Assertiviteit
Redactie
Assertiviteit
12/11/2019
5 min

Signalen van je lichaam? - Wees er op tijd bij

12/11/2019
5 min

In de wachtkamer van de huisarts

De huisarts kent meerdere soorten patiënten. De twee soorten die hij het meeste ziet hebben meer overeenkomsten dan je zou denken. De ene soort is de patiënt die nooit wat mankeert. Hij komt nooit bij de huisarts omdat er – los van een griepje of een verkoudheid – weinig te melden valt.

De andere soort is de patiënt die zich meldt met meerdere kwalen tegelijk. Denk aan hartproblemen met daarnaast hoofdpijn en onverklaarbare huilbuien.

Je zou het niet zeggen maar er zijn genoeg gevallen waarin de patiënt van het eerste type opeens verandert in de patiënt van het tweede type

Negeer de signalen van je lichaam niet

De reden waarom dit gebeurt is dat veel mensen zich onbewust zijn van de signalen die hun lichaam afgeeft. Je lichaam probeert je te waarschuwen als er iets mis is. Er wordt een signaal afgegeven dat je hulp moet zoeken.

Dit signaal kan heel eenvoudig zijn en daardoor wordt het vaak genegeerd. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn die steeds terug keert. Je neemt een paracetamol en alles gaat weer redelijk. Waarom zou je naar de huisarts gaan. Daarnaast is iedereen wel eens emotioneel: waarom zou je daarom de arts bezoeken.

Waarom tijd vrij maken voor de huisarts

Een andere reden waarom mensen een bezoek aan de huisarts uitstellen is dat men er tijd voor vrij moet maken. Aan een bezoekje aan de huisarts ben je toch al snel een uur kwijt doordat het altijd uitloopt bij een spreekuur.

Dit is tijd die niet iedereen wil of kan vrijmaken. Daarom stel je het alsmaar uit en schuif je het bezoek aan de huisarts steeds voor je uit. Je beschouwt het zelf als een verspilling van tijd.

Het onderschatten van je gezondheid

Een nog ander punt wat je meer persoonlijk raakt is dat veel mensen het belang van hun eigen gezondheid onderschatten. Een aantal keer hoofdpijn, je hart wat het eventjes zwaar heeft, een huilbui of een dag waarop je het niet meer ziet zitten: het zijn zaken die men van ondergeschikt belang acht.

Als je lichaam echter probeert om jou iets te vertellen moet je dit niet onderschatten: anticipeer daarop en waag de stap naar de praktijk van de huisarts.

“Het niet inschakelen van hulp zal ervoor zorgen dat een beginnende kwaal verergert”

Een waargebeurd verhaal

Een patiënte kwam bij een praktijk voor coaching en meldde zich met meerdere klachten. Bij het invullen van het intakeformulier kwam er heel wat naar boven. Van een jeugd met misbruik tot een huwelijk wat weinig beter was, hartklachten, paniekaanvallen, huilbuien en een opgejaagd gevoel tot het onbeheersbaar trillen van haar lichaam aan toe.

De vrouw hoopte dat de behandelaar haar zaak in behandeling wilde nemen omdat hij haar klachten serieus zou nemen. De behandelaar was geschokt.

Waarom negeerde jij je lichaam zo lang

De behandelaar nam de lijst klachten door en keek de patiënt tijdens de intake eens peinzend aan. De patiënte vertelde met droge ogen wat er was gebeurd in haar leven. De coach vroeg aan de patiënte hoe ze het al die jaren had overleefd. Meestal sprak je iemand met zo’n lijst verschijnselen niet meer omdat je het simpelweg niet lang overleeft. Je lichaam is niet gemaakt voor zo’n opeenstapeling van problemen. Je hart kan er eenvoudigweg mee stoppen als je niet op tijd ingrijpt.

Een investering in je leven

De patiënte en de coach gingen samen een behandeltraject in, en de patiënte leerde de vinger te leggen op de zere plekken in haar leven. Naar mate ze zichzelf meer rust begon te gunnen en haar klachten zelf serieus nam werd haar kwaliteit van leven beter.

Het was een traject wat zwaar aanvoelde, maar het bleek een investering in het leven van de patiënte. Met de handvaten die de coach haar aanreikte bouwde ze haar zelfvertrouwen zodanig op dat ze de toekomst weer zonnig tegemoet zag.

Als het noodlot opnieuw toeslaat

Als jij het hebt aangedurfd om jouw lichaam en leven serieus te nemen en er tijd in te investeren, zal je steviger in je schoenen staan in je leven. Dat is maar goed ook want je weet niet wanneer het noodlot eventueel opnieuw toe zal slaan. Aan de hand van een tweede voorbeeld leg ik dit uit.

Een kleine aanrijding met grote gevolgen

Het kan iedereen overkomen. Je rijdt stapvoets in een drukke straat waar veel kinderen de weg oversteken. Opeens botst er een auto achterop jouw auto omdat die niet ziet dat jij stapvoets rijdt. Het gevolg lijkt klein. Je hebt een zere rug en schouders. Een simpele spierpijn denk je.

Dit is het moment om je lichaam niet te veronachtzamen. Maak werk van het signaal wat je lichaam afgeeft nu het nog mild en klein is. De gevolgen van een whiplash kunnen namelijk levenslang problemen opleveren als je ze niet laat behandelen.

Jouw gezondheid en leven telt

“Door je leven en je gezondheid serieus te nemen en met jouw klachten naar een huisarts toe te gaan kan je ervoor zorgen dat je een veel betere kwaliteit van leven krijgt”

Onthoud onder alle omstandigheden dat jouw gezondheid telt en niet van ondergeschikt belang is. Je kiest op dit moment voor jezelf, en dat is de beste keuze die je maakt. Een keuze voor jezelf kan ervoor zorgen dat jij je leven anders in gaat richten.

Trek jezelf af en toe op de handrem

Wanneer jij met meerdere problemen in je leven rondloopt die jou ongemak bezorgen is het goed om te bedenken of een gehaaste levensstijl met een uitpuilende agenda de oplossing is. Het is onder alle omstandigheden goed om jezelf af en toe op de handrem te zetten.

Op het moment dat jouw lichaam aangeeft dat het moe is: neem een moment van rust. Ga zitten en ontspan je gedachten en lichaam. Dit kan je doen gedurende drie minuten waarin je alleen focust op je ademhaling voordat je weer doorgaat.

Als een ander aansprakelijk is

In het laatstgenoemde geval van de aanrijding was er sprake van een aansprakelijkheid van de ander die jou aanreed. In dit geval is het heel belangrijk dat je keuzes voor jezelf maakt. Stel de ander aansprakelijk voor de schade die jij mogelijk zal gaan lijden door deze aanrijding.

Geen blikschade wil immers nog niet zeggen dat er onderhuids niks is gebeurd. Wees niet bang om in dit geval ook voor jezelf op te komen. Bedenk je dat je anders behoorlijk wat kwijt zal zijn aan medische behandelingen

Een gezonde eigenwaarde is de eerste stap naar herstel

Als je een goed besef van jouw eigenwaarde hebt sta je stevig in je schoenen. Dit is voor veel mensen de eerste stap naar een volledig herstel, ook in het geval van een whiplash.

“Als jij weet waar jouw talenten liggen en als je daarnaast weet waartoe jij in het leven geroepen bent kan je daar verder je werk van maken”

Het is dan ook goed om jezelf door en door te kennen, bijtijds aan de handrem te trekken en nooit de visie in je leven op te geven. Op die manier sta jij vol zelfvertrouwen sterk in de stormen die er in je leven kunnen heersen.

Reacties