arrow_drop_up arrow_drop_down
Eenzaamheid bij jongeren, 5 eenvoudige tips!
28 oktober 2013 

Eenzaamheid bij jongeren, 5 eenvoudige tips!

Eenzaamheid bij jongeren, 5 eenvoudige tips!

Eenzaamheid bij jongeren komt vaker voor dan wordt verondersteld, omdat de indruk bestaat dat zij veel contacten hebben. Onder andere door de verschillende social media waarop jongeren actief zijn.

Maar veel contacten in de online wereld betekent niet dat iemand geen eenzaamheid kan ervaren. Online contacten zijn namelijk meer op een afstand en veel minder persoonlijk dan real life vriendschappen.

In verschillende onderzoeken geven jongeren dan ook aan het echte, fysieke en intensieve contact met vrienden te missen. 5 tips om eenzaamheid bij jongeren tegen te gaan.

Oorzaken van eenzaamheid bij jongeren

Waarom jongeren zich eenzaam voelen verschilt. Bij tieners (12-18 jaar) zijn onder andere liefdesverdriet, gepest worden, nergens bij horen en op zoek gaan naar zichzelf de belangrijkste redenen voor een gevoel van eenzaamheid. Bij de groep ouder dan 18 jaar zijn vooral werkloosheid en geen geschikte partner kunnen vinden de hoofdmotieven voor eenzaamheid bij jongeren. Volgens een onderzoek van TNS NIPO heeft 20% van de tieners wel een keert met eenzaamheid te maken en eenzaamheid bij jongeren boven de 18 jaar zit op 30%.

Tip 1: Erken je eenzaamheid bij jongeren

Een van de beste manieren om eenzaamheid op te pakken is erkennen dat je er last van hebt. Want, wanneer je weet op welke specifieke momenten je je eenzaam voelt, dan kun je er iets aan doen. Achterhaal daarom wanneer eenzaamheid de kop opsteekt. Houd bijvoorbeeld eens een tijd een dagboekje bij. Heb je een beeld van je eenzame momenten? Bijvoorbeeld als je 's avonds alleen thuis bent? Als je naar bepaalde films kijkt? In specifieke situaties? Zodra je weet wanneer eenzaamheid de kop opsteekt kun je een plan opstellen en actief met je gevoelens aan de slag.

Tip 2: Onderneem dingen

Thuis zitten kniezen en niets doen, is niet de oplossing voor je eenzaamheid. Kom uit je slachtofferrol en onderneem dingen. Geef je op voor een cursus, ga vrijwilligerswerk doen, word lid van een hobbyclub. Immers, dingen doen en actief bezig zijn helpt je gedachten te verzetten, geeft je energie en zorgt dat je je in elk geval al een stuk blijer en positiever voelt.

Tip 3: Beperk je social media activiteiten

Social media, geen social media, stop afleiding, concentratieproblemen

Het blijkt dat een gebrek aan vrienden in de echte wereld een euvel is dat eenzaamheid bij jongeren in de hand werkt. Terwijl het aantal online contacten zeer groot is. Herken je dat? Misschien is het goed minder tijd in je social media te investeren en meer tijd te stoppen in het maken van nieuwe vrienden of het aanhalen van vriendschapsbanden in de ‘echte' wereld. Want, alleen online vrienden hebben kan bijdragen aan je eenzame gevoel. Ze knuffelen je niet en slaan ook geen fysieke arm om je heen.

Tip 4: Plan je vrije tijd

Een tijdsplanning maken voor de dagen dat je vrij bent, helpt nogal eens om je eenzame gevoelens het hoofd te bieden. Zeker als je weet op welke momenten eenzaamheid je overvalt. Plan bijvoorbeeld een lunchafspraak met een goede vriend. Meld je aan voor een lezing of pak een hobby op die je altijd veel voldoening gaf. Door in je vrije tijd allerlei bezigheden te plannen, heb je minder gelegenheid je eenzaam te voelen. Daarbij zorgt afleiding ervoor dat je optimistischer in het leven staat en gemakkelijker nieuwe contacten maakt.

