Ontdek waarom je altijd gelijk hebt
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
02/26/2013
1 min

Ontdek waarom je altijd gelijk hebt

02/26/2013
1 min

Is het glas halfvol of half leeg? De inhoud is gelijk. Maar wat wil je zien? Energie stroomt altijd naar het punt waar jij je aandacht op richt. In deze onrustige tijd is het een hele uitdaging om goed bij jezelf te blijven, want onder invloed van alle negatieve berichtgeving kan het verleidelijk zijn daarin mee te gaan.

Bovendien maakt het je brein niet uit waar je naar kijkt; je gedachten volgen je aandacht. Alleen zal de positieve gedachte je energie geven en de negatieve vooral energie kosten. Je hersenen zijn intuïtief op zoek naar mogelijk gevaar. Hierdoor zijn we onbewust voorbereid op mogelijke  problemen, maar niet iedere bedreiging kost ook meteen je leven.

Leer jezelf kennen

Alleen door jezelf te leren kennen, heb je ook een keuzemogelijkheid. Je begrijpt dan dat bepaalde gedachten vastzitten in oude opgebouwde patronen. Door deze te (h)erkennen is er een kans om daar uit los te komen. Vraag  regelmatig om feedback aan mensen die jou goed kennen.

Sta open voor de signalen die je krijgt van je omgeving. Meestal komen inzichten vanuit een verrassende hoek. Zelf heb ik onlangs met de vragenlijst van Personality Matters weer een aantal verhelderende inzichten gekregen.

Leer om de juiste vragen te stellen

Je stelt jezelf de hele dag vragen, want je bent voortdurend jezelf aan het vergelijken met je omgeving en de omstandigheden. Alleen nu komt de truc: wanneer je negatieve vragen stelt aan jezelf, zul je ook negatieve antwoorden krijgen. ‘waarom ben ik zo depressief?’ Geeft vooral deprimerende antwoorden.

Een betere vraag zou kunnen zijn; ‘wat kan ik doen om mijn passie (terug) te vinden in mijn leven?’ Met iedere vraag die je aan jezelf stelt, krijg  je van je brein altijd gelijk. Die zal immers steeds met antwoorden komen, niet altijd met oplossingen.

Leer om naar je hart te luisteren

Verwarring zit in je hoofd. Rust in je hart. Om weer meer contact met jezelf te krijgen, MOET je tijd nemen. (ik heb zelf ook een hekel aan het woord moeten, maar in dit geval kan het niet anders..). Alleen wanneer je momenten van stilte gaat inbouwen, krijgt je hart weer de kans om te spreken en jij de mogelijkheid om te luisteren. Dit kan misschien soft overkomen in een tijdperk waarin de ratio en het verstand domineren.

Je hebt nu de kans om te kiezen. Welke richting je ook opgaat, je geeft jezelf altijd gelijk. Alleen zal jouw mate van vitaliteit uiteindelijk het resultaat zijn van de beste keuzes.

Reacties