Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
06/19/2019
3 min

Zelfvertrouwen als oplossing in de strijd tegen pesten

06/19/2019
3 min

Een probleem met een dramatische afloop

Het is met regelmaat in het nieuws; tieners en jongeren die het leven niet meer zien zitten en een wanhoopsdaad plegen. De oorzaak ligt altijd in de privésfeer. Pesten is bij mensen die ietwat anders zijn dan de massa doodsoorzaak nummer één.

De vraag is waarom dit zo is? En de vraag is ook waarom men tegenwoordig kiest voor een onomkeerbaar antwoord op het pestgedrag vanuit hun omgeving. Wat is de reden dat men het leven niet meer ziet zitten en besluit zelfmoord te plegen?

Geen nieuw probleem

Pestgedrag wordt veelal gezien als een verschijnsel van de nieuwe tijd waarin de zwakkere wordt afgerekend. Er ligt een hoge maatstaf en dat beschouwt men gelijk als de reden waarom er wordt gepest.

Pesten wordt geacht altijd van bovenaf te zijn; diegenen die hoger in de maatschappelijke rangorde staan pesten degene die het minder goed getroffen heeft.

“Wijk je af van de norm omdat je niet de middelen of het verstand hebt om je te handhaven in deze harde maatschappij dan word je gepest”

Feit is dat de wetenschap het wat dit betreft grondig mis heeft. Pesten is namelijk geen nieuw probleem; de oorzaak ligt veel dieper.

Populariteit of individualiteit

De pester is doorgaans iemand die een groep ‘volgers’ om zich heen heeft weten te verzamelen. Vaak is dat op school maar het kan ook op de sportclub of in de werksfeer zijn. De volgers zullen de pester steunen en daarmee houden ze het pestgedrag in stand.

Degene die gepest wordt is juist die persoon die zich niet in dit profiel kan vinden. Het is iemand die een eigen unieke persoonlijkheid heeft en die daarnaast ook niet bang is om daarvoor uit te komen.

Dat zet gelijk de toon; je hebt de populaire pester en het unieke individu wat daarop wordt afgerekend. De pester zal namelijk altijd een reden zoeken om andere personen die niet in zijn straatje passen te weren. Dit wordt gedaan middels pestgedrag. De individu wordt de grond in geboord omdat hij of zij het hoofd boven het maaiveld durft uit te steken.

Wie ben jij
Wanneer je dit leest kan het zo zijn dat jij je herkent in degene die gepest wordt. Doordat je juist anders bent dan de massa val je buiten de boot en dat heeft vervelende gevolgen.

“Je voelt je waarschijnlijk op bepaalde momenten genegeerd of afgewezen door de massa”

Wanneer dit lot jou treft hoef je gelukkig niet bij de pakken te blijven neerzitten. Het is in dat geval wel noodzaak dat je ervoor kiest om jouw leven op een andere manier te leven en jezelf sterker te maken. We geven je graag wat tips om dit probleem aan te pakken.

Uniek is mooi

Wanneer het leven één en al grijze grauwe massa zou zijn was het een saaie boel. De maatschappij heeft juist behoefte aan diegenen die het aandurven om zichzelf te zijn en hun eigen kleurrijke persoonlijkheid te tonen.

Ben jij uniek, dan is het zaak dat jij je goed profileert. Dat doe je door je te kleden zoals jij dat wil, de dingen te doen die jou fascineren en uit te dragen dat jij degene bent die je wil zijn. Jouw veelkleurigheid mag gezien worden; wees daarvan overtuigd.

zelfvertrouwen-en-pesten-groep

Omarm jezelf

Dit klinkt wat zweverig; in het leven zal je moeten leren dat jij een persoonlijkheid bent waarvan er geen tweede is. Ben jij anders dan de massa, dan is er geen reden om je daarvoor te schamen.

“Waardeer jouw persoonlijke eigenschappen en erken dat jij een mens bent die de moeite waard is”

Omarm jezelf; draag uit wat er in jou leeft en hou van jezelf. Het zal jou maken tot een persoon die dat ook zal uitstralen naar anderen. Jouw unieke eigenschappen zijn onmisbaar en zo mag jij ze ook zelf beschouwen. Loop je vast in dit proces, kijk dan naar maatregelen om jezelf verder te helpen.

Praat erover met een professional

Zorg mijden is nergens voor nodig wanneer jij worstelt met je eigen persoonlijkheid. Wanneer jij juist wil leren fonkelen en stralen is het goed om met een professional te praten.

Een heel populaire methode die wordt gebruikt is coaching. Via een professionele coach kan jij ‘sparren’ en leer je van buitenaf naar jezelf te kijken. Jij leert jezelf te waarderen en je leert dat jouw leven ertoe doet in deze maatschappij.

Een coach zal dat nooit doen vanuit een positie waarin hij boven jou staat. De coach zal altijd naast jou staan en je van daaruit steunen.

Coaching is een proces wat al velen heeft geholpen en ik kan het weten. Ik begon ooit als onzeker persoon die zichzelf onderwaardeerde en leerde gaandeweg mijzelf te ontplooien. Praten met een professional is dan ook niet een keuze die je maakt uit zwakheid; je maakt deze altijd om jezelf te worden.

Reacties