Hoe kan ik mijn zelfbeeld verbeteren?
15 mei 2018 
10 min. leestijd

Hoe kan ik mijn zelfbeeld verbeteren?

Zelfbeeld verbeteren? Jouw buitenkant staat los van de binnenkant

Hoe je lichaam er van buiten uitziet, hoeft absoluut niet te bepalen hoe je je van binnen voelt. De ervaring is dat mensen die geleerd hebben hun zelfwaardering en zelfvertrouwen te vergroten, automatisch ook positiever over hun uiterlijk gaan denken. Je gaat je minder somber voelen en gaat je daardoor ook meer in je eigen lichaam thuis voelen.

Andersom werkt het helaas niet zo. Mensen die keihard werken aan hun uiterlijk gaan zich niet vanzelf beter voelen. Integendeel, de kans is groot dat je steeds meer dingen gaat zien waar je ontevreden over bent. Dat heeft weer een ongunstig effect op je zelfbeeld en zelfwaardering.

‘Ons zelfbeeld en onze gewoonten hebben de neiging om samen te gaan. Verander er één en je zal automatisch de andere veranderen’ ~ Maxwell Maltz

Accepteer je lichaam voor een beter zelfbeeld

Het is belangrijk dat je jouw lichaam leert accepteren zoals het is. Je kunt je eigen lichaam afwijzen, maar wat heeft dat voor nut? Je kunt het niet omruilen.

Het is ook geen verdienste als je in een prachtig lichaam geboren bent of jouw schuld als je in een minder prefect lichaam bent geboren. Je zult het ermee moeten doen.

Je kent vast wel mensen in je omgeving, die in jouw ogen helemaal geen perfect lichaam hebben, maar zich toch gelukkig lijken te voelen en op maatschappelijk vlak succesvol zijn. Want dat zijn de dingen in het leven waar je wel invloed op kunt uitoefenen.

Zelfbeeld verbeteren Voorbeeld 1

Een jonge vrouw van 27 was altijd bezig met haar uiterlijk. Ze kon behoorlijk van slag raken wanneer ze zichzelf lelijk vond of voelde. Het veranderde haar humeur in één klap en ze kon niet meer tevreden zijn over wie ze was.

Het ging dus van niet tevreden zijn met haar uiterlijk op sommige momenten direct over naar niet tevreden zijn met wie ze is. Terwijl dat eigenlijk los staat van haar uiterlijk.

Het moment dat ze besefte dat ze zich eigenlijk niet meer zo liet beïnvloeden door wat ze in de spiegel zag, voelde echt als een soort bevrijding. Over het algemeen is ze nu gewoon blij met haarzelf en met hoe ze eruit ziet en weet ook dat ze tevreden mag zijn.

‘Gedrag verandert je zelfbeeld. Verander je zelfbeeld en je gedrag verandert gratis mee’ ~Olaf Hoenson

Momenten dat ze zichzelf niet mooi of aantrekkelijk voelt, kan ze extra waarderen. Onzekerheid kan ook mooi zijn. ‘Ik hoef niet altijd mooi te zijn.’

Dit idee gaf haar ook de vrijheid om lekker in haar joggingbroek en zonder make-up op naar buiten te gaan. Om niet uren voor de spiegel te staan en enorm te balen van een off-day waarop ze ineens pukkels zag in haar gezicht, een dof gezicht zag of een badhairday had. Het maakt het leven zoveel makkelijker. Acceptatie staat voorop.

Verbeter je zelfbeeld

Zelfbeeld betekenis en misvattingen

Er leven nogal wat ideeën en opvattingen over uiterlijk en schoonheid die zeer hardnekkig zijn. We noemen hieronder drie belangrijke misvattingen qua zelfbeeld. Bij elke misvatting geven we tegenargumenten waarvan uit onderzoek is gebleken is dat ze helpen bij het verminderen en of weghalen van vooroordelen (1).

Zelfbeeld misvatting 1: ‘Uiterlijke schoonheid is allesbepalend’

Tegenargumenten

  • Schoonheid kan op het eerste gezicht belangrijk lijken, maar als er naar schoonheid niets meer komt, of alleen maar narigheid, dan ben je er snel op uitgekeken. Schoonheid opent deuren, maar achter die deuren is er meer nodig. Mensen die van zichzelf weten dat ze mooi zijn, zijn vaak niet de leukste mensen in de omgang.

  • Wat je doet is belangrijker dan hoe je eruitziet. ‘Stel dat een bankovervaller bij zijn arrestatie, zou zeggen? Wat maakt het nou uit wat ik gedaan heb, ik zie er toch goed uit?’

