Wat is ontspanning?
14 november 2018 
2 min. leestijd

Wat is ontspanning?

Wat is ontspanning?

Ontspanning betekent niet gespannen zijn. Een ander woord voor ontspannen is relaxen. Als je een druk leven hebt is het vaak lastig om rust of ontspanning te vinden, ook na je werkzaamheden. Je werk blijft malen.

Als je ontspannen bent zijn je spieren zijn los en ook in je hoofd voel je geen spanning. Het is een prettig gevoel om ontspannen te zijn. Toch zijn we zelden totaal ontspannen en moeten we er zelfs moeite voor doen om ontspannen te zijn.

Ontspannen met moeite?

Wanneer je er teveel moeite voor moet doen om je te ontspannen of het lukt je gewoon niet meer om je te ontspannen, dan ben je overspannen of heb je waarschijnlijk een burn-out.

wat-is-werkdruk

Onderschat het belang van ontspannen niet. Maak in je drukke of volle agenda elke week plaats voor een ontspannen moment. Je functioneert een stuk beter als jij ook wat tijd voor jezelf reserveert.

Ontspannen: even alles wat moet los laten, je hoofd leegmaken (door te gaan sporten bijvoorbeeld). Je kunt ook kiezen voor mindfulness of yoga, waar veel mensen veel baat bij hebben, ook goed voor kinderen.

Geestelijk en lichamelijk ontspannen

Je kunt je op twee manieren ontspannen: geestelijk en lichamelijk. Lichaam en geest werken nauw samen. Om te ontspannen is het niet per definitie nodig om niets te doen, ook inspanning kan leiden tot ontspanning.

Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar denk aan die heerlijke fietstocht door de natuur daar word je toch totaal ontspannen van, alle druk en stress valt van je af, als jij je fietsend of wandelend in de natuur begeeft. Aanrader!

Ook kan mindfulness, yoga of meditatie jouw helpen om te ontspannen. Ik heb hier genoeg artikelen over geschreven. Probeer de zoekbalk hieronder maar eens:

Meer artikelen over persoonlijke groei