Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
04/26/2013
0 min

Zelfvertrouwen vergroten: de impact van negatief is 4 keer groter dan positief

04/26/2013
0 min

Wist jij dat een negatieve opmerking of iets vervelends op je hersenen een 4 keer zo grote invloed heeft dan iets positiefs? Dat betekent dat je gemiddeld vier complimenten nodig hebt om 1 negatieve feedback of opmerking te ‘compenseren’. Misschien dat je nu ook beter begrijpt waarom wij zo snel negatieve overtuigingen opbouwen en dat zelfvertrouwen vergroten best ‘moeilijk’ is.

Waarom dit zo is? Ik heb daar lang over nagedacht. Wat ik nu denk is dat dit een overblijfsel is uit de evolutie waar we nu veel minder aan hebben dan vroeger. Van oorsprong moesten we alert zijn op onraad en gevaar en daardoor zijn onze zintuigen scherper op negatieve zaken en negatieve impulsen. Die maken ons alert en dat ‘moesten’ we ook zijn. En natuurlijk is het nu nog handig: in het verkeer, als we dingen aan het doen zijn waar we alert moeten zijn en als we gevaar moeten waarnemen.

Bij het zelfvertrouwen vergroten en het opbouwen van eigenwaarde is dit echter minder handig. Immers, onze Waardigheid groeit veel minder hard dan mogelijk zou zijn als positieve zaken net zoveel invloed hebben als negatieve zaken.

Goed om te onthouden dus: jezelf en anderen overladen met positieve opmerkingen is hartstikke goed voor je Expert Zelfvertrouwen Status. Zolang je dit minstens vier keer zoveel doet als negatieve opmerkingen tegen anderen, zul je blijven groeien!

Reacties