De 6 weken winnen challenge (van Tonny)
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
04/14/2020
9 min

De 6 weken winnen challenge (van Tonny)

04/14/2020
9 min

In 6 weken droog trainen en 30 boeken lezen

Heb jij de juiste focus om de belangrijke dingen in je leven te gaan doen? Of zou je verder zijn geweest, meer omzet hebben gecreëerd en meer verschil hebben gemaakt in de wereld als je meer focus had gehad? Je raad het al, we gaan het in deze blog hebben over focus.

Toevallig heeft Tonny net een project afgerond dat daar heel goed op aansluit. De challenge die hij heeft gedaan was de ideale combinatie tussen creativiteit en focus. In de eerste 6 weken van dit jaar ging hij zowel een fysieke als mentale challenge aan. Op 14 februari stond er een vakantie gepland. Dat was precies na de eerste 6 weken van dit jaar.

In overleg met zijn trainer besloot Tonny om een 6 weken make-over te gaan doen, op lichamelijk gebied. De before foto was op 1 januari en de after foto stond gepland voor 14 februari, vlak voor de vlucht. Het doel was om met 6 weken keihard trainen het maximale resultaat te halen.

Nu het fysieke gedeelte was afgesproken, was het eigenlijk ook wel leuk om de challenge uit te breiden naar iets mentaals. Het stond al langere tijd op de planning om een boek te gaan schrijven. Een boek waarvan het heel belangrijk is dat het er komt. De 6 weken challenge was een mooie gelegenheid om dat boek ook daadwerkelijk te gaan schrijven. Op 14 februari, de dag dat de vakantie gepland staat, moet ook het boek af zijn.

Hoe doet hij het toch?

Als je in 6 weken tijd een boek wilt schrijven, zul je heel anders met je agenda om moeten gaan dan je normaal doet. Met een stuk of 7 bedrijven heb je al snel een volle agenda. Daar moet je iets aan doen.

Een dergelijke challenge heeft alleen zin als je alles in je leven zo inricht dat de challenge ook echt 100% haalbaar is. De eerste belangrijke stap in deze situatie was om vanaf nu nog maar één dag in de week naar kantoor te gaan. Alleen op maandag. De rest van de week wist iedereen in het bedrijf: Tonny is niet beschikbaar

Zaterdag staat gepland als vaste ontspanningsdag. Op die manier is er van dinsdag tot vrijdag en zondag tijd om in volle focus aan de challenge te werken. Zo werd het echt 6 weken lang trainen, schrijven, trainen, schrijven, trainen, schrijven. Het is heel interessant om dit zo in te kaderen. Gelukkig zijn beide onderdelen van de challenge gelukt. Zowel de after foto als het boek zijn in 6 weken goedgekomen.

Je krijgt op een dergelijke prestatie naast alle felicitaties ook negatieve reacties. Mensen zeggen dat je makkelijk praten hebt, want je hebt geen gezin of omdat je genoeg geld hebt. En nog meer van dat soort bezwaren. Er komen allerlei smoezen van mensen die dit nog nooit op deze manier hebben geprobeerd en daar een bepaald beeld bij hebben. Maar ook voor die mensen is het nodig om op hun eigen manier een dergelijke uitdaging aan te gaan en hun doelen te bereiken.

De geleerde lessen

Misschien wel de belangrijkste les uit de 6 weken challenge: Als je echt iets wilt bereiken, dan kun je wel een vorm vinden om dat voor elkaar te krijgen. Tonny had daarin wellicht de luxe om met zijn compagnon af te spreken dat hijzelf 6 weken gaat schrijven en zijn compagnon 6 weken het bedrijf regelt. Hierdoor kon hij zich 6 weken lang afzonderen om aan het boek te schrijven. Omdat hij tegen iedereen zei dat maandag echt de enige dag is om hem lastig te vallen, wist hij dat hij de andere dagen niet lastig gevallen werd.

Om een dergelijke challenge te halen is het belangrijk om te doen aan perceptiemanagement. Je moet naar de hele omgeving toeteren: waag het niet bij mij in de buurt te komen, stoor me niet. Je kunt bijvoorbeeld ook werken met groene tijd, oranje tijd en rode tijd. Tijdens groene tijd mag iedereen je storen. In oranje tijd mogen alleen bepaalde mensen je storen en in rode tijd mag helemaal niemand je storen.

In het doen aan perceptiemanagement zit nog een andere belangrijke les: communiceren. In dit geval ging het om 6 weken. Maar als het inbouwen van tijd voor jezelf je bevalt, kun je er altijd mee door blijven gaan.

Misschien voelt het in het begin wat onwennig om te communiceren dat mensen je op bepaalde tijden niet mogen storen. Als je begint met thuiswerkdagen, kun je je daar in het begin heel schuldig over voelen. Het voelt onwennig om niet op de zaak te zijn. Maar door dit duidelijk te communiceren, weten anderen waar ze aan toe zijn en went het vanzelf dat je er op bepaalde dagen niet bent.

