Boosheid, 6 tips hoe je er mee om kunt gaan
Boosheid is vaak het gevolg van een kort lontje. In dit artikel krijg je 6 tips over hoe je om kunt gaan met de irritatie van jezelf en de ander.
Helaas maakt ongecontroleerde boosheid vaak meer kapot dan je lief is. Om te voorkomen dat je achteraf met schaamte of een schuldgevoel blijft zitten, is het verstandig om te leren hoe je met deze opgebouwde spanning kunt omgaan.
Wat is boosheid?
Kwaad worden is een normale menselijke emotie, die meestal vrijkomt wanneer anderen jouw grenzen overschrijden. Het is de energie die vrijkomt op het moment dat je de behoefte hebt om jezelf te verdedigen. Jouw lichaam maakt dan adrenaline aan om je spieren aan te spannen, je hartslag te verhogen en jouw ademhaling te versnellen. Je bent nu klaar om jezelf te verweren tegen mogelijke aanvallen.
Het maakt voor je brein echter niet uit of het een echte levensbedreigende situatie is of dat het gaat over een gefantaseerde werkelijkheid. Het zal in beide gevallen reageren met een stortvloed van stresshormonen. Om te voorkomen dat die losgeslagen energie op hol slaat, is het fijn voor jezelf en jouw omgeving wanneer je deze boosheid leert te beheersen.
Boos zijn heeft voordelen
Ook al wordt woede vaak negatief geïnterpreteerd, er zitten ook zeker goede kanten aan. (Waarom zou je het anders hebben?) Hier komen een paar voordelen:
Je geeft jouw grenzen aan
Wanneer iemand in jouw fysieke, mentale of emotionele ‘territorium’ komt, dan moet je jouw plek innemen. Ooit zei een cliënt tegen mij; ‘Ik vind het o.k. om een deurmat te zijn, als ze maar niet hun voeten aan me afvegen…’ Nu vind ik persoonlijk die uitspraak nogal spannend, want ik zou zelf niet zo graag voor de deur liggen.
Ik ben een grote voorstander van compassie en dienstbaarheid, maar niet ten koste van alles.
Je deelt jouw zorgen
Geen boosheid zonder zorgen. Wanneer je diep bij jezelf naar binnengaat, dan zal je ontdekken dat de vrijgekomen boosheid gekoppeld zit aan een angst om iets te verliezen; je plek, jouw waardigheid, je vriendschap, je trots, een dierbaar bezit enz.
Je bent bereid om voor het behoud te vechten. In spiritueel opzicht is het wel boeiend om te onderzoeken wat die gehechtheid met je doet. Maar voorlopig is het al goed om je te realiseren dat het jouw angst is. Wanneer je dat al durft te erkennen, dan hoef je de energie niet te richten of te projecteren op de ander.
Je hebt de motivatie om iets in beweging te zetten
Boosheid kan je echt helpen om een ‘onmogelijke’ taak voor elkaar te krijgen. Je mobiliseert namelijk een flinke hoeveelheid kracht in jezelf. Deze kan je ook positief gebruiken om een lang uitgestelde klus te klaren. Wanneer je het vuur door je lijf voelt stromen, dan ben je super gemotiveerd om tot actie over te gaan. Daarmee is het wel zaak dat je deze ondernemerslust op de juiste manier leert te kanaliseren.
Van kwaad tot beter
Wanneer je in een woedeaanval dreigt te komen, is het belangrijk om te leren hoe je daar mee om kan gaan. Eerst moet je gaan beseffen dat er verschillende gradaties zijn van boosheid. Zodra je de symptomen sneller leert herkennen, dan kan je ook eerder bijsturen om erger te voorkomen.
- Zware boosheid - Driftbuien, razernij, woedeaanvallen, hels, kwaadaardig, woest, giftig, haat, vals, gemeen enz.
- Matige boosheid - Kwaad, ontstemd, vertoornt, nijdig, beledigd, kwetsend, pissig, streng, stuurs, wrevelig, lastig, storend, veeleisend, laag-bij-de-gronds, zwaar geërgerd enz.
- Lichte boosheid - Onvriendelijk, irritatie, ergernis, korzelig, nors, snibbig, chagrijnig, stug, nukkig, cynisch, bits, scherp, gepikeerd, verontwaardigd enz.
Om te voorkomen dat de opgekropte boosheid erger wordt, zal het helpen om al in een heel vroeg licht stadium jouw emotionele indrukken uit te drukken. Zie het maar als een snelkookpan waar je preventief de nodige stoom uit laat ontsnappen.
Wanneer het lichaam op basis van een externe prikkel stresshormonen heeft aangemaakt, dan kan je daar op 3 manieren op reageren:
Gas geven
Druk jouw opgebouwde energie op een veilige manier uit door te gaan sporten, je tuin om te spitten, je klus af te maken, een kunstwerk te creëren, je zolder op te ruimen of jouw frustratie te verwoorden in jouw dagboek. Kortom; druk jezelf uit met de brandstof die beschikbaar is gekomen.