Tip 5: Ontplooi nieuwe initiatieven

Ook nieuwe dingen doen, is een probaat medicijn om eenzaamheid tegen te gaan. Want thuis zitten kniezen en toegeven aan je eenzaamheid zorgt dat je je eigenlijk alleen maar ellendiger voelt. Daarbij bestaat de kans dat je in een depressie belandt. Dus, raap jezelf bij elkaar en ontplooi activiteiten die je normaal niet zo snel doet. Ga een cursus Chinees volgen, leer een instrument bespelen, doe aan salsadansen, boek een reis voor alleenreizenden, enzovoort. De nieuwe kennis die je opdoet en de mensen die je ontmoet geven je nieuwe impulsen. Daarbij heb je door bezig te zijn minder tijd voor je eenzame gevoelens.

Hulp zoeken bij eenzaamheid? Doen!

vertrouwen, verbinding, connectie, handen, handgebaar

Kamp je met eenzaamheid? Jongeren, tieners, volwassenen en/of ouderen? Het overkomt iedereen wel eens. Zit niet bij de pakken neer, maar kom in actie. Er zijn verschillende hulpinstanties waar je terecht kunt als je je eenzaam voelt. Eenzaamheid bij jongeren neemt de laatste jaren toe. Een Jongerencoach begeleidt jongeren op dit gebied.

Ga zeker niet thuis zitten kniezen, maar zoek contact met anderen. Probeer je eenzaamheid bespreekbaar te maken. Je bent echt niet de enige. Lukt het je niet om de gevoelens van eenzaamheid van je af te schudden? Raadpleeg dan je huisarts voor professionele hulp.

erik wassemaar
Door

erik wassemaar

op 25 March 2015

Dank voor de tips. Ik heb een zoon die op dit moment kampt met gevoel van eenzaamheid.

marion
Door

marion

op 10 December 2017

slechte tips, want ik onderneem al genoeg maar word veel te vaak afgewezen omdat ik een NAH heb en in een rolstoel zit. en social media doet juist iedereen veel aan behalve ik en daarom hoor ik er juist niet bij omdat ik niet de hele dag met die k.u.t. telefoon in de hand zit...

Erik
Door

Erik

op 17 October 2015

Prachtige tips maar vooral erg theoretisch. Een lunchafspraak met een goede vriend plannen is een goed idee; moet je die vriend wel hebben. Allerlei zaken ondernemen is ook makkelijk gezegd, maar als je er geen mensen c.q. leeftijdsgenoten ontmoet, krijg je ook snel het gevoel dat het een mislukt idee is. Mijns inziens heb je hier bar weinig aan.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 18 October 2015

Beste Erik, Ik weet het: soms is het makkelijk praten als blogger. Helaas wijkt de theorie soms af van de praktijk. Toch zal je ergens een eerste stap moeten zetten. Het feit dat je al een reactie op mijn blog geeft is al zo'n positieve manier. Je reikt immers uit naar de buitenwereld. En er is een medemens dat daar op reageert. Waarschijnlijk zijn er ook nog andere kanalen op internet voor jou die een laagdrempelige manier zijn om in verbinding te komen of te blijven. Blijf vertrouwen en kleine stapjes maken richting contact. Met hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Michelle
Door

Michelle

op 21 November 2017

Ik sluit me aan bij Eric's reactie. Zelf ben ik uit een generatie die zonder internet opgegroeid is en daardoor een hele andere jeugd heeft gehad als de jongeren nu. Als jongeren eenmaal zo geïsoleerd zijn waardoor ze eenzaam worden (dan heb ik het over de leeftijd 16, 17 en 18) wordt de drempel heel hoog om naar buiten te gaan en is deze theorie leuk bedacht maar zie ze maar zover te krijgen. Eerlijk is eerlijk, de sociale vaardigheden van bijv. de gamers onder de jeugd ontwikkelen zich heel anders. Dit maakt de buitenwereld instappen en "iets gaan doen" wel heel moeilijk. Want met wie moet je wat gaan doen? En wat moet je gaan doen? Buiten gamen is er maar weinig leuk en nieuwe dingen proberen is alleen maar een risico om "jezelf voor schut te zetten". Dat dan toch maar niet. Op die leeftijd in je eentje zomaar, waar dan ook, naar binnen lopen vereist toch wel een flinke dosis zelfvertrouwen wat er meestal niet is. Dus misschien kunt u zich nog eens verdiepen in deze problematiek en met ideeën komen die meer in deze tijd passen. Bij mij zijn ze welkom. Michelle