Je kunt de dagen dat je op kantoor bent ook structureel afbouwen. Begin met wat er op dit moment haalbaar is. Je pakt bijvoorbeeld één dag of misschien zelfs één middag in de week dat je niet beschikbaar bent voor wie dan ook en dan werk je aan je passieproject.

Bereik je doelen met de mogelijkheden die je hebt

Als je zelf ook de uitdaging wil aangaan om je doelen te bereiken, is het belangrijk om te kiezen voor iets wat in jouw schema past. In het geval van de 6 weken challenge was de combinatie tussen iets fysieks en iets mentaals ook heel mooi.

Als je in 6 weken een boek gaat schrijven en niets anders zou doen in die 6 weken, wordt het erg lastig. Als je hele dagen zit te typen, ga je niet zomaar uitgebreid een uur sporten. Want dat uur gun je jezelf niet. Maar doordat je niet beweegt, ga je langzaamaan veel energie verliezen en word je minder scherp. Uiteindelijk lijdt zo’n boek daar ook onder.

In het geval van Tonny kwam zijn trainer elke dag bij hem langs. Hierdoor was er geen wilskracht nodig om te trainen, want er staat een trainer naast. Dit bespaart veel energie. Ook stelde de trainer een voedingsschema op en werden de boodschappen elke week bezorgd waardoor alles in huis hebt.

Naar aanleiding van de challenge kwamen mensen met allerlei bezwaren: “Ja, maar jij hebt geen gezin”, “Jij hebt een home gym”, of “Jij kunt wegblijven van kantoor.” Dat is allemaal wel zo, maar het gaat erom dat je kijkt naar wat er voor jezelf mogelijk is. Kijk naar wat jij wel zou kunnen doen en wat er wel in jouw leven past. Misschien heb je wel wat minder tijd of wat minder middelen, maar er is een groot verschil tussen 100% rendement halen en besluiten om helemaal niets te doen.

Een nieuwe uitdaging

Na het succes van de eerste challenge komt er weer een volgende challenge aan. Deze is misschien ook interessanter voor mensen om mee te doen. In deze challenge neemt Tonny het op tegen zijn broer: wie kan het beste lichaam bouwen in 6 weken? Het mentale deel van de challenge is om in die 6 weken ook 30 boeken te lezen.

Wat deze challenge ook interessant maakt voor anderen, is dat deze niet is gebaseerd op vijf dagen in de week 12 uur per dag aan de challenge werken. Je hebt alleen de avonden nodig. Als je een dergelijke challenge gaat vormgeven voor jezelf, is het belangrijk om te kijken wat haalbaar is.

Stel, je haalt ‘s avonds de uren dat je tv kijkt en social media gebruikt weg. Dan heb je elke dag tussen 6 en 10 uur ‘s avonds de tijd om te lezen. Als je vervolgens 6 weken lang 4 uur per dag leest, kom je uit op ongeveer 30 boeken. Wanneer je achterloopt, kun je in het weekend nog compenseren.

Als je bijvoorbeeld een gezin hebt, dan kun je het ook wat kleiner maken. Je kunt dan bijvoorbeeld elke dag van 10 tot 11 uur ‘s avonds gaan lezen. Of desnoods spreek je met jezelf af om elke dag minimaal 5 pagina’s te lezen. Het maakt niet uit hoe groot of klein je het voor jezelf maakt. Je kunt zo altijd een uitdaging met jezelf aangaan.

Het mooie aan dit alles is dat een dergelijke challenge waarin je een boek gaat schrijven of zoveel boeken gaat lezen echt een mijlpaal wordt in je leven. Je plant op deze manier als het ware een mijlpaal in. Daarom is het zoiets moois.

Zo zorg je ervoor dat je je doel bereikt

Om te zorgen dat je niet kunt falen is het belangrijk om te beginnen met perceptiemanagement. Zorg dat de mensen in jouw omgeving op de hoogte zijn van jouw plannen en maak hele duidelijke afspraken. Zo duidelijk dat er ook geen andere vorm van interpretatie mogelijk is.

Het andere punt is om je omgeving zo goed mogelijk in te richten. Faciliteer jezelf optimaal, zodat je geen kans hebt om te mislukken. Je kunt mealpreppen, zodat je maaltijden altijd klaarstaan. Ook kun je zorgen dat je mensen in je omgeving hebt die je faciliteren en ondersteunen om je doelen te bereiken. Je kunt je tv zelfs in een kluis stoppen. Richt je omgeving dusdanig in dat de kans op mislukken heel klein wordt.

Als je van tevoren exact weet wat het eindresultaat moet zijn en je ook al aan iedereen vertelt dat je dat gaat doen, dan is het een behoorlijk gezichtsverlies als je dat niet gaat halen. Het blijft natuurlijk wel een challenge. Je moet jezelf wel echt uitdagen. Maar wel op een manier dat je weet dat iets 100% haalbaar is als je er vol voor zou gaan. Dat maakt het heel interessant.

