Stress voor succes; Zo voorkom je de angst om te falen
23 oktober 2016 
in Angst
7 min. leestijd

Stress voor succes; Zo voorkom je de angst om te falen

Stress voor succes; Zo voorkom je de angst om te falen

Stress voor succes; hoe komt dat eigenlijk? Onbewust kan je soms jouw eigen voorspoed in de weg staan. In dit blog lees je hoe het komt dat je jezelf saboteert én wat je kunt doen om dat te voorkomen.

De stressvolle keerzijde van succes

Je hebt veel moed nodig om een succesvol leven te leiden, want je gaat op weg naar de top gegarandeerd weerstand ontmoeten. Bijvoorbeeld omdat de mensen om je heen het vaak best spannend vinden wanneer jij je hart gaat volgen. Zeker wanneer je jezelf teveel aan hen hebt aangepast in het verleden. Op het moment dat je echter teveel stress gaat ervaren, is het tijd om keuzes te maken.

Daarvoor moet je angsten overwinnen en dapperheid toelaten in je leven. Wanneer je meer jouw succes gaat leven, dan is de beloning dat je volop vrijheid gaat ervaren. Dan is het niet meer mogelijk om je aan te passen aan de menigte om je heen. Succesvolle mensen zijn onconventioneel. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en vragen minder om de mening van anderen.

Omarm je angst om te falen

vrouw, stress, angst, paniek, piekeren

Kiezen voor een leven waarin je gaat voor jouw geluk, is niet zonder risico. Je ontkomt er niet aan om stappen te zetten in het onbekende. Je echte passie ligt op de grens van jouw comfortzone. Het gaat er vooral om dat je ieder moment opnieuw het verlangen toestaat om te leven. En dat je iedere confrontatie vol vertrouwen aanpakt.
Daar is geen duidelijke gebruiksaanwijzing voor. De enige manier om je faalangst  en onzekerheden op te lossen, is door ze recht aan te kijken en ze te omarmen.
Loesje zei het al in een mooie uitspraak: leven is het meervoud van lef.

De tol van een middelmatig leven

Wat gebeurt er als je besluit om niet je passie te volgen? Wat kost het je wanneer je het toch te stressvol  vindt om vanuit je hart te gaan leven? Wat zijn op termijn de gevolgen wanneer je jezelf teveel laat leiden door alle ja-maars die er dagelijks in je hoofd opkomen? Dat je, omwille van al je bestaande leefregels en overtuigingen,  jezelf tekort blijft doen en daarmee ook de mensen om je heen?

  • De badkamerspiegel

Stel je dan eens voor dat je over 20 jaar op een ochtend wakker wordt. Je sloft naar de wc en vervolgens kijk je in de badkamerspiegel. En je hebt nog steeds niet gedaan wat je diep van binnen voelt als een sterk verlangen. Je bent nu 20 jaar ouder. Hoe zien je ogen er dan uit? Stralen ze van enthousiasme, of staan ze wat mat, dof en vermoeid?

  • Je relatie(s)

Hoe ziet je relatie eruit over 20 jaar wanneer je niet in staat bent geweest om je passie te leven?
Zit je dan nog steeds in dezelfde routine en samen zwijgend aan een restauranttafeltje? Of is iedere dag een feest waarin je met elkaar de liefde viert?

  • Jouw financiën

Hoe zien jouw financiën er over 20 jaar uit wanneer het je niet lukt om je passie te leven? Heb je dan meer geld of juist minder? Heb je voldoende geld om een pensioen op te bouwen en er royaal van te leven? Of moet je juist zuinig aan doen?

  • Je gezondheid

Hoe ziet jouw gezondheid eruit over 20 jaar wanneer je niet in staat bent geweest om je passie te leven? Heb je allerlei fysieke probleempjes zoals overgewicht, gewrichtspijnen, hoge bloeddruk en slaapmoeilijkheden? En heb je dan als gevolg van stress allerlei andere spanningsklachten? Of ben je juist soepel, speels en veerkrachtig?

