Omgaan met tegenslagen: 9 tactieken om moeilijke tijden te overwinnen!
05 februari 2015 
in Geluk
2 min. leestijd

Omgaan met tegenslagen: 9 tactieken om moeilijke tijden te overwinnen!

Omgaan met tegenslagen hoort bij het leven. Hoe mooi en fantastisch je leventje er momenteel ook uitziet. Morgen kan dat anders zijn. Een ongeluk, ontslag, ziekte, overlijden of ander probleem kan plots je pad kruisen en alles opeens veranderen. Hieronder een aantal tactieken om beter met moeilijke periodes in je leven om te gaan.

1. Toon je emoties

Zit het leven tegen? Uit je dan. Ga niet in je uppie in een hoekje zitten tobben. Je voelt je dan vaak nog beroerder en denkt steeds negatiever. Toon je emoties. Heus, het is geen teken van zwakte. Zoek contact met je dierbaren en praat over wat je dwarszit. Word gerust boos, huil of schreeuw. Je tegenspoed verdwijnt niet, maar het geeft wel weer lucht.

2. Tegenspoed is tijdelijk

Je leeft niet eeuwig en ook moeilijke tijden blijven niet altijd present. Realiseer je dat. Zeg het desnoods enkele keren per dag tegen jezelf. Het helpt je omgaan met tegenslagen. Op een dag word je wakker en ziet alles er een beetje zonniger uit. Echt!

3. Verzet je gedachten

Wil je omgaan met tegenslagen? Pieker dan niet de hele dag over mogelijke oplossingen voor je problemen. Het is veel beter afleiding te zoeken. Dat verzet je gedachten. Ga lekker fietsen of wandelen. Bel een goede vriend of maak een kruiswoordraadsel, bak je favoriete taart et cetera. Zo kom je even helemaal los van je tegenspoed.

4. Alles heeft een reden

Geloof je niet in toeval? Maar is het je overtuiging dat dingen met een reden gebeuren? Dan kan dat je helpen bij het verwerken van je tegenspoed. Immers, wat er momenteel gebeurt zie je dan bijvoorbeeld als een gebeurtenis of wijze les die je sterker maakt en helpt op een ander moment in je leven.

5. Omgaan met tegenslagen? Schrijf je gevoelens van je af

Pech in je leven kan een rollercoaster aan emoties losmaken. Schrijf ze dagelijks van je af. Gewoon gaan zitten en opschrijven zonder dat je erbij nadenkt. Gevoelens verwoorden is namelijk een prima manier om met problemen om te gaan. Tevens helpt het je vaak ongemerkt je gedachten beter te ordenen. Probeer je tegelijkertijd ook de lichtpuntjes te noteren? Dan ontdek je gaandeweg je dat alles niet donker en grauw is.

6. Lichtpuntjes bieden houvast

Zoals ik hierboven schreef: vergeet de lichtpuntjes niet als je tegenspoed ervaart. Okay, het is naar dat je ontslagen bent, maar je hebt nog eten, drinken en een huis. Overlijdt een dierbare na een lang ziekbed? Dat is een nare gebeurtenis, maar hij of zij heeft nu geen pijn meer. Probeer de positieve kanten van je problemen te zien. Het maakt omgaan met tegenslagen gemakkelijker.

7. Heb vertrouwen

Geloven in je eigen kunnen en mogelijkheden draagt zeker ook bij aan omgaan met tegenslagen. Denk bijvoorbeeld eens aan eerdere strubbelingen. Die heb je toch ook overwonnen? Nou, waarom nu dan niet? Put daar kracht uit en heb vertrouwen in jezelf. Beweeg mee met de getijden van het leven. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn.

8. Afsluiten en doorgaan

Zeker, tegenslagen zijn nooit prettig. Je voelt je ellendig. Maar wat heeft het voor zin om er eindeloos in te blijven hangen? Dat geeft je een naar gevoel, maakt je somber en kan zelfs een depressie in de hand werken. Doe dat niet. Sluit het af. Of je nu ontslagen bent, je relatie op de klippen is gelopen of een ouder is overleden. Zet een streep onder het verleden. Ga niet eindeloos zitten piekeren. Zet de volgende stap in je leven. Je kunt het en gun het jezelf ook.

9. Zoek professionele hulp

Lukt omgaan met tegenspoed je echt niet? Schroom dan niet om professionele hulp in te roepen. Zij kunnen je de vaardigheden aanleren hoe je je strubbelingen overwint.

Wat helpt jou in het omgaan met tegenslagen? Heb je een speciale strategie? Of vragen over dit onderwerp? Geef je reactie hieronder of via social media.

Meer artikelen over persoonlijke groei