Wat is assertiviteit?
07 november 2018 
1 min. leestijd

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit is voor jezelf kunnen opkomen. Dit doe je o.a. door je houding en de woorden die je gebruikt. Je doet dit zonder dat je de gevoelens en de belangen van de anderen schade toebrengt. Je houdt rekening met de anderen zonder je zelf daarin te verliezen.

Assertiviteit kun je in alle situaties tegenkomen, in privésituaties, op je werk, op school, op de sportclub enz. Je uit je gevoelens en zegt wat je denkt op een directe en eerlijke wijze, op een respectvolle manier. Je reageert op de juiste manier die bij een bepaalde situatie past. Je komt op voor je eigen belangen vol respect naar jezelf en naar de ander.

Assertieve mensen zijn prettig in de omgang. Je weet precies wat je aan hen hebt. Ze zijn direct en duidelijk. Ze zorgen voor een goede balans tussen jouw belangen en hun eigen belangen. Assertieve mensen nemen hun verantwoordelijkheid, verschuilen zich niet achter de mening van anderen. Ze geven ook duidelijk hun grenzen aan op een nette en soms directe manier.

Het is niet altijd eenvoudig om assertief te zijn. Je wil een ander namelijk niet teleurstellen en zegt soms ja als je eigenlijk nee bedoelt. Je durft je eigen standpunt niet te verdedigen, omdat je bang bent voor de reacties.

assertiviteit

Je durft je grenzen niet aan te geven, omdat je dit eerder nooit hebt gedaan. Vooral dit laatste zal menigeen bekend voorkomen. Tijd voor actie, assertiviteit kun je leren en zal je veel positiviteit brengen, zowel privé als ook op je werk en eigenlijk in je hele leven. Start met onze gratis 50 tips via deze link.

Meer artikelen over persoonlijke groei