Ontspannen leven, zo doe je dat! 5 adviezen!
Ontspanning
Albert Sonnevelt
Ontspanning
10/18/2016
2 min

Ontspannen leven, zo doe je dat! 5 adviezen!

10/18/2016
2 min

Ontspannen leven, is best moeilijk… Zeker als je het erg drukt hebt of stress ervaart…

Vanwege een verhuizing, financiële tegenslagen, een dierbare die ziek is, strubbelingen thuis,  enzovoort…

Leef meer ontspannen met onderstaande 5 adviezen!

Advies 1: Relativeer vaker voor een meer ontspannen leven

Staar je niet blind op de problemen en tegenslagen die je momenteel ondervindt. Want, is het allemaal echt zo erg als je denkt en voelt? Vergelijk je strubbelingen eens met andere mensen in je omgeving of zelfs de wereld. Relativeer meer en bekijk je problemen eens van een afstand. Is het echt zo erg? Lucht ook je hart en praat erover met anderen. Of: zoek afleiding in een hobby. Je zult zien dat het helpt. Je gaat je veel plezieriger en prettiger voelen. Probeer het gewoon, want regelmatig relativeren helpt je om een meer ontspannen leven te leiden.

Advies 2: Wees lief voor jezelf

Spanning of stress die je ervaart, komt nogal eens doordat je té streng bent voor jezelf. Je moet dingen doen. Maar, waarom? Moet alles echt altijd perfect zijn? Er tiptop uitzien? Tot in de puntjes verzorgd zijn? Mag het echt niet een beetje minder? Doe gewoon eens een stapje terug en wees wat liever voor jezelf. Laat de touwtjes vieren, heb compassie en stop met jezelf te bekritiseren. En… zeker het is best eng, maar ervaar het eens.

Geniet meer van wat je meemaakt, doet en beleeft. Schud dat stemmetje waarvan je alles moet van je af. Het kost misschien wat moeite, maar het resultaat is dat je je vrijer gaat voelen en open staat voor een ontspannen leven.

Advies 3: Zoek je familie en vrienden op

Tijd doorbrengen met je familie, vrienden en andere dierbaren is een prima manier om te ontspannen. Want, bij hun kun je zijn wie je bent. Verdrietig, boos, teleurgesteld of juist blij en vrolijk. Ze slaan een arm om je heen, knuffelen je, spreken je bemoedigend toe, maar kunnen ook vertellen dat je misschien fout bezig bent.

Die hechte sociale banden geven energie, werken helend en helpen je spanningen en stress te verwerken. Dus, zoek die lieve en leuke mensen waar je je goed bij voelt op. Zo vaak je kunt. Trek er samen op uit, kook samen, speel spelletjes of doe gewoon even niets. Gewoon doen en ervaar hoe ontspannend die sociale contacten zijn.

Advies 4: Leef in het moment

Ren je de hele dag van hot naar her? Gun je jezelf geen moment van rust? Noch lichamelijk, noch geestelijk? Dus ben je eigenlijk met tig dingen tegelijkertijd bezig? En bekruipt je het gevoel te worden geleefd? Dat is niet zo vreemd, hé? Daarom: stop nu!

Focus je alleen even op het hier en nu met bijvoorbeeld mindfulness. Laat alle afleidende gedachten even voor wat ze zijn en onderga het moment. Luister naar de vogels, voel de wind langs je gezicht en door je haren. Ruik de geuren en kijk naar je omgeving en de mensen. Het fijne van in het moment leven is dat je je hoofd leegmaakt van alle beslommeringen en je tot rust komt, lichamelijk en geestelijk. Ondervind zelf de kracht van mindfulness, want het helpt je zeker een ontspannen leven te realiseren.

Advies 5: Creëer kleine ‘me’-momenten

Ontspannen is de beste manier om stress kwijt te raken. Alleen jammer dat je er te weinig tijd en aandacht aan besteed. Of niet soms? Kijk daarom eens of je kleine ‘me’-momenten kunt creëren. Bijvoorbeeld je een paar keer per dag heerlijk uitrekken en strekken. Regelmatig diep in- en uitademen om de spanning te laten varen.

Een mini-rondje door of rond het kantoor lopen. Een klein klusje doen die geen denkwerk vergt, zoals opruimen of schoonmaken. Of drink op je gemak een kop thee en staar even in het niets. Deze micro rustmomenten zorgen dat stress niet de overhand neemt, omdat je het regelmatig afbouwt. Heb je meer tijd? Des te beter. Zet een streep door een paar uurtjes in je agenda. Vul die tijdstippen met activiteiten die je leuk vindt. Van een boek lezen, theedrinken met een vriendin, een massage, een film kijken of muziek luisteren. Gewoon ‘me’-activiteiten die bijdragen aan een ontspannen leven en zorgen voor een weldadige rust.

Start vandaag nog met deze adviezen en voor je het weet leid ook jij ontspannen leven!

Reacties