Diversen
Redactie
Diversen
02/04/2020
4 min

Wanneer is vreemdgaan te vergeven?

02/04/2020
4 min

Wanneer je partner is vreemdgegaan doet dat enorm pijn. Veel mensen beschrijven deze situatie als een soort van mes in de rug gevoel. Sommigen ervaren ook het gevoel van een misselijkmakend, brandend gevoel diep in hun maag.

“Een reden hiervoor is het verraad en de leugens die gepaard gaan met ontrouw en vreemdgaan. Je bent verraden, je bent afgewezen en je bent gewond geraakt”

Ik vertel je in dit artikel alles over hoe je vreemdgaan nou kunt vergeven.

Een gevoel van ongeloof

Het gevoel van ongeloof is ook groot. Je wilt gewoon niet geloven dat zoiets je kan overkomen. Misschien wil je niet erkennen wat er is gebeurd.

Je zult misschien zelfs merken dat je moet vechten om toe te geven dat het echt is gebeurd. Om er toch achter te komen dat het daadwerkelijk is gebeurd.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het niet te geloven, maar dat is natuurlijk niet de juiste oplossing. Het nieuws van je partner die vreemdgaat, geeft je vaak een onaangenaam en onwerkelijk gevoel dat rond je hoofd en rond je hart hangt.

Het kan uren, dagen, weken of zelfs maanden duren voordat je daadwerkelijk accepteert dat het vreemdgaan echt is gebeurd.

Vreemdgaan is vernietigend

Vreemdgaan verwerpt je. Het verwerpt wie je bent en de rol waarin je speelt. Het stuurt jou de boodschap dat je niet goed genoeg bent. Vreemdgaan is een totale afwijzing.

Het vreemdgaan verwerpt helaas het leven dat je deelde en de dromen die je deelde. De hoop die jij en je partner deelden, inclusief die mooie toekomst samen, is vernietigd. Met het verbrijzelen van die hoop komt een enorme teleurstelling tevoorschijn.

Vreemdgaan kent alleen maar verliezers

Alles waar je op had gehoopt en in geloofde is verdwenen. Met ontrouw zijn er veel verliezen. Je partner, je beste vriend, je toekomst, je familie en je dromen zijn allemaal verdwenen. Bij het overwinnen van de ontrouw is een van de problemen die uiteindelijk moet worden aangepakt, vergeving. Wanneer je ervoor kiest om te vergeven, zijn er vaak twee vragen om te overwegen:

Kan ik ooit vergeven? Wanneer vergeef ik?

Eerst moet je kiezen of je jouw partner al dan niet kan vergeven. Als jij een van degenen bent die tegen jezelf zegt “Ik kan dit op geen enkele manier vergeven”, dan ondervind je misschien problemen op dit gebied.

Omdat je geest door jou is geprogrammeerd, bepalen de berichten die je naar jezelf verzendt wat je kunt doen. Jezelf vertellen dat je niet kunt vergeven, beperkt wat je kunt doen. Als je serieus bent over vergeving, moet je de keuze maken dat je bereid bent om te vergeven. 

Vergeven is een proces

Het is nuttig om te onthouden dat vergeving een proces is. Het is geen eenmalige gebeurtenis. Het is niet iets dat voor eens en altijd wordt gedaan. Vergeving vindt geleidelijk plaats. Je vergeeft elke dag een beetje. 

Vergeving is ook geen goedkeuring van wat er is gebeurd. Het gaat niet zozeer om jouw partner. Het gaat er meer om dat je ervoor kiest om niet emotioneel vast te houden aan de wrok over wat er is gebeurd.

Het gaat erom dat je ervoor kiest om de pijn los te laten. Vergeving kan alleen worden gegeven en gericht aan de persoon, niet aan de gebeurtenis. Dit voortdurende proces vereist dat de vergever loslaat. Je moet de pijn, het verlangen naar wraak en wrok loslaten.

Loslaten is belangrijk

Loslaten omvat het loslaten van je emotionele bagage over het ontrouw. Het loslaten kan problemen met zich meebrengen die je hebt ten opzichte van je partner en jezelf.

In sommige gevallen kan vergeving vereisen dat je gevoelens loslaat ten opzichte van vrienden of familieleden die betrokken waren bij de hele rotzooi. Het is misschien niet alleen het ontrouw wat je boos en verdrietig maakt, maar het kan ook gaan om familie, vrienden, collega’s, enzovoort, die er bij betrokken zijn.

Wanneer moet je vergeven?

Wat betreft wanneer je moet vergeven is er geen eenduidig antwoord. Omdat iedereen anders met pijn omgaat, varieert ook het antwoord met betrekking tot wanneer je moet vergeven. Het eenvoudige antwoord is dat je moet loslaten wanneer je moe bent om de wrok en de pijn vast te houden. Als je hiermee klaar bent, ben je klaar om te vergeven.

Wrok is een struikelblok

Een ander struikelblok betreft wrok. Vreemd genoeg hebben sommige mensen een magische gedachte om hun wrok vast te houden. Het is alsof je je vasthoudt aan een mentale voodoo-pop en de herinneringen gebruikt van wat er gebeurde om de dader ziek te wensen.

Je gelooft op de een of andere manier ook dat wrok koesteren je macht of controle geeft over de andere persoon. Met wrok wil je nu niet vergeven, omdat het zou betekenen dat je de magische kracht overgeeft die je denkt te hebben over de aanstootgevende echtgenoot. Wrok werkt niet op die manier. In plaats daarvan doet wrok precies het tegenovergestelde.

Veel voorkomende fout

Een andere veel voorkomende fout is te snel vergeven. Als je vergeeft voordat er een duidelijk idee is van wat er wordt vergeven, is er een risico van vrij zwevende wrok. Vergeving kan voorkomen zonder alle details van de affaire te kennen. Vaak moeten mensen vergeven voordat ze kunnen begrijpen wat er vanuit alle betrokken perspectieven is gebeurd.

Te snel vergeven

Te snel vergeven staat niet toe dat de andere echtgenoot ter verantwoording wordt geroepen. Wanneer je voortijdig vergeeft, wordt de schuld, die vaak als motivatie dient om veranderingen teweeg te brengen, plotseling verdwenen.

De vergeven persoon voelt geen spijt meer of moet dingen corrigeren. De echtgenoot gaat er ten onrechte van uit dat als ze eenmaal zijn vergeven, de hele aflevering van de affaire is afgelopen. Vergeving betekent niet dat de ontrouw-episode is afgesloten. Vergeving stopt alleen de emotionele bloeding, niet het herstel van het vertrouwen of de schade die is aangericht.

Niet alleen verder kunnen

Wanneer je te snel vergeeft, worden de problemen die leiden tot het vreemdgaan vaak niet aangepakt. De vergeving vermindert het pijnniveau, maar herstelt de relatie niet. De fout wordt gemaakt in de veronderstelling dat wanneer de pijn is verdwenen, de zaak is opgelost.

Voordat de relatie wordt genezen, moet de schade worden hersteld en moet de intimiteit worden hersteld. Voortijdige vergeving houdt vaak een façade van intimiteit, wanneer de realiteit is dat het paar zich niet dicht bij elkaar voelt en ze gewoon doodsbang zijn om in de steek te worden gelaten.

Jij bepaalt wanneer je vergeeft

Het beslissingspunt om te vergeven moet bij jou liggen. De prioriteit moet door jou worden bepaald in termen van het loslaten van de pijn en emotionele bagage. Veel succes toegewenst in deze bizarre periode. Onthoud wel dat het leven verloopt in fases, ook die fase kent een einde.

Reacties