Wat is een dwangmatige stoornis (OCS)?
Angst
Redactie
Angst
09/29/2020
1 min

Wat is een dwangmatige stoornis (OCS)?

09/29/2020
1 min
Wat is een dwangmatige stoornis (OCS) of obsessieve dwangstoornis (OCD) eigenlijk en wat is het verschil tussen OCS en OCD?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen obsessies (dwangmatige gedachten) en dwangmatige handelingen (dwangmatig gedrag of dwangmatige handelingen).

De dwangmatige stoornis manifesteert zich in dwangmatige gedachten en gedragingen die moeten worden uitgevoerd om de spanning te verminderen. Dit kan leiden tot urenlang handen wassen, tellen, uitwerken van rituelen, controleren enz. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer angst en dan zit je in een vicieuze cirkel.
"Veel dwangmatig gedrag heeft te maken met het proberen ongedaan te maken van gevoelens van gevaar of angst, het afwenden van onheil"

Hier zijn een paar voorbeelden:

Bij angst voor gif of asbest wordt de omgeving of het lichaam vaak uitgebreid gecontroleerd op potentieel gevaarlijke stoffen en bacteriën.

Door bijvoorbeeld handen te wassen en/of kleding te dragen, ramen dicht te houden, je partner om geruststelling te vragen, wil je de angst neutraliseren. Dit werkt slechts kortstondig.

Bij rituelen is er sprake van een schijnbaar onlogisch gedrag, dus je hebt een manier gevonden om het gevoel van angst of onheil af te wenden.

Voorbeelden hiervan zijn: niet op de randen van straatstenen mogen stappen, eindeloos bidden of slogans zeggen, bepaalde kleuren kleding dragen, etc.

Gedwongen gedachten kunnen een marteling zijn. Je gedachten worden altijd naar hetzelfde gestuurd, alsof er een toets op het toetsenbord is blijven steken en zich blijft herhalen.

Veel dwanggedachten kunnen goed worden behandeld of in ieder geval milder worden gemaakt. Je werkt daardoor ook aan je zelfvertrouwen. Langzaam bouw jij jouw zelfvertrouwen weer op. Dit kan ook met een zelfvertrouwen cursus online.
Reacties