familieopstelling
Diversen
Redactie
Diversen
04/12/2021
2 min

Wat is een familieopstelling?

04/12/2021
2 min

Al eens een familieopstelling gedaan?

Voordat je begint met het opstellen van je gezin in je huis, wacht nog heel even. Familieopstelling is een bepaalde therapie, waarbij een persoon knelpunten tussen familie en/of vrienden (een bepaalde groep mensen) in gaat zien.

Het is een al lang bestaand concept en wordt nog steeds toegepast om het welzijn binnen zulke groepen te verbeteren. Wil je hier nu meer over weten? Lees dan dit artikel verder...

Hoe ziet een familieopstelling eruit?

"Het concept is bedoelt om knelpunten te vinden bij mensen die dichtbij je staan"

Hierbij heb je een bepaald punt of probleem wat je onder de aandacht wilt brengen, deze gooi je dan de groep in.

Samen met een therapeut ga jij dan de mensen, bij wie je dit probleem of aandachtspunt hebt, opstellen. Je kijkt dan naar de dingen die je dwarszitten en de personen zelf.

Iedereen wordt vragen gesteld en daarbij kunnen er dingen naar boven komen die al heel lang vastzitten. Natuurlijk zet de therapeut de mensen zo neer dat dit wel moet gebeuren. Als je aan zo’n sessie begint dan is er vaak wel wat aan de hand, dus zal er ook wat moeten vrijkomen. Houd hier ook rekening mee

Wat zijn de effecten ervan? 

Een familieopstelling kan weldegelijk impact hebben op jouw privé situatie, maar ook op de band tussen meerdere personen.

Door een sessie kun je meer inzicht krijgen in de andere hun gevoelens en kun je dichter tot elkaar komen. Je leert elkaar mogelijk beter te begrijpen en kun je ook nu dingen veranderen of aanpakken die door de sessie aan het licht zijn gekomen.

Het is dus echt bedoelt om dingen die op de achtergrond spelen, of je gevoel beïnvloeden, aan te pakken. Op deze manier pak je het probleem aan en heb je het er ook nog eens goed gevoel over. 

De voordelen van het volgen van sessies?

Vaak brengt het volgen van een sessie inzicht. Je leert de problemen te begrijpen en kun je er vervolgens aan gaan werken.

Ook kan je met een geruster en opgeluchter gevoel weer verder gaan, wetende wat er aan de hand is. Al met al valt er een last van je schouder, dit hoeft niet meteen te gebeuren, maar na een paar sessies kun je dit zeker al ervaren. 

Is een familieopstelling alleen voor families?

Deze therapiesessie heet een familieopstelling, omdat vaak families of gezin zo’n sessie volgen. Overigens is het niet alleen voor families bedoelt.

Je kunt er ook met een vriendengroep of werkgroep naartoe. Het is voor allerlei groepen geschikt, dus zeker niet uitgesloten voor bepaalde (groepen) mensen.

Klaar voor jouw eerste familieopstelling?

Ben jij dus benieuwd naar een familieopstelling of kamp jij met een vraagstuk in een bepaalde groep? Zoek dan zeker een goede therapeut op die jou kan helpen bij het organiseren van een familieopstelling.

Een familieopstelling heeft ook een positieve invloed op jouw zelfvertrouwen. Klik op deze link om de familieopstelling van Monique te bekijken.

Ook hoop ik dat dit artikel je heeft geholpen. Daarnaast wil ik je nog aanraden om even op deze website verder te kijken voor artikelen over zelfbeeld, mindset, eigenwaarde, zelfvertrouwen en nog meer. Succes!

Reacties