  • Je werk

Hoe ziet jouw werk eruit over 20 jaar wanneer je jezelf hebt ingehouden omwille van angst en onzekerheid? Heb je andere mensen voor moeten laten gaan, als het gaat over promotie? Heb je nog steeds dezelfde baan? En ben je nog steeds meer dan 60 uur per week aan het overleven als zelfstandige? Of ben je juist vol energie dagelijks bezig met het leveren van bijdrage en kan je al jouw creativiteit laten stromen? Heb je een enthousiast team van mensen om je heen, die het dagelijks geweldig vinden om door jou geïnspireerd worden?

  • Sorry….

Durf bij deze vragen stil te staan. Ook al zijn ze best wel confronterend. Ik heb er ook niet echt plezier aan om ze aan je te stellen (sorry daarvoor). Maar ik weet ook dat het noodzakelijk is om je wakker te schudden uit de dagelijkse sleur. Je wil pas in beweging komen als pijn groot genoeg is, of het belang om te veranderen aantrekkelijk genoeg is.

Breng de vonk in je leven

vonk, vlam, sterretje, passie

Er is maar één manier om te ontdekken of je ook daadwerkelijk gelukkig kunt worden van het succes dat jij voor ogen hebt. Het is van belang dat je jouw levenslust ook daadwerkelijk in je leven gaat brengen. Met andere woorden: gewoon gaan doen. Misschien is er een stemmetje in je hoofd dat zegt: ja maar,  ik weet helemaal nog niet waar ik succesvol in kan zijn, dus hoe kan ik het dan gaan doen?

Daarom wil je uitnodigen om vanaf vandaag te starten met een hele kleine stap.

  • Stap 1

Als eerste ga je even in gedachten terug naar momenten in je leven dat jij echt gelukkig was. Wanneer je aan die ervaring terugdenkt, dan zal je onderdelen aantreffen die ervoor gezorgd hebben dat die blijheid toen aanwezig was. Misschien was je toen in de natuur, of werkte je met andere mensen samen, of was je bezig met creativiteit, muziek of beweging.
Let bijvoorbeeld eens op je lichaamshouding die je toen had. Waarschijnlijk had je een glimlach en zat je vol leven.
Pak er nu eens een element uit waar je direct energie van krijgt. Welke geur, beeld, geluid, gevoel of smaak brengt je in de sfeer van blijheid?
Ik krijg bijvoorbeeld direct een gevoel van vrijheid wanneer ik de wind door mijn haren voel.

  • Stap 2

Bij stap twee pak je een moment van de dag om dat element van blijheid daadwerkelijk te gaan doen. Liefst in een situatie die al gekoppeld is aan een dagelijkse gewoonte. In mijn geval doe ik altijd iets aan beweging voordat ik ga eten. Dus een wandeling, sporten of fietsen. Zodra ik dat doe voel ik weer de wind door mijn haren en krijg ik als vanzelf een gevoel van vrijheid over mij heen.
Je koppelt dus een nieuwe gewoonte vast aan een dagelijks patroon. Je nieuwe ritueel doe je bij voorbaat voordat je aan je oude vertrouwde dagelijkse ritueel gaat beginnen.
Denk dan bijvoorbeeld aan koffie drinken, naar de wc gaan, journaal kijken, met het openbaar vervoer gaan enzovoort.

  • Stap 3

Stap drie gaat over het in ankeren, door het herhalen van je nieuwe gewoonte.
Daarvoor is het nodig dat je minstens 66 aaneengesloten dagen jouw succesgewoonte herhaalt, waardoor het gaat inslijten.

  • Stap 4

In stap vier moet je dat bekrachtigen door, iedere dag dat het je gelukt is, het succes uitbundig te vieren.
Doe dat ook fysiek, waardoor dat je lichaam ook werkelijk kan voelen dat je blij bent. Geef jezelf bijvoorbeeld een schouderklopje of maakt een rondedansje, slaak een vreugdekreet, maak een poweryell of geniet even intens in stilte.
Welke manier je ook kiest, voor gedragspsychologen zijn deze vier stappen noodzakelijk om uiteindelijk nieuw succesgedrag te ontwikkelen.

Succes is een begrip dat voor iedereen een andere betekenis heeft. Wanneer ben jij voor jezelf succesvol? Laat hieronder een reactie achter.

