Persbericht: Uitgerust terug van vakantie, maar voor hoelang?
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
08/08/2011
1 min

Uitgerust terug van vakantie, maar voor hoelang?

08/08/2011
1 min

Zaltbommel – Vakantie wordt gezien als dé manier om stress los te laten. Volgens het CBS besteden Nederlanders dit jaar 15 miljard euro om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

We hopen dan lekker ‘bij te tanken’ en er weer voor een heel jaar tegenaan te kunnen. Helaas blijkt dit in de praktijk tegen te vallen.

Volgens de Tuff University in Amerika heb je ongeveer vijf weken plezier van een goede vakantiebesteding. Dat is nog redelijk optimistisch, want uit een onderzoek van een Britse Reisverzekeraar blijkt dat 23% van de respondenten al na enkele weken weer toe is aan een langere ‘break’. Dit komt omdat de basisspanning van de meeste mensen vóór dat ze op vakantie gaan al veel te hoog is. De verwachting dat die stress volledig losgelaten kan worden tijdens de broodnodig vakantie geeft meestal flinke teleurstellingen.

Geef jezelf mini-vakanties

De oplossing is simpel en moeilijk tegelijkertijd. Zorg dat de basisspanning niet zo hoog oploopt. Dan zou je in theorie geen vakantie nodig hebben om uit te rusten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt beginnen met vaker door de dag heen een herstelmoment in te bouwen.

Letterlijk een pas op de plaats te maken. Ga even zitten en sluit je ogen. Droom lekker weg en denk aan je meest favoriete vakantiebestemming. Schakel al je zintuigen in om jezelf in de ervaring te brengen. Maak je beeld compleet met geuren en kleuren.

Negentig seconden is al voldoende om jezelf in een andere sfeer te brengen. Je lichaam zal hier direct positief op reageren door de hartslag te vertragen en de spieren te ontspannen. Je brein maakt immers geen onderscheid tussen jouw fantasie en de realiteit.

Behoefte aan een ‘post-vakantie-vitalizer’?

Wanneer je goed over het onderwerp nadenkt, zal je ontdekken dat stress niet het werkelijk probleem is. Een te hoge spanning is het gevolg van een gejaagde levensstijl. Het is in deze tijd steeds moeilijker geworden om de juiste keuzes te maken voor jezelf. Ontspanning heeft dus te maken met ‘Less is more’. Begrenzen en minimaliseren. Vooral de dingen doen waar je energie van krijgt. Afscheid nemen van de energievreters in je leven.

Daar kan je meestal wel wat hulp bij gebruiken. Want als je wist hoe je dat moest doen, dan had je het waarschijnlijk allang gedaan.

Voor alle mensen die enkele weken na hun vakantie al weer toe zijn aan een extra dosis Vitamine-V, is er de workshop ‘Stress de baas’. Hierin leer je om op een structurele manier meer ontspanning in je leven te brengen.

http://www.perssupport.nl/apssite/permalink/57043

Reacties