‘Mensen kijken met hun ogen én met hun hart’

  • Kun je ooit een relatie hebben met iemand die er heel goed uit ziet, maar een minder leuk karakter heeft? Is de kans groot dat je met die persoon een klik hebt? Mensen kijken met hun ogen en met hun hart.

  • We zoeken mensen die bij ons een prettige associatie of herinnering oproepen. Je kunt je tot iemand aangetrokken voelen omdat hij sprekend op een vertrouwd en veilig persoon lijkt. We voelen ons ook (onbewust) aangetrokken tot mensen die op ons lijken. Dit heeft als voordeel dat er altijd iemand zal zijn die goed bij ons past.

‘Op elk potje past een dekseltje’

Zelfbeeld verbeteren voorbeeld 2

Een goede vriend van mij mist twee vingers aan zijn rechterhand. Maar denk je dat hij daardoor minder succesvol is in het vrouwelijk contact? Verre van.

Deze jongen heeft de gave van het woord. Zijn vlotte babbel heeft een grote aantrekkingskracht op vrouwen. Er zijn dus genoeg andere eigenschappen die er bij jou kunnen uitspringen.

oorzaken van onzekerheid

Zelfbeeld misvatting 2: ‘Het eerste wat anderen opvalt zijn mijn uiterlijke tekortkomingen’

Tegenargumenten

  • Dat jij bezig bent met je tekortkomingen, betekent nog niet dat de hele wereld daar mee bezig is. Het is ten eerste de vraag of jouw tekortkoningen anderen opvallen. En al zou het zo zijn, dan zijn ze daar echt niet mee bezig in het contact met jou. Anderen maken zich hooguit druk over hun eigen uiterlijk.

  • Zelfs als mensen een ‘tekortkoming’ aan je zien, dan zijn ze er al snel op uitgekeken. Ze constateren het en gaan weer verder met hun leven. Iets zien betekent niet dat je er direct een negatief oordeel over hebt. Jij zegt toch ook niet tegen een vriendin, omdat je tien kilo bent aangekomen, moet je voortaan maar wegblijven?’

Zelfbeeld verbeteren voorbeeld 3

Ooit heb ik een groepstherapie gevolgd, waarin een vrouw deelnam die zichzelf te dik vond toen ze die ochtend opstond. Dit terwijl ik tegelijkertijd naar haar aan het kijken was en dacht. ‘Wat heb jij een ongelooflijk mooi lichaam.’

‘Het zelfbeeld dat we koesteren, bepaalt in wezen wat we worden’ ~Maxwell Maltz

Zelfbeeld misvatting 3 ‘ik kan pas gelukkig zijn als mijn uiterlijk volmaakt is.’

Tegenargumenten

  • Geluk is afhankelijk van de mate waarin je in staat bent je eigen kracht te voelen. Iets dieper in jezelf vindt je tolerantie, geduld en doorzettingsvermogen. Probeer je eens voor te stellen wat mensen allemaal kunnen doen of betekenen voor elkaar. Als je dat lukt, zal het je een zorg zijn hoe je eruit ziet of hoe anderen over je denken. Waarom zou alleen je uiterlijk verantwoordelijkheid moeten afleggen voor jouw zelfwaardering en leven?

  • Je bent geen passief slachtoffer van je uiterlijk. Sommige dingen in ons leven worden beïnvloed door uiterlijk, maar de meeste gebeurtenissen in ons leven hebben niets met onze buitenkant te maken. Je kent vast mensen die je mag, bewondert of aardig vindt om zaken die niets met hun uiterlijk te maken hebben. Van anderen verwacht je waarschijnlijk ook niet dat ze er altijd perfect uitzien. Je kunt ervoor zorgen dat je er acceptabel in plaats van uitzonderlijk mooi uitziet. Het veranderen van je lichaamsbeeld blijft de beste manier om tevreden te raken met je uiterlijk.

Zelfbeeld verbeteren voorbeeld 4

Je zult het misschien niet gelijk geloven, maar aan schoonheid zitten zeker ook nadelen. Een goede vriend van mij heeft tijdens het uitgaan regelmatig contact met mooie dames. Terwijl de rest van de vriendengroep altijd dacht dat hij plezier beleefde aan alle aandacht, gaf hij aan er zelf somber van te worden.

Hij vroeg zich continu af of de dames hem wel echt zo leuk vonden als persoon. Ook voelde hij zich verplicht contact te leggen elke keer als hij oogcontact had met een vrouw. Hij miste bovendien het plezier dat hij met zijn vrienden kon beleven, als die gezellig met elkaar aan het kletsen waren.

