Wat is EMDR?
Angst
Redactie
Angst
12/29/2018
0 min

Wat is EMDR?

12/29/2018
0 min
De letters EMDR staan voor de Engelse term Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is therapie waarbij een nare ervaring wordt herbeleefd om deze beter te kunnen verwerken.

Het gaat om trauma’s en de gevolgen ervan, die het leven van mensen enorm beïnvloeden. Mensen met een trauma kunnen namelijk ontzettend veel last houden van eerder opgedane nare ervaringen. De EMDR therapie is nog vrij nieuw, maar boekt enorm veel positieve resultaten. In veel gevallen is er slechts één behandeling nodig.

Heb je last van PTSS, een post traumatische stress stoornis, dan kan EMDR de oplossing zijn voor jouw probleem.

De therapeut helpt je daarbij. Je moet de beelden van een nare gebeurtenis oproepen en als het ware herbeleven. Hoe voel jij je op dat akelige moment. Je moet de vingerbewegingen van de therapeut met je ogen volgen, zodat je hersenen worden afgeleid van de onverwerkte nare gebeurtenis. Je pakt je probleem nog een keer flink aan en gaat terug naar die vervelende gebeurtenis.

Je roept het meest stressvolle moment op en vertelt aan de therapeut hoe jij je voelt. Al doende worden de nare beelden minder duidelijk en ongelooflijk… ze verdwijnen. Je voelt je na de therapie een stuk beter, je concentratie zal bijvoorbeeld een stuk verbeteren, want dat nare stukje verleden zit niet meer in de weg en heeft een plek gekregen.
Reacties