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 24 Oct 2016

Goede morgen Albert, Ik ben succesvol als ik iedere dag bezig kan zijn in mijn praktijk waarin ik mensen begeleid als trainer hormoonfactor. Als ik me dit beeld voor me haal krijg ik al een glimlach op mijn gezicht.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Hey Ilse, dank voor jouw leuke feedback. Dat geeft mij het plezier om door te gaan met schrijven over het onderwerp stress en burn-out. Warme groeten, Albert

Maartje Roozeboom
Door

Maartje Roozeboom

op 24 Oct 2016

Hi Albert, dank weer voor je mooie blog. Ik ben succesvol als ik mijn angst voor afwijzing durf te overwinnen. Dan ervaar ik minder stress wanneer ik met opdrachtgevers praat en geniet ik meer van het werk dat ik doe. Oh, en ik heb succes als ik de zin 'wat een prachtige dag' kan voelen :-)

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Maartje, dank voor jouw positieve reactie … . Spread the Word. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het ontdekken van een ontspannen leven zonder stress. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Cindy
Door

Cindy

op 24 Oct 2016

Ik ben succesvol als ik bereik heb wat ik gepland heb voor de dag

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Dank voor jouw reactie Cindy. Warme groeten Albert

Monique
Door

Monique

op 24 Oct 2016

Ik ben succesvol als ik luister naar mijn gevoel. Als ik anderen, kinderen help op wat voor manier ook. Dat geeft voldoening.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Mooi Monique, dank voor je reactie. Hartelijke groeten Albert

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 24 Oct 2016

Ik voel mij blij en succesvol als ik de gehandicapten op mijn werk een fijne dag kan bezorgen, negatief gedrag kan ombuigen in positief gedrag, ze blij kan maken dat maakt mij ook blij. Ook geniet ik erg van de zon. Van mijn kinderen als zij blij zijn, of als ik ze blij kan maken. Dat ik ontspannen kan zijn, door los te laten. Dat ik mijn to do lijstje af heb voor de dag.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Hey Jacqueline, dank voor jouw leuke feedback. Dat geeft mij het plezier om door te gaan met schrijven over het onderwerp stress en burn-out. Warme groeten, Albert

Yolanda
Door

Yolanda

op 24 Oct 2016

Ik ben succesvol als ik zowel thuis als in mijn werk mijn hart volg, angst voor afwijzing overwin en zo eerlijk kan zijn naar de mensen in mijn omgeving.

nanzz
Door

nanzz

op 31 Oct 2016

inderdaad, die angst voor afwijzing als je die weerstaat en dan lezen mensen je blog en dat is dan behoorlijk kicken!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Yolanda, dank voor jouw positieve reactie. Ik wens je een leven zonder stress… Albert Sonnevelt

Denise
Door

Denise

op 24 Oct 2016

Hoi Albert, wat een mooie blog! Heel herkenbaar voor mij. Voor mij is succesvol zijn, mijn passie leven. Ik krijg energie als ik mensen kan helpen met een levensstijl wat bij de persoon past. Dat ieder mens zo uniek is en de innerlijke kracht heeft om het beste uit zich zelf te halen boeit me. Nu best veel faalangst, maar voel zoveel enthousiasme voor het opstarten van mijn praktijk dat ik de angsten en onzekerheid wil omarmen.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Denise, dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen stress! Hartelijke groeten, Albert

Annemarie
Door

Annemarie

op 24 Oct 2016

Beste albert mooie blog en herkenbaar. Succesvol is betrekkelijk en heeft zonnige en schaduw kanten. Waar ik echt blij van wordt om te zijn wie je bent en dat mensen elkaar in hun waarde kunnen laten. De natuur is zo mooi en onvoorwaardelijke liefde.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Hey Annemarie, dank voor de feedback en het delen. Zo maken we samen de wereld een stukje blijer… Hartelijke groet Albert

Goele
Door

Goele

op 24 Oct 2016

Dankje voor je inspiratie Albert! Ik vind mezelf succesvol als ik door de muur van (faal)angst durf te gaan ipv me erachter in bochten te blijven wringen...

