Wat is angst?
07 november 2018 
in Angst
1 min. leestijd

Wat is angst?

Een synoniem voor angst is bang zijn. Een gezonde portie angst is oké en dat kan zelfs levensreddend zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan angst voor gevaarlijke diersoorten, voor de aanstormende trein, enz.

Angst kan echter je leven ook enorm negatief beïnvloeden als deze je leven gaat beheersen en jij de angst niet meer de baas bent. Angst is er in verschillende gradaties: de “normale” angst die iedereen wel eens heeft, de paniek en de fobie.

Angst en paniekaanvallen

De normale angsten komen en gaan zonder dat het jouw hele leven op z’n kop zet. Paniekaanvallen echter kunnen ervoor zorgen dat jij de straat niet meer op gaat. Je komt terecht in een sociaal isolement. Dat sluipt er langzaam in.

Je gaat situaties vermijden, waarin je een paniekaanval hebt gehad en dat kunnen er steeds meer worden, waardoor je bijna de deur niet meer uit komt. Doe er wat aan. Je leven is zoveel mooier als jij de paniek onder controle krijgt en je niet langer druk hoeft te maken wanneer er weer een aanval zal komen. Praat erover, verzin geen smoesjes om uitnodigingen af te zeggen, maar pak je angst aan.

Fobie

Als je last hebt van een fobie, dan kan dat je leven enorm negatief beïnvloeden. Denk aan een spinnenfobie. Zolang er iemand in de buurt is die voor jou de spinnen vangt en buiten zet, is er geen probleem. Wat echter als je zo graag kampeert, als je de zolder of de berging wilt opruimen waar je spinnen tegenkomt? Het weerhoudt je ervan om dingen aan te pakken en dat is jammer.

Zo zijn er nog veel meer fobieën waar je ontzettend veel last van kunt hebben. Pak jouw fobie aan! Vraag daarbij hulp, zodat het op de juiste manier gebeurt. Doe het nu, dan kun je binnenkort verder leven zonder teveel angst, paniek en fobie. Klik hier en bekijk ons artikel hoe je angst kunt overwinnen en ontdek onze 10 tips om angsten te overwinnen.

Meer artikelen over persoonlijke groei