wat-is-een-dromenvanger
Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
05/10/2021
2 min

Wat is een dromenvanger?

05/10/2021
2 min

Wat is een dromenvanger?

Je komt ze weleens tegen bij iemand thuis of ziet ze in een winkel hangen. Hoewel, het zullen wel winkels zijn die wat specifiekere spullen aanbieden. Ik heb het over de dromenvanger.

Meestal worden ze bewonderd om hun mooie, kunstige voorkomen. Ken jij ook het verhaal erachter?

Ontstaan van de dromenvanger

Er zijn verschillende legendes over het ontstaan van de dromenvanger. Deze zouden hun oorsprong hebben bij Indiaanse stammen.

Het verhaal dat door de meeste etnografen wordt geloofd, is dat de dromenvanger werd gegeven wanneer iemand van hen trouwde met iemand uit een andere stam.

"Het woord dat deze stam gebruikt voor ‘spin’, is ook het woord voor droomvanger"

Deze stam ziet de spin als symbool van bescherming. De stam bleef groeien en de mensen die tot deze stam behoorden, waaierden uit.

Het beschermen van al deze individuele mensen werd daarom lastig, waardoor de dromenvanger ontstond. Het symbool van moederlijke bescherming, de dromenvanger, werd door vrouwen uit de stam gemaakt om mee te geven aan hun (klein)dochters.

Vroeger werden dromenvangers ook enkel gemaakt met natuurlijke materialen zoals wilgenhout, leder en vezels. Het versieren werd gedaan met heilige voorwerpen die men op hun tochten vond zoals veren, kralen en schelpen.

Tegenwoordig - de dromenvanger van nu

De dromenvanger vindt zijn oorsprong dus bij Amerikaanse Indianen. Tegenwoordig worden ze veelal in Azië en Indonesië gemaakt en zie je ze in allerlei soorten en maten.

Dromenvangers worden versierd met kralen en veertjes. Hoewel al deze onderdelen vooral vroeger als heilig werden beschouwd en ieder hun eigen functie hadden, hebben dromenvangers tegenwoordig voor de meeste mensen enkel een decoratieve functie.

De materialen spelen dan geen heel belangrijke rol meer waardoor je steeds meer dromenvangers ziet die versierd zijn met bedeltjes of zelfs foto’s of wenskaartjes.

Hoe werkt een dromenvanger?

Een dromenvanger beschermt slapende mensen tegen slechte dromen en nachtmerries. Hij hoort dan ook eigenlijk boven het bed gehangen te worden.

Volgens de Amerikaanse Indianen is het ook heel belangrijk om de dromenvanger op de plek te hangen waar de eerste zonestralen hem kunnen raken.

Slechte dromen zullen namelijk verstrikt raken in het ‘web’ en vernietigd worden door de zonnestralen. Goede dromen kunnen wel door de dromenvanger heen.

Zij worden door kralen en andere versiersels volgen naar het midden van het web om vervolgens via de veertjes op de slapende persoon neer te komen.

Amerikaanse Indianen

Amerikaanse Indianen geloven dat er bepaalde dromen zijn die specifiek voor iemand bedoeld zijn. Of dit nu mooie of nare dromen zijn, deze zullen altijd doorgelaten worden omdat de ontvanger deze droom móét ontvangen.

"De dromenvanger houdt dus bijna alle nare dromen tegen, maar niet allemaal"

Dromenvangers en kinderen

Bij baby’s en kinderen speelt de dromenvanger in de verhalen een nog wat grotere rol. Omdat deze onschuldige en weerloze wezens bescherming nodig hebben.

Daarom bestaat de traditie om baby’s na hun geboorte een dromenvanger te geven zodat zij van meet af aan beschermd zijn tegen boze dromen.

Mocht er een baby worden geboren in je omgeving, dan is dit dus altijd een mooi en liefdevol cadeau om te geven!

Reacties