Tips om jouw negatieve lichaamsbeeld te doen verdwijnen

Tot slot noemen we je een aantal tips die je kunnen helpen in jouw weg naar acceptatie van jouw eigen lichaam, die je een realistisch beeld kunnen geven van de werkelijkheid en tips over zaken waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.

Zelfbeeld verbeteren

Zelfbeeld verbeteren tip! Wees niet bang om er met je vrienden of vriendinnen over te praten

Erover praten, helpt om de dingen te relativeren. Om jezelf eens door de ogen van een ander te zien. Bovendien doet het altijd goed om te horen dat je niet de enige bent.

Jouw vriendin zal het gevoel vast en zeker kennen (gedeelde smart is halve smart). Vaak is een gewillig oor of een goede raad al genoeg om je onzekerheid als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen.

Zelfbeeld verbeteren tip! Probeer je eigen look te vinden

Leuke kleding kan bij veel mensen het verschil maken. Vraag je af wat jouw look is, wat jij mooi vindt en waar jij je zeker bij voelt, en houd je daarbij. Houd het op een look die niet al te modegevoelig is. Een look die, ook als de mode verandert, altijd actueel is en in lijn met jouw eigen, persoonlijke stijl.

Wie achter alle trends aanholt, op zoek naar een trendy kledingstuk dat het gebrek aan eigen persoonlijkheid verbergt, zal veel sneller en vaker ten prooi vallen aan ‘ik-voel-me-niet-mooi’- periodes, dan iemand die in de loop der jaren een eigen persoonlijke stijl heeft ontwikkeld. Zorg er dus voor dat je eigen persoonlijkheid niet naar het tweede plan verschuift.

Zelfbeeld verbeteren tip! Verzorg je lichaam

Je lichaam goed verzorgen, betekent niet dat je een oppervlakkig persoontje bent. Let dus op wat je eet, bezoek zo nu en dan de sportschool en verwaarloos ook details niet: houd je nagels schoon, verzorg je voeten, scheer ook in de winter je benen.

Het zijn juist deze details die het verschil maken tussen en verzorgde en niet-verzorgde persoon. Mensen vinden verzorging van het uiterlijk minstens zo belangrijk als het uiterlijk zelf.

Zelfbeeld verbeteren tip! Denk aan je houding

Rechtop staan. Houd je hoofd omhoog. Gooi de schouders naar achteren. Kijk vol (zelf)vertrouwen, straal energie uit, geloof in jezelf en voel je geweldig!

Zelfbeeld verbeteren tip! Bekijk eens wat mooie foto’s van jezelf

Kijk foto’s van jezelf terug waarop je er super mooi uitzag. Kijk eens hoe mooi je bent! Die ‘ik-voel-me-lelijk’ gevoelens zullen op de achtergrond verdwijnen en jouw geheugen onthoud de foto’s die je het laatst van jezelf hebt gezien!

zelfbeeld verbeteren door foto's

Zelfbeeld verbeteren tip! Yoga en relativeer

Probeer een lesje yoga of ga thuis mediteren. Hier word je rustig van en zo kom je even tot jezelf en relativeer! Is het allemaal echt zó erg? Bekijk op onze website het artikel over mindfulness en meditatie eens. Klik hier om naar het artikel over mindfulness en meditatie te gaan.

Hoe kan ik mijn zelfbeeld verbeteren? Samenvatting

Datgene wat je ziet in de spiegel, heeft alles te maken met je lichaamsbeeld. Je uiterlijk is niet hetzelfde als je lichaamsbeeld. Een negatief lichaamsbeeld gaat altijd gepaard met gedachten, gevoelens, gedragingen en een kijk op jezelf die je naar beneden halen.

Hoe je vindt dat je eruitziet, wordt in sterke mate bepaald door de relatie die je met je eigen lichaam en uiterlijk hebt. Voordat je de strijd met je uiterlijk aangaat, kan je beter eerst je lichaamsbeeld aanpakken om te voorkomen dat je het zicht op alle redelijke grenzen kwijtraakt.

Ga niet geloven wat je jezelf aanpraat en ga zeker niet denken dat anderen net zo hard oordelen over jou als je zelf doet. Wellicht kun je vrede sluiten, zodat jij en je lichaam samen kunnen werken aan dezelfde doelen. Meer zelfacceptatie en zelfrespect. Wil je nog meer bekijken over dit onderwerp? Klik dan op deze link en je gaat naar ons vorige artikel over ‘verbeter je zelfbeeld’

Geraadpleegde bronnen:

  • Sterk, F & Swaen, S, Ruimte voor jezelf (2010) P95-97. Utrecht/Antwerpen. Kosmos Uitgevers.

Meer artikelen over persoonlijke groei