Wat zijn de oorzaken van een laag zelfbeeld?
11 mei 2021 
4 min. leestijd

Wat zijn de oorzaken van een laag zelfbeeld?

De oorzaken van een laag zelfbeeld kunnen zeer verschillend zijn. Dit is ook per persoon verschillend natuurlijk. In dit artikel neem ik je mee op weg naar een beter zelfbeeld.

Oorzaken laag zelfbeeld – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Kamp jij met een laag zelfbeeld?

Zou jij willen dat je alles zonder aarzelen zou kunnen doen en dat je elke dag geweldig in je vel zit? Dat kan, geloof mij maar!

Misschien kamp jij (of iemand die je kent) met een laag zelfbeeld en wil je dat verhelpen. Ik ga je hierbij helpen. Ben je benieuwd hoe? Blijf dan nog even hangen en lees dit artikel even door. Zo kun jij vanaf vandaag zelfverzekerder en vol zelfvertrouwen aan je dag gaan beginnen.

Dat vervelende gevoel over jezelf!

Iedereen heeft zich ergens in zijn leven rot over zichzelf gevoeld. Dit kan heel lang hebben geduurd, maar voor sommigen ook heel kort.

Elk persoon is anders en dat is hierbij ook het geval. Wel ben je dus niet de enige en zijn er veel meer mensen die hier last van hebben, het is dus niet raar en eigenlijk heel normaal.

Buiten dat het normaal is wil je natuurlijk toch af van dat vervelende gevoel over jezelf, maar je weet nu nog gewoon niet hoe.

Als eerste gaan we dan kijken naar wat je precies voelt. Voel je je rot over je uiterlijk, je innerlijk, allebei of misschien over iets of iemand anders die jou representeert/dichtbij jou staat?

Door dit vast te stellen ben je al aardig op weg. Neem hier dan ook goed de tijd voor en probeer echt te achterhalen waardoor dat nare gevoel komt.

De oorzaak van je gevoel

Dat lage zelfbeeld kan dus meerdere redenen hebben, maar nog meer oorzaken. Het kan zijn dat het om alleen je innerlijk gaat, maar dan weet je nog niet wat er voor heeft gezorgd dat je je zo voelt.

Hiervoor zal je ook moeten nadenken, probeer te begrijpen wat het keerpunt was voor jouw gevoel en wat het heeft veroorzaakt. Hier kun je namelijk wat mee!

Wanneer je dat al wat beter weet blijven er een paar opties over die de basis kunnen leggen voor het laten verdwijnen van je lage zelfbeeld. Dit wil dus niet zeggen dat het met deze stappen gelijk is opgelost, maar je legt wel het grondwerk.

Een paar mogelijkheden

Er zijn namelijk een paar mogelijkheden die de oorzaak zijn van jouw lage zelfbeeld. Ten eerste kan het zijn dat iets of iemand nare opmerkingen over jou heeft geplaats en jou slecht heeft laten voelen over een eigenschap van je. Dit kan gebeurt zijn doordat ze het tegen je hebben gezegd, maar het kan ook doordat diegene het suggereerde.

Ook is het mogelijk dat iemand jou diep heeft gekwetst en dat je daarom denkt dat je niet goed genoeg bent. En als laatst is het mogelijk dat je je zelf niet durft te zijn, omdat je bang bent voor de negatieve reacties. Dit zorgt ervoor dat je je ook minder voelt.

Je moet nu dus voor zelf kijken wat de oorzaak is voor jouw lage zelfbeeld. Deze drie opties hoeven niet precies te overlappen met jouw verhaal, maar kijk naar wat jou verhaal is en vaak zal het bij een van deze drie passen. Ook kan het zijn dat meerdere verhalen mogelijk zijn.

Mogelijke gevoelens die komen opspelen

Net noemde ik al even een paar mogelijke situaties waardoor jij wellicht een laag zelfbeeld hebt gekregen. Ook zei ik dat dat niks ergs of vreemds is aangezien iedereen daar wel mee te maken krijgt in zijn leven.

Nu zijn er, naast het feit dat er situaties zijn die ervoor zorgen, ook gevoelens die een laag zelfbeeld tot gevolg hebben. Vaak staat een situatie of gebeurtenis in verband met een gevoel. Dit gevoel kan impact hebben op je zelfbeeld.

Zo kan het behalen van je middelbare schooldiploma jou het gevoel geven dat je slim bent, over doorzettingsvermogen beschikt of een overwinnaar bent.

Aan de andere kant kan het verliezen van een competitie of een wedstrijd jou doen laten voelen dat je niet goed genoeg bent of dat je letterlijk een ‘loser’ bent. Dit wil je natuurlijk niet.

Wat zijn die gevoelens dan?

“Een laag zelfbeeld kan ontstaan doordat je waardering, veiligheid of verbondenheid mist”

Dit zorgt er dan voor dat je aan jezelf gaat twijfelen en viola het begin van een lager zelfbeeld. Het kan ook door iets anders komen, maar dit zijn vaak de gevoelens die het lage zelfbeeld veroorzaken.

Natuurlijk kun je dan opzoek gaan naar dingen die dit vervangen of verbeteren, maar dat zorgt vaak alleen maar voor een oplossing op het korte termijn.

Oplossingen voor de lange termijn

Je kunt je dan ook beter richten op de langer termijn en te proberen om je onzekerheden leren te begrijpen.

Met de hulp van dit artikel kun je gaan begrijpen wat jouw lage zelfbeeld heeft veroorzaakt. Zo kun je je onzekerheden gaan controleren in plaats van dat je onzekerheden jouw controleren. Dit is in mijn ogen de beste oplossing.

Dit artikel is dan ook zeker niet bedoeld om jou nog verder de grond in te trappen, maar juist om je ogen te openen. Ik wil namelijk dat je zelfverzekerd in het leven staat en over jezelf kunt denken.

Als laatste wil ik je meegeven: onthoudt dat het niet erg is dat je je zo voelt, maar dat je dit echt voor jezelf doet zodat jij je beter kan gaan voelen.

Je moet het dan ook niet als een taak zien, maar meer als een opdracht van jezelf voor jezelf. Als je dit allemaal hebt gedaan kunnen we aan de slag met het verbeteren van je zelfbeeld!

Oorzaken van een laag zelfbeeld – slot

Ik hoop dat je door dit artikel meer te weten bent gekomen over je eigen zelfbeeld, in het bijzonder je lage zelfbeeld. Natuurlijk wil ik ook voor jou dat je daar zo snel mogelijk vanaf bent.

Binnenkort komt er dan ook blogartikel toegewijd aan dingen die je kunt doen om je zelfbeeld te verbeteren. Houdt daarom mijn website in de gaten en kijk nog even verder op de website voor meer over zelfvertrouwen.

Gebruik ook eens de zoekfunctie onderaan de pagina. Vul jouw zoekopdracht in en ik wed dat ik er wel een artikel over heb geschreven 😉 Zo niet, doorgeven en ik schrijf een artikel voor jou…

Meer artikelen over persoonlijke groei