Remmen
Je kunt je boosheid ook temperen. Vaak weet je na de eerste impuls al of het zin heeft om je helemaal af te reageren. Soms is het gewoon beter om die energie te sparen voor een beter moment. Want ook al is het lekker om je spanning te ontladen, het kan voor jouw omgeving heel kwetsend, beangstigend of onveilig zijn wanneer jij jouw emoties ongecontroleerd laat gaan.
Stationair draaien
Wanneer je in staat bent om jouw inwendige stressreactie en de uitwendige prikkels met elkaar in balans te brengen, dan ben je meester over jouw emoties. Dan weet je hoe jouw opgebouwde energie kunt kanaliseren in een constructieve handeling. Op zo’n moment geef je duidelijk, eerlijk en kwetsbaar aan wat jouw zorgen en behoeften zijn. Je voelt dan ook geen verlangen om de ander pijn te doen of te manipuleren. Je neemt honderd procent verantwoordelijkheid over jouw eigen gedrag en de bijbehorende gevoelens.
6 tips om je boosheid te controleren
Tel tot tien
Vijfennegentig procent van ons gedrag is onbewust. Je leeft voornamelijk op impulsieve reacties. Daar horen ook prikkels van boosheid bij. Wanneer je jezelf teveel laat leiden door deze gedachteloze opwellingen, dan kan het zijn dat je dingen doet waar je een paar minuten later alweer spijt van hebt.Echte wijze mensen pakken eerst een aantal bewuste ademhalingen, nadat ze een golf van irritatie in zich op voelen komen. Dit geeft hen de tijd om hun gedachten weer op een rijtje te krijgen en dan pas te reageren.
Kom in beweging
Door de opkomende boosheid is jouw lichaam in de hoogste staat van paraatheid. Je lijf wil zich ontladen. Het is net als met een onweerswolk die via de bliksem zijn statische elektriciteit kwijt wil. Ga daarom bewegen. Pak desnoods een boksbal of ram even lekker op een hoofdkussen. Ga anders even touwtje springen of zet even keihard muziek op en dans jezelf compleet buiten adem. Gegarandeerd dat je daarna weer anders met de situatie kan omgaan.
Neem een microbreak
Vaak is een woede-uitbarsting het gevolg van een langdurige opstapeling van kleine frustraties en irritaties. Wanneer je door de dag heen even de tijd neemt om de opgebouwde stress weg te laten vloeien voorkom je een hoop ellende. In mij boek Microbreaks vind je hier talloze oplossingen voor.
Relativeer
Humor is het beste medicijn tegen boosheid. Zodra je lacht komt er onder andere endorfine vrij. Dit hormoon vermindert pijn en werkt ontspannend. Daarnaast krijg je ook nog een positieve stoot serotonine en dopamine, die als antidepressiva in het lichaam werkzaam zijn. Probeer maar eens een gevoel van boosheid op te wekken, terwijl je lacht… Dan zal je merken dat dit onmogelijk is.
Projecteer geen boosheid op de ander
Wanneer je geïrriteerd bent, dan is het jouw eigen opgebouwde frustratie. Natuurlijk is het lekker om een ander de schuld te geven van jouw boosheid. Maar op termijn schiet je daar niets mee op. Waarschijnlijk is die persoon toch niet van plan om te veranderen. Je weet immers maar al te goed hoe lastig dat het is om bepaalde gedragspatronen te doorbreken. Hoe graag je dat misschien ook zou willen.Wanneer je heel eerlijk bent, kom je er achter dat de ander jou herinnert aan jouw eigen onvermogen om op tijd jouw grenzen aan te geven.Neem je eigen verantwoordelijkheid en stop met verwachten dat de ander zich gaat aanpassen. Dan heb je direct minder teleurstellingen.
Zoek naar oplossingen
Vaak ontstaat boosheid op het moment dat je het gevoel hebt dat je vastzit. Nu is het zo dat je helaas aan bepaalde situaties niets kunt veranderen. Ontslag, ziekte, faillissement, onrechtvaardigheid enz. gebeuren nu eenmaal. Maar je kunt wel iets doen aan jouw eigen houding ten opzichte van die omstandigheden.Richt je voor twintig procent op het probleem en voor tachtig procent op de oplossing. Daarmee ontstaat er direct meer ruimte in je hoofd.
Wil je ontdekken hoe bijzondere mensen onder extreme omstandigheden toch hun geluk wisten te behouden? Lees dan mijn boek ‘Gelukt´
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van boosheid. Laat daarom hieronder een reactie achter.
Ik weet zeker dat je ook mensen kent in jouw directe omgeving die willen leren omgaan met hun boosheid.
Namens hen alvast bedankt!