Relaties
Redactie
Relaties
03/29/2021
4 min

Liefdesverdriet – 7 tips om je beter te voelen

03/29/2021
4 min

Liefdesverdriet. Iedereen heeft wel eens met liefdesverdriet te maken gehad. Of gaat dit (helaas) nog tegenkomen in zijn of haar leven. Ik geef je 7 tips om je weer beter te voelen.

7 Tips tegen liefdesverdriet, ook om je zelfvertrouwen weer op te krikken. Vaak krijgt je zelfbeeld en eigenwaarde ook een tik te verwerken. Bekijk de inhoudsopgave voor de onderwerpen:

Liefdesverdriet voorkomen

Welke reden er ook aan ten grondslag ligt, wanneer je relatie strandt voel je je doorgaans toch belabberd. Of in het beste geval moet je toch even flink wennen aan de nieuwe situatie.

Wellicht ben je stiekem blij dat het over en uit is, denk je achteraf dat je deze stap veel eerder had moeten nemen. Misschien zie je juist de voordelen en heb je zin om je nieuwe leven te gaan ontdekken.

“Het kan ook zijn dat je het totaal niet aan zag komen waardoor het voelt alsof je wereld is ingestort”

In dat geval heb je een flinke klap te verwerken en moet je jezelf toestaan om te rouwen om wat niet meer is. Natuurlijk is het wel belangrijk om langzaamaan weer op te krabbelen. Te lang in een negatieve spiraal blijven hangen zal je rotgevoel alleen maar versterken en langer doen aanhouden.

Maar wat kan je nou doen om je beter te voelen? Hier volgen mijn 7 tips om je weer beter te voelen en jouw liefdesverdriet tegen te gaan:

1. Adem in, adem uit

Op het moment dat je relatie over gaat, kan je in een soort paniekmodus schieten. Je leven staat ineens op zijn kop, loopt anders dan je bedacht had. Wat nu?

Naast dat nare gevoel wat wellicht de boventoon voert, schiet er ook door je hoofd welke veranderingen er nog meer doorgevoerd zullen worden. Ben je financieel onafhankelijk? Kan je blijven wonen waar je woont? Hoe zal de buitenwereld reageren op dit nieuws?

Rustig aan! Adem in, adem uit. Schenk jezelf wat drinken in en ga even zitten. Paniek brengt je nergens, geef je gedachten even de ruimte. Problemen zijn er om opgelost te worden.

Bel je zus, broer, vriend, vriendin, je vader of moeder op om je hart te luchten. Doorgaans weet een tweede persoon, die wat verder buiten de situatie staat, goed te relativeren waardoor die inktzwarte wolken zeker weten al snel wat lichter zullen kleuren.

Je hebt elkaar gewoon nodig – video

Het is bijna onmogelijk om liefdesverdriet geheel in je eentje op te lossen. Je hebt elkaar gewoon nodig. De volgende video tip heeft niet alleen met zelfvertrouwen te maken, je kan het veel ruimer inzetten. Gedeelde smart is halve smart, ook bij jouw liefdesverdriet:

2. Zwelgen in zelfmedelijden

Iets wat je zeker niet lang moet doen, maar best even lekker kan zijn, is zwelgen in zelfmedelijden.

Vraag je beste vriend(in) om langs te komen en laat je even helemaal gaan. Jank de ogen uit je kop. Kijk een hele romantische film om hier vervolgens alleen maar kritiek op te hebben of om er juist mee weg te zwijmelen.

Benoem al die minpunten van je ex waar je je al tijden aan stoorde zodat je daar even helemaal over los kunt gaan. Gooi het er allemaal uit om de volgende dag leeg, moe maar voldaan op te staan en weer naar de toekomst te kijken.

3. Doe iets wat je zelden deed wanneer je ex in de buurt was

De meeste mensen passen zich toch op zijn minst een beetje aan wanneer ze met een ander samen zijn. Misschien had jij wel een gewoonte waaraan je inmiddels ex partner zich erg aan stoorde. Of iets wat je liever niet deed in zijn/haar bijzijn.

Nu de relatie over is, is dit de uitgelezen kans om dat eindelijk weer eens te doen! Eet die zak chips leeg, zet je favoriete muziek keihard aan en dans mee, laat een paar boeren of scheten (of allebei) en kijk de serie die jij wilt op het tijdstip dat jij wilt kijken. Vanaf nu beslis je alles weer zelf!

4. Verwen jezelf

Hou een verwendagje, alleen of met een vriend(in). Boek dat kappersbezoek of die massage, ga uitgebreid en ongestoord in bad en ga lekker uit eten (of laat iets heerlijks thuis bezorgen).

Deze dag draait het allemaal om verwennen en genieten. Even geen restricties, alles kan en alles mag. Wedden dat jij je na vandaag een stuk beter voelt.

5. Tinder

“Als een kind in een snoepwinkel, zo voelt het om op Tinder rond te hangen”

Je zinnen verzetten met het ongegeneerd keuren van lekkere hapjes die voorbij komen op je scherm. Natuurlijk hoef je je niet meteen op een ander te storten. Sterker nog, het is zelfs beter om niet meteen weer in een volgende relatie te rollen.

Maar op Tinder kan je ook eerlijk zijn. Schrijf gewoon in je profiel dat je net uit een relatie komt en voorlopig niet op zoek bent naar iets nieuws. Of jij wel in bent voor kortstondige dingen beslis je natuurlijk zelf.

Ondertussen kan je heerlijk rondkijken en misschien wat flirten. Niets is zo goed voor je ego als een beetje aandacht van mensen die jou wel zien zitten. Wat je er uiteindelijk mee doet is natuurlijk aan jou, maar enkel wat luchtig online contact is al best lekker.

6. Toekomst

Ga er eens rustig voor zitten en bedenk je hoe jij zou willen dat jouw toekomst eruitziet. Je zit al midden in een grote verandering. Wat zou je eigenlijk nog meer willen veranderen?

Ik zou geen al te rigoureuze beslissingen maken. Dus neem vooral geen ontslag bijvoorbeeld, maar als je twijfelt of je dit werk wilt blijven doen kan je wel minder ingrijpende stappen ondernemen om dit te onderzoeken.

Of wil je juist beginnen met sporten? Meer tijd besteden aan je vrienden en familie? Je hoeft geen grote beslissingen te nemen binnen een week, maar eens stil staan bij wat jij nou eigenlijk zou willen is helemaal geen verkeerd idee.

7. Afleiding

Afleiding zoeken klinkt makkelijk, het is ook een breed begrip. Je kunt afleiding zoeken in je werk, maar ook in een avondje weg met een vriend(in), gaan shoppen of jezelf die verwendag gunnen uit tip 4.

“Welke afleiding je ook kiest, betrek er iemand anders bij”

Je zult zien dat de tijd voorbij vliegt omdat je druk bent met andere dingen. En het cliché is nu eenmaal waar, er zal tijd overheen moeten gaan om de pijn te verzachten.

Met afleiding lijkt die tijd nu eenmaal sneller voorbij te gaan. Waardoor je eerder dan verwacht zult ontdekken dat je een sterk persoon bent die meer aan kan dan vooraf gedacht.

Reacties