Een fysieke en mentale reset

Je kunt je uitdaging natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt. Misschien vind je het fijner om te beginnen met 4 of 2 weken. Toch hebben de 6 weken wel iets magisch. Het duurt ook ongeveer 6 weken om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus dat sluit goed op elkaar aan. Afgezien van het concrete resultaat van een boek en een fit lichaam, zijn er door die 6 weken hele andere gewoontes ontstaan. Je krijgt andere voedingsgewoontes waar je profijt van blijft houden. Het wordt makkelijker om grote hoeveelheden werk te verzetten, want je hebt voortaan altijd die 6 weken knallen waar je aan terug kunt denken.

Na 6 weken lang elke dag 12 uur schrijven, lijkt iets schrijven wat maar een uur kost als iets heel makkelijks en kleins. Als je straks in 6 weken 30 boeken hebt gelezen, wordt het stukken makkelijker om voortaan bijvoorbeeld een boek per maand te lezen. Of een boek per week. Of in ieder geval elke dag een half uur te lezen. Door het een korte periode heel extreem aan te pakken, zorg je dat er bepaalde paden in je brein komen, waardoor het makkelijker is om vervolgens op dat pad te blijven. Dat maakt het heel interessant.

Die reset, zowel fysiek als mentaal is heel belangrijk. e trekt jezelf zo uit het vertrouwde karrespoor. Daar is wel kracht, tijd en ruimte voor nodig. Als je dat eenmaal hebt, dan kun je ook letterlijk met een blanco pagina beginnen. Dan kun je opnieuw je eigen leven gaan schrijven.

Hoe combineer je focus en creativiteit?

Focus is een tegenpool van creativiteit. Als je heel veel ideeën hebt, dan ben je creatief. En als je één van die ideeën gaat uitvoeren, dan heb je focus. Die twee gaan over het algemeen niet samen.

Focus is belangrijk om werk te verzetten. Stel je hebt deze week vijf projecten te doen. Je gaat niet elke dag aan alle vijf de projecten werken. Je bent dan aan het task-switchen. Zoals Mark Tighelaar in zijn boek ‘Focus’ beschrijft is dat een enorme productiviteitskiller. Multitasken is niet goed, maar task-swtichten is nog veel erger. Als je de vijf projecten die je voor deze week gepland hebt, verdeelt over de dagen, dus als je elke dag de hele dag aan een project werkt, dan word je veel effectiever.

Dit werkt ook zo als je zes weken lang alleen maar één ding gaat doen en doet alsof de rest van de wereld niet bestaat. Dan ben je effectief. Je zult dan zien dat je focus hebt. En het mooie is dat er alsnog veel ruimte is voor creativiteit. Die creativiteit kun je kwijt binnen het ene project waar je op focust.

Zo komt er enorm veel creativiteit terug in het boek. Het was de bedoeling om een simpele startersgids te schrijven. Het is uiteindelijk 350 pagina’s geworden. De creativiteit kun je altijd wel kwijt. Je moet het alleen binnen je project doen en niet buiten je project om.

Als er momenten zijn van extreme focus, moet je uit je vertrouwde gewoontes stappen. Anders gaat het niet lukken. Denk niet dat je het ernaast of erbij doet, want dan kom je terecht in het task-switchen. Dat is heel verleidelijk, want er zit vaak nog een bepaalde angst onder om te beginnen met iets. Dat is dan vaak nog een andere reden om niet in die focus te komen. Mensen zijn dan toch bang dat het ze niet lukt of voor wat hun omgeving ervan denkt.

Wat het ook maar is dat je wilt realiseren. Al is het je zolder opruimen. Of je tuin herontwerpen. Misschien wil je je hele website opnieuw aanpassen. Als je er niet de tijd en de ruimte voor creëert, afbakent en communiceert, dan er een kans dat je eindeloos als een soort energy drain dat maar bij je blijft houden. En dat is het laatste wat je wilt in je leven.

Het gaat erom wat jij wilt doen

Toen Tonny aan de mensen in zijn omgeving aankondigde dat hij de fitness challenge ging doen, waren de meeste reacties: “Vind je jezelf dan te dik?” Maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet om. Het gaat erom om in zes weken tijd fitter te worden. “Maar ben je dan nog niet fit genoeg? Je ziet er toch prima uit?” Dat is leuk om te horen, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat jij iets wilt doen. Je wilt een andere standaard voor jezelf hanteren en daarvan proeven. Daarna kun je kijken of je daar iets van mee wilt nemen in je leven.

Omdat het zo goed is bevallen, komt er nu ook een tweede challenge. Het idee is zelfs om elk jaar twee of drie keer zo’n 6-weekse in te plannen en steeds weer een combinatie te doen tussen iets fysieks en iets mentaals. Een boek schrijven in 6 weken, 30 boeken lezen in 6 weken. Er is ook nog het idee om bijvoorbeeld een keer piano te leren spelen in 6 weken. Met 6 weken lang 5 uur per dag oefenen, kom je een heel eind. Door je op deze manier een periode op iets te focussen, kun je hele leuke dingen doen.

Reacties