op het proces.

Tip 4: Onderzoek je zwakte

Jij weet ook dat stress, nicotine of te laat naar bed niet goed voor je is. Maar toch onbewust kies je voor deze slechte gewoonte. Probeer te ontdekken wat er voor zorgt dat jij te laat naar bed gaat.

Wat zijn de triggers? Zit je te lang op social media? Vind je het moeilijk om ‘s avond geen koffie of alcohol te drinken? Wees open tegen jezelf en onderzoek zo eerlijk mogelijk je gedrag te onderzoeken. Door je bewust te zijn van je gewoontes, kan je er voor kiezen om het de volgende keer anders te doen.

Tip 5: Pak jezelf aan als een kind

Door naar de gewoontes van kinderen te kijken kunnen we veel leren. Want van kinderen verwachten we ook niet dat ze uit zichzelf naar bed gaan of dat ze uit zichzelf gezond eten. Volwassenen helpen ze. Door onder andere thuis 5x in de week groente of fruit te eten. En ’s avonds zorg je voor een ritueel, met tanden poetsen, voorlezen en nog even napraten.

“Door naar kinderen te kijken, zal je er achter komen dat volwassenen ook een overgangstijd nodig hebben en rituelen”

Start met een mindfulness cursus

Wellicht heb je jezelf al wat verdiept in mindfulness met behulp van bijvoorbeeld mindfulness boeken. Maar wat ik je kan aanraden, is om het nieuwe jaar te starten met de mindfulness cursus van Rolf.

Dit hoeft geen zeeën van tijd te kosten en je hoeft ook niet wekelijks naar een groepsles. Dit kan ook gewoon thuis in je eigen tempo. Zo kunnen je goede voornemens slagen met mindfulness, doordat je er bewust mee aan de slag gaat.

Gerelateerde artikelen:

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al bekeken?

Meer artikelen over persoonlijke groei