Angst
Redactie
Angst
02/26/2020
6 min

Hoe jouw celgeheugen je leven beïnvloedt

02/26/2020
6 min

Een doos van Pandora

Het is vast een heel herkenbare situatie. Je bent een mail kwijt in je mailbox, of je opent per ongeluk de box ‘spam’ in je mailbox. Daar kom je allerlei mailtjes tegen. Het meeste zal reclame zijn waar jij niet om had gevraagd, maar er zullen ongetwijfeld ook mails tussen zitten die wel heel belangrijk zijn. Mails van mensen die nog eens contact met jou zouden opnemen maar waar je vervolgens niets meer van hoorde.

Het gaat in deze spambox altijd om een interessante combinatie van mails die voor ergernis zorgen, mails die voor verdriet zorgen en mails die je opvrolijken. Voordat je nu gelijk op je computer je spambox opent wil ik je vragen om nog even door te lezen. Ik wil je wat vertellen over deze doos van Pandora, die je op meerdere plekken kan tegenkomen.

Jouw eigen spambox

Door je leven heen maak je van alles mee. Je hoort heel veel dingen, je ruikt bepaalde geuren en je proeft bepaalde smaken. Deze zaken lijken aan je voorbij te glijden. Zelfs heel tragische gebeurtenissen in je leven slijten op den duur.

“Je denkt nu niet meer aan het verdriet wat je als klein kind ervoer”

Ook bepaalde zaken die je later in je leven meemaakte zal je op den duur weer vergeten. De pijn slijt als het ware. Toch is de vraag of deze zaken voor altijd weg zijn. Feit is dat jouw lichaam een spambox heeft. Het heet natuurlijk anders. Ik wil het met je hebben over het celgeheugen.

Je hart heeft een geheugen

Jouw hart heeft natuurlijk de belangrijkste functie van je lichaam; het houdt alles aan het werk. Toch heeft je hart meer functies dan dat. Niet veel mensen weten dat je hart een geheugen heeft. We hebben het over het celgeheugen.

“Je hart heeft cellen die herinneringen opslaan in je lichaam. Het slaat herinneringen maar ook gewoontes in jouw leven op”

Alles wat je meemaakt, of het nou goed of juist heel slecht is, krijgt een plekje. Dit klinkt vreemd maar ik zal het aan de hand van een aantal voorbeelden toelichten.

Bier en bitterballen

Zomaar een voorbeeld van wat er kan gebeuren na een harttransplantatie. Een jonge vrouw ondergaat een harttransplantatie. Ze herstelt, maar ze houdt ietwat vreemde gewoontes over na de transplantatie.

Zo krijgt ze op zaterdag iedere keer een onbedwingbare trek in bier en bitterballen. De omgeving staat voor een raadsel. Men gaat op zoek naar de herkomst van het hart van de vrouw. De donor blijkt een man te zijn geweest die ieder weekend met zijn vrienden op pad ging. Samen dronken ze bier en ze aten bitterballen.

Deze gewoonte, deze behoefte en deze mooie herinnering zaten in het hart wat bij de vrouw werd getransplanteerd. Het is hiermee onomstotelijk bewezen: het hart heeft een geheugen!

Jouw eigen celgeheugen

Na wat praktijkvoorbeelden wil ik het nu met je hebben over jouw eigen hart. Ook jouw eigen hart heeft een geheugen. Soms zie je hier zaken van duidelijk worden in je leven.

Wanneer jij in je jeugd te maken hebt gehad met zaken zoals huiselijk geweld kan het zijn dat je hier na jarenlang bij een therapeut te hebben geloven overheen bent gekomen. Het kan ook zijn dat je huiselijk geweld hebt meegemaakt zonder dat er verder hulp is verleend bij het trauma wat je daarbij hebt opgelopen.

“Wanneer jij als kind getuige bent van huiselijk geweld worden deze beelden en geluiden opgeslagen in jouw celgeheugen”

Ditzelfde gebeurt wanneer je als kind gepest wordt. Deze ervaringen krijgen eveneens een plaatsje in jouw celgeheugen. Niet alleen krijgen deze zaken een plaatsje; jij gaat je leven er onbewust op richten.

Van ervaring naar gewoonte

Zaken als pesterij maar ook het aanschouwen en beleven van geweld zorgen ervoor dat je bepaalde gewoontes in je leven creëert. Wanneer jij bijvoorbeeld gepest wordt zorgt dat voor een enorme deuk in je zelfvertrouwen.

Wanneer je dan opgroeit zal jij je gaan gedragen overeenkomstig de manier waarop je dat deed ten tijde van de pesterijen. Het zorgt ervoor dat je een houding aanneemt waarbij jij je zo klein en onopvallend mogelijk maakt.

Het gevolg zal zijn dat de pesterijen je hele leven door kunnen aanhouden. Je bent immers voor jouw omgeving het ultieme slachtoffer voor pesterijen.

“Je hebt een herinnering in je hart opgeslagen die ervoor zorgt dat je hele leven letterlijk wordt verziekt”

Hoe huiselijk geweld jouw leven beïnvloedt

Een andere vorm van herinneringen in je celgeheugen met een blijvende uitwerking is huiselijk geweld. Als kind heb jij jezelf aangeleerd hoe je moest reageren wanneer je geweld in je familiekring meemaakte. Je maakte jezelf klein en onopvallend en je maakte zo min mogelijk geluid. Ook toonde je zo min mogelijk emotie. Jij zou immers de volgende kunnen zijn die klappen kreeg of die emotioneel werd mishandeld.

