Wat is afgunstig?
Diversen
Redactie
Diversen
11/27/2018
1 min

Wat is afgunstig?

11/27/2018
1 min
Een synoniem voor afgunstig is jaloers. Je gunt een ander iets niet. Je kunt afgunstig zijn op iemands dure auto, mooie huis, maar ook op zijn of haar goede baan, uiterlijk.

Afgunstig zijn is een vervelend gevoel. Jij wil iets hebben of zijn wat de ander heeft of is. Iedereen die afgunstig is zou eens bij zichzelf moeten nagaan wat hij of zij wel allemaal hebben en niet wat ze niet hebben. Het geeft je zoveel meer levensvreugde als je blij kunt zijn met andermans geluk.

Het is heel menselijk dat jij graag die grote prijs van de postcodeloterij wint, maar gun het ook die ander. Buig afgunst om naar iets positiefs: ga aan de slag en probeer hetzelfde te bereiken waarop je nu afgunstig bent.

Afgunstige mensen zijn vaak niet de leukste mensen om mee om te gaan. Er zijn ook mensen die zichzelf kleiner maken in alle opzichten, zodat iemand niet jaloers hoeft te worden. Ze vertellen niets over een gewonnen prijs, ze praten niet over hun fijne baan. Jammer, dat je ten behoeve van mensen die afgunstig zijn je blijdschap niet kunt delen.

Afgunstig zijn kan erg ver gaan. Zo kan een jaloers of afgunstig broertje zijn zusje moedwillig pijn doen. Echter ook volwassenen die afgunstig zijn kunnen rare sprongen maken.

De woorden  jaloersheid en afgunst worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil. Jaloers zijn is een emotie en daar blijft het bij. Afgunst is ook een emotie, maar daar komt nog bij dat hij of zij diegene ook wel aan zou willen pakken, met vergaande gevolgen.
Reacties