Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
06/29/2021
4 min

Is mijn lichaam al klaar voor de zomer?

06/29/2021
4 min

Is jouw lichaam al klaar voor de zomer? In dit artikel ontdek je waarom het ideaalbeeld verre van ideaal is. Ik vertel je in een video een tip waarbij je zeker weet dat jouw lichaam klaar is voor de zomer. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Is jouw lichaam al klaar voor de zomer – inhoudsopgave:

Een beachproof body?

Ieder jaar opnieuw komen dezelfde vragen weer voorbij; in bladen, onder vrienden, in programma’s. Is jouw lijf al beachproof?

Tijdens de feestelijke decembermaand geniet iedereen met elkaar van het samenzijn en lekker eten. Vanaf januari starten de nieuwe goede voornemens en begint men voorzichtig te denken aan de aankomende zomermaanden.

Die aangesnoepte kilootjes moeten er dan toch wel weer af zijn, het liefst nog een beetje meer dan die paar kilo van de afgelopen tijd. Pas dan heb je een beachproof body is de gedachte.

Wat is dik?

Natuurlijk is het hartstikke goed om regelmatig te bewegen en gezond te eten. Toch is het ook totale onzin dat je alleen met een slank lijf klaar bent voor de zomer. Wie bepaalt wat dun of dik is? Welk lijf er wel of niet gezien zou mogen worden?

Het vervelende is wel dat we zo geobsedeerd raken door het ideaalplaatje dat steeds meer mensen er van overtuigd zijn dat zij niet gezien mogen worden op het strand. Of überhaupt met blote benen, blote armen of… Nou ja, noem maar op.

Ideaalbeeld

Met ons verstand weten we dat het ideaalbeeld steeds weer veranderd. Was het ooit ‘in’ om een zo bleek mogelijk gelaat te hebben, tegenwoordig zijn we bang dat iemand ziek is wanneer we dat zien.

Of wat dacht je van de stevige Rubensvrouwen? Er is een tijd geweest dat dat perfectie was.

Tegenwoordig moet je precies slank genoeg zijn maar wel rondingen hebben op de juiste plaatsen.

Littekens, dun haar, moedervlekken, rimpels, dat werken we het liefst allemaal weg. Maar waarom dat dingen zijn die we liever niet (laten) zien? Verder dan het antwoord ‘het is niet mooi’ komen we niet. Maar wat is mooi?

Iedereen is uniek, ook jouw lijf

Als je dat gaat vragen krijg je uiteenlopende antwoorden. We zijn allemaal verschillend, dat blijkt ook uit onze smaak.

Waar de een houdt van een slank lichaam, ziet de ander liever een steviger lijf om mee te knuffelen. Valt de een op lang haar, ziet de ander het liever kort.

“En ook de zogenoemde imperfecties worden vaker dan je wellicht denkt als ‘mooi’ en ‘charmant’ bestempeld”

Het gros van de mensen vindt een natuurlijk uiterlijk mooier dan een uiterlijk waaraan zichtbaar iets gedaan is. Toch zijn er genoeg mensen die iets aan zichzelf laten veranderen omdat zij dat mooier vinden.

Daaruit kan je al concluderen dat er niet een waarheid is. Zoals gezegd zijn we allemaal anders en vinden we ook allemaal iets anders mooi.

Ik vind mezelf niet beachproof, wat nu?

Zal ik je iets verrassends vertellen? Er zijn meer mensen die hun lijf níét beachproof vinden dan wel. Men is namelijk altijd kritischer op zichzelf dan op een ander en de meeste mensen zien er niet uit als een supermodel.

Iedere zomer komen er weer diezelfde onzekerheden omhoog. Op zich is dat ook niet gek want in de meeste badkleding zie je heel veel van een lichaam en kan je weinig verborgen houden.

Als vrouw zijnde heb je nog de keuze uit een bikini, badpak of tankini bijvoorbeeld, maar mannen hebben het wat dat betreft nog wat moeilijker. Veel meer keuze dan wijde of strakke zwembroeken is er niet.

“Ik snap de onzekerheid in badkleding volledig, toch zitten de angst en de onzekerheid het meeste in je hoofd”

Wat denk jij? (videotip)

Er zijn maar weinig mensen die gaan zwemmen en vervolgens vooral op de andere bezoekers zitten te letten. De meesten zijn toch vooral met zichzelf bezig en met hun vrienden of gezin met wie ze samen op pad zijn, die letten er echt niet op hoe strak de andere bezoekers in hun vel zitten.

Natuurlijk word je wel gezien, het is niet zo dat je onzichtbaar bent en ook jij ziet andere mensen op het strand, maar hoeveel ben je zelf bezig met de andere mensen die je daar ziet? (Bekijk hier de zomertips van Monique voor vrouwen)

Loop je op iemand af om je mening kenbaar te maken? Houden die andere bezoekers jou de hele dag bezig? Als het goed is beantwoord je beide vragen met “nee”. Zo vluchtig zullen anderen ook met jou bezig zijn.

Ja je wordt gezien, misschien heeft iemand zelfs een vluchtige mening, maar als dat al zo is zal jij er niet achter komen want ook die ander gaat verder met zijn of haar leuke middag. Bekijk mijn korte videotip hierover:

Op zoek naar zelfverzekerdheid

De meeste clichés ken je waarschijnlijk wel. ‘Je bent goed zoals je bent’, ‘iedereen is mooi’, of ‘wees jezelf, er zijn al zoveel anderen’.

Het rare aan clichés is dat hoe zoetsappig, zweverig of nietszeggend ze ook mogen klinken, ze blijken toch altijd waar te zijn. Juist doordat het clichés zijn, worden ze doorverteld. Stuk voor stuk ontdekken mensen dat die clichés met een reden cliché zijn, ze zijn écht waar!

Dat geldt dus ook voor de hierboven genoemde uitspraken. Jij bént goed zoals je bent en óók jij bent mooi! Simpelweg omdat iedereen wat anders mooi vindt!

is-mijn-lichaam-al-klaar-voor-de-zomer

‘Wat een ander over je zegt is niet de waarheid’

Wat heeft de zomer voor jou in petto?

Niemand kan een ander de toegang tot het zwembad of het strand ontzeggen omdat diegene niet mooi genoeg zou zijn. En als jij ervoor zou kiezen om dat strand niet te bezoeken terwijl je wel heel graag zou willen, wie heb je daar dan mee?

Niet de mensen waarvan jij denkt dat ze op je neerkijken. Zij hebben daar geen mindere of betere dag door. De enige die ermee zal zitten ben jij zelf omdat je jezelf iets ontzegt wat je heel graag zou willen terwijl daar eigenlijk geen goede reden voor is.

Dus ik zou willen zeggen, ga alsjeblieft wél naar dat strand of zwembad toe. Verwen jezelf met nieuwe badkleding waar jij blij van wordt en geniet alsjeblieft van het water, de zon, een gezellige dag. Jouw lijf is altijd klaar voor de zomer!

Waarschijnlijk vind je het best even spannend maar als je die drempel eenmaal over bent, ben ik ervan overtuigd dat je blij bent dat je het hebt gedaan.

Voor gegarandeerde zon en voordelige vliegtickets kan je kiezen voor Weeze Airport. Dit ligt net over de grens tussen Nijmegen en Venlo. Veel zomerplezier!

Reacties