Op latere leeftijd kom je dan jezelf tegen. Deze volwassenen die als kind huiselijk geweld meemaakten en die leerden zich klein en onopvallend te houden hebben moeite met het uiten van hun emoties naar de buitenwereld.

“Daardoor raken ze geïsoleerd. Gekweld door hun verleden kwijnen ze weg”

Hoe jouw celgeheugen zich openbaart

Wanneer je naar een therapeut toe gaat die aan de slag gaat met jouw onderbewustzijn is de kans heel groot dat je gaat ervaren wat er in jouw celgeheugen zit. Denk je aan een situatie die bedreigend is, dan is de kans groot dat je het huiselijk geweld of de pesterijen voor je ziet.

Deze herinneringen komen dan naar boven drijven. Je ziet flarden van herinneringen en vaak zijn dat beelden die gecombineerd worden met bijvoorbeeld een geluid en een bepaalde geur.

Ook kan je zaken zien vanuit het perspectief wat je had toen je het geweld of de pesterijen meemaakte. Was je een jong kind dan zal je de beelden terug zien vanuit een laag standpunt. De vraag is wat je ermee kan doen.

Herstart je leven, word jezelf

Door zaken die ik zojuist beschreef kan je in je huidige leven bitter en bang zijn geworden. Je ontwikkelt lichamelijke kwalen en emotioneel loop je vast. In dat geval is het van het grootste belang dat je er constructief mee aan de slag komt.

Het is namelijk goed om te weten dat je in jouw celgeheugen, naast pijnlijke herinneringen, ook positieve herinneringen bewaart. Door jouw celgeheugen op te schonen en te herschrijven zal je bemerken dat jouw leven een andere wending krijgt.

Overschrijf je verdriet

Wanneer je celgeheugen eenmaal is geopend zal je zien dat je steeds vaker flarden uit je leven voorbij ziet komen. Je wordt in je slaap geconfronteerd met bijvoorbeeld beelden van het geweld of van de pesterijen. Het is goed om te weten dat de goede herinneringen hier vlak naast liggen.

Op het moment dat je wordt geconfronteerd met deze letterlijk ziekmakende herinneringen is het goed om naast de pijnlijke herinnering een mooie herinnering op te roepen. Een voorbeeld hiervan is het kind wat zich van je afkeerde toen het ouder werd. Dit is niet alleen voor het kind maar ook juist voor de ouder heel pijnlijk. Deze herinnering zal blijvend sporen achterlaten.

Toch is het mogelijk om de ziekmakende emotionele lading er voor een stuk af te halen. Je kan worden herinnerd aan de tijd dat je met je kind op de fiets zat met je kind in een kinderzitje waarbij het kind vol vertrouwen met zijn hoofd tegen jouw armen of rug aan in slaap viel onder het rijden.

Deze tedere herinnering zal jouw gedrag naar je kind toe veranderen waardoor een verzoening meer voor de hand zal liggen.

“Je reageert immers anders tegen iemand waar je tedere gevoelens voor hebt dan tegen iemand die bot tegen je heeft gedaan”

Door de pijnlijke herinnering te overschrijven met een goede overschrijf jij het verdriet in je leven. Daarnaast maak je herstel gemakkelijker mogelijk.

Van pijn naar tederheid

Een andere herinnering kan bijvoorbeeld zijn dat je jeugd werd bepaald door de mishandelingen die je meemaakte in huiselijke kring. Door een tedere herinnering op te roepen kan je ook deze pijn voor een belangrijk deel overschrijven.

Door bijvoorbeeld te denken aan een logeerpartij bij een geliefde oom, tante, opa of oma kan je het verdriet overschrijven. Je koestert ongetwijfeld wel ergens een mooie herinnering aan je jeugd. Deze herinnering zal tedere gevoelens bij jou oproepen. Als gevolg daarvan kan je de pijnlijke herinnering in je celgeheugen overschrijven.

De herinnering zal niet altijd weg zijn maar de pijnlijke lading gaat er voor een heel groot gedeelte vanaf. De herinnering zal op den duur wel vervagen wanneer je besluit om er geen aandacht meer aan te geven. De mooie herinnering neemt de plek in van het verdriet wat je in je jeugd ervoer.

Herstel jezelf

Tot nu toe had ik het erover dat het celgeheugen als bij toeval werd geopend door een bezoek aan een therapeut die toegang kreeg tot jouw onderbewustzijn. Wanneer je merkt dat je in je leven maar blijft tobben met bepaalde problemen en pijnlijke herinneringen is het goed om een keer naar een dergelijke therapeut toe te gaan.

Craniosacraal therapie is een vorm van therapie waarbij dit soort problemen kunnen worden verholpen. Juist doordat je met je celgeheugen aan de slag leert te gaan wordt je lichaam zelfherstellend. Een aantal van deze sessies zullen ervoor zorgen dat je van pijn naar fijn gaat.

“Je leven een andere wending geven is iets wat eigenlijk voor iedereen binnen de mogelijkheden ligt”

Door de moed te hebben uit de slachtofferrol te stappen en de confrontatie met je celgeheugen aan te gaan zie je het leven vanuit een heel ander perspectief.

Reacties