kenmerken-borderline-vrouw
Diversen
Redactie
Diversen
04/19/2021
2 min

Wat zijn de kenmerken van borderline?

04/19/2021
2 min

Kenmerken borderline

De term borderline is met de jaren wel bekender geworden, maar wat het precies inhoudt is voor velen nog altijd vaag. Laat ik voorop stellen dat niet zomaar iedereen deze persoonlijkheidsstoornis kan en mag vaststellen. 

Wel kan het nuttig zijn om te weten welke kenmerken er zijn van borderline om enige opheldering te verkrijgen of dit wel of niet aan de orde zou kunnen zijn.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis niet allemaal hetzelfde zijn. Ze kunnen erg van elkaar verschillen en daarnaast kunnen er natuurlijk ook andere psychische problemen meespelen.

Zwart-wit denken

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis beschouwen mensen veelal in goed of fout, een tussenweg is er niet. In hun relaties is het vaak alles of niets. 

Ze schommelen tussen idealiseren en kleineren, houden intens van iemand of moeten juist niets van diegene hebben

Dit kan zeker afwisselen maar doordat dit in een zwart-wit modus gebeurt (of iemand is geweldig, of iemand is vreselijk) zijn de relaties vaak intens, maar niet langdurend.

Impulsief

Impulsiviteit wordt gezien als een van de meest voorkomende kenmerken van borderline. Doordat ze zichzelf minder in de hand hebben en moeite hebben met het creëren van stabiliteit voor zichzelf, kan hun leven chaotisch worden. 

"De impulsiviteit kan zeker schadelijk zijn en wordt gezien in bijvoorbeeld het misbruik van middelen, roekeloos rijden, seks, winkeldiefstal en het verkwisten van geld"

Verlatingsangst

Zoals al eerder genoemd bij het zwart-wit denken, hebben mensen met borderline moeite om relaties in stand te houden

Wanneer ze zich eenmaal gehecht hebben, en iemand past dus in het hokje van ‘helemaal fantastisch zijn’, dan wordt iemand met borderline ook zeer afhankelijk. Hiermee groeit de angst van het verlaten worden. 

Dat is het punt waarop het ingewikkeld wordt. Aan de ene kant zal diegene er alles aan doen om te voorkomen dat de ander hem of haar zal verlaten, maar aan de andere kant zal iemand met borderline ook op zoek gaan naar aanwijzingen of bewijzen dat den ander niet meer van hem of haar houdt. 

"Dit zorgt natuurlijk voor een ongezonde relatie en een grote kans op datgeen waar iemand bang voor is, een breuk en dus verlaten worden"

Stemmingswisselingen

Bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis, is het alsof er een natuurlijke rem ontbreekt. Heftige emoties worden minder goed gereguleerd door de prefrontale cortex. 

Dat zou ook een verklaring kunnen zijn waarom mensen met borderline stevige stemmingswisselingen kunnen hebben waarin euforie en woede elkaar met gemak kunnen afwisselen. 

Suïcidaal gedrag

Gedachten aan zelfmoord zijn veelvoorkomend bij mensen met borderline. Een groot deel van hen doet ook aan automutilatie (zelfbeschadiging) of doet zelfs een zelfmoordpoging. 

Deze gedachtes, handelingen en pogingen blijven ook terugkeren. Zelfs wanneer iemand blij is dat de zelfmoordpoging niet geslaagd is, is er een grote kans dat hij of zij nogmaals een poging zal doen. 

Dit hangt samen met het zwart-wit denken en de stemmingswisselingen. Doordat het gevoel gemakkelijk om kan slaan en alles, en dus ook het leven, geweldig of juist vreselijk is, zal de vreugde van het in leven zijn ook zo weer kunnen omslaan naar het verlangen naar rust en dus wellicht ook de dood.

Helaas kan via mijn site mensen met borderline niet helpen. Ik verwijs je (of een bekende van jou) graag naar een huisarts en vanuit daar zou professionele hulp zeer gewenst zijn. Ik wens je veel sterkte!

Reacties