Shirley
Door

Shirley

op 8 April 2016

Ik vind de blog erg goed. Alleen is het jammer dat veel dingen al moeilijk worden als je geen vrienden hebt. Daarnaast ben ik op dit moment minder mobiel. Dus ff een ommetje maken word ook al moeilijk. Ik zou heel graag wat vrienden willen hebben. Maar ik zou op dit moment nog steeds niet weten waar en hoe te beginnen. Ik kan ook geen site vinden waar je eventueel contact kunt maken met eenzame jongeren. Ik ben zelf 28 weet niet of ik nog onder jongeren val ?

Monica
Door

Monica

op 16 May 2016

Hi Shirley, Hoe herkenbaar is jouw verhaal. Ik ben zelf 26 en vaak ontzettend eenzaam. Door oa ziekte ben ik al mijn sociale contacten verloren. Net als jij weet ik niet zo goed hoe ik weer contant krijg met mensen. Voor eenzame ouderen wordt, gelukkig, veel ondernomen. Voor eenzame volwassen is er helaas weinig hulp. De enige tip die ik je kan geven is contact te zoeken met de Zonnebloem bij jouw in de buurt. Dat is voor alle leeftijden. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger, maar je kunt ook vragen of er iemand bij jouw op bezoek komt. Voor mij werkt dit ivm mijn ziekte helaas niet, maar misschien dat het jouw een eindje op erg brengt.

linda
Door

linda

op 10 October 2016

je zou www.vriendinonline.nl kunnen proberen. Voor mij werkte dit ook niet. Verder dan 2 berichten ging het meestal niet. Dus nog steeds eenzaam.

Albert
Door

Albert

op 10 October 2016

Hey Linda, Online contacten leggen bljft vaak moeilijk om daar een duurzame vriendschap uit te krijgen. Via een sport,- of hobbyvereniging heb je meer 'live' contacten en de kans dat je de juiste vriendschap tegenkomt is dan wel groter. Het vraagt echter een eerste stap en ik begrijp dat het vaak lastig is om die zetten. Veel succes! Albert

Minamoena
Door

Minamoena

op 22 April 2016

Ik heb nooit vriendengehad leg moeilijk contact en denk vaak wat doe ik hier

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 8 May 2017

Beste Minamoena, er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

jessica
Door

jessica

op 7 May 2017

ik heb ook bijna geen vriendinnen en dat vind ik wel jammer en dan voel ik me alleen en ik verveel me thuis op me kamer ik heb bijna niks te doen dat vind ik voor me zelf helemaal niet leuk daarom ben ik op zoek naar vriendinnen groetjes jessica steendam

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 8 May 2017

Beste Jessica, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Suzan
Door

Suzan

op 12 November 2017

Beste Albert, het klinkt simpel maar dat is het niet. Als je het al meerdere keren geprobeerd hebt bij 2 sportclubs en dagelijks een rondje in het park loopt en niet verder komt in contact Heel demotiverend . Mensen gaan juist over je praten en niet met je. ik ben 38 spontaan en vriendelijk maar blijf eenzaam

Jerom
Door

Jerom

op 16 January 2018

Veel reacties hier. Het moet toch bij jezelf wegkomen. 100%. Hoe makkelijk dat ook praten is.

RR
Door

RR

op 1 October 2018

Ik heb veel levenservaring , en ben ervaringsdeskundige. Ik zou best maatje willen zijn voor een jongere die éénzaam is maar nergens vind je informatie hoe je dat kan worden.

Reactie plaatsen