Wat is zelfbeeld?
07 november 2018 
1 min. leestijd

Wat is zelfbeeld?

Zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf kijkt en hoe je over jezelf denkt. Ken je jouw sterke en zwakke kanten? Weet je wat er nog aan je verbeterd kan worden?

Er is sprake van zelfkennis als je een realistisch beeld (zelfbeeld) hebt van je eigen kunnen en van je onvermogen. Je weet wat je leuk vindt en je weet waarom je doet wat je doet. Je weet hoe je in elkaar zit. Hoe je denkt over jezelf zorgt voor een bepaald beeld over jezelf, zelfbeeld.

Waardeer jij je sterke kanten, kun je omgaan met je zwakke kanten en minder leuke eigenschappen of wordt daardoor jouw zelfbeeld negatief? Een negatief of laag zelfbeeld, zorgt voor een laag zelfvertrouwen. Je voelt je minderwaardig en komt daar moeilijk uit. Daar moet aan gewerkt worden.

De aanpak van een negatief zelfbeeld is niet voor iedereen zonder hulp uit te voeren. Je moet namelijk uit die negatieve spiraal komen, die je “naar beneden haalt”. Je denkt misschien dat het de schuld is van anderen (de omgeving) dat jij een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld, maar vaak zit het in je hoofd. Jouw denkprocessen spelen zich in jouw hoofd af en daar moet jij je bewust van worden. Vervolgens kun je verder.

Onzekerheid overwinnen

Het zijn niet de anderen die je een laag zelfbeeld aanpraten, meestal doe je dat zelf. Er zijn uiteraard wel gevallen waarbij juist de omgeving heeft gezorgd dat iemand zich waardeloos voelt, door er steeds maar op te hameren dat iemand niets voorstelt enz.

Probeer te begrijpen waarom jouw zelfbeeld negatief is, verwerk dat en pak het aan. Erover lezen en praten met anderen helpt. Je kunt ook een training of cursus gaan volgen en daar met een positief zelfbeeld uit  komen. Een eerste kleine stap kan zijn door te beginnen met ons gratis boek door te nemen. Succes.

Meer artikelen over persoonlijke groei