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Goele, altijd fijn om een positief hart onder de riem te krijgen! Dank je wel daarvoor. Albert

Tim
Door

Tim

op 24 Oct 2016

Ik was toevallig bezig met het uitwerken van het Dickens proces voor een klant. Deze blog was precies de wake-up call de ik nodig had om ook zelf weer eens naar mijn toekomst te kijken en zaken te gaan bijstellen. Als coach weten we het altijd zo goed voor anderen, maar onszelf vergeten we maar al te gemakkelijk. Bedankt voor je inspiratie.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Tim , mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

Rob
Door

Rob

op 24 Oct 2016

Beste Albert, Dank voor je mooie blog. Het is nu bijna twee jaar geleden dat ik met mijn eigen praktijk begon, ik voel me succesvol als ik nieuwe en bestaande klanten mag begeleiden in mijn eigen voetreflexzonepraktijk dat geeft me veel energie. Wat ik nog eng of moeilijk vind is dat ik daar nog niet van rond kan komen en ik dus genoodzaakt ben om er een andere baan ernaast te hebben. Wat daar moeilijk aan is, is dat ik nu zonder werk ben en naar iets moet zoeken wat ik eigenlijk los zou willen laten maar wat nog niet kan. Dit geeft een gevoel alsof je jezelf aan het tegenwerken of saboteren bent.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Rob, voor iedere beslissing is vertrouwen nodig. Leven is het meervoud van lef… Alleen dan kan je de twijfel doorbreken en heb je minder stress in je leven. Veel sterkte met het maken van de juiste keuze. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Yvonne
Door

Yvonne

op 24 Oct 2016

Ik ben succesvol als ik eindelijk de stap ga zetten naar n andere werkrichting vanuit mijn energie diep van binnen waarmee ik ook andere mensen inspireer en iets wezenlijks bijdraag.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Hey Yvonne, dank voor jouw positieve feedback! Laten we elkaar blijven ondersteunen. Hartelijke groet Albert

Ben
Door

Ben

op 24 Oct 2016

Hoi Albert, Ik ben voor mezelf succesvol geweest als ik met mensen om heen een diepere verbinding heb weten te leggen. Dan ontstaat de mogelijkheid gedachten, ideeën, gevoelens, en misschien nog wel het belangrijkste, liefde van mens naar mens te laten stromen. Daaruit ontstaat een geluksgevoel voor allen die deel zijn van de stroom op dat moment. Dat schept samenhorigheid die creativiteit doet ontstaan en daardoor nieuwe mogelijkheden voor ieder in die stroom waarvan men zich daarvoor niet bewust was. Ook wordt door en voor elkaar de steun ervaren om samen positiviteit en geluk te creëren. Als die motor op gang is gebracht gebeuren de mooiste, onverwachte en onvermoede dingen die waarde toevoegen aan het individu en het geheel waarvan dat individu deel uitmaakt! Mooier kan het niet worden!!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Lieve Ben, dank voor jouw positieve reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

Bianca
Door

Bianca

op 24 Oct 2016

Ik ben succesvol door na een bezoek aan het toilet even te mediteren en tegen mezelf te zeggen "Je bent de verbinding tussen hemel en aarde; zoooo groot ben je!"

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Mooi verwoord Bianca! Warme groeten Albert

Bianca
Door

Bianca

op 24 Oct 2016

Wat een inspirerende blog! Ik ben voor mezelf succesvol als ik mijn gevoel durf te volgen en doe wat ik graag wil doen, zonder me steeds af te vragen wat anderen vinden. Pas dan sta ik echt in mijn kracht.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Hey Bianca, laten we elkaar blijven ondersteunen. Hartelijke groet Albert

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 24 Oct 2016

Succesvol zijn betekent voor mij dat ik in mijn reis naar vrijheid, accepteer dat ik altijd afhankelijk zal zijn van anderen. Ik heb nu het gevoel van controle nodig om mij vrij te voelen, maar als ik die controle niet meer nodig heb, dan ben ik pas echt vrij :). Gr, Djack

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Djack, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

Els
Door

Els

op 24 Oct 2016

Ik ben Succesvol als... Ik de stress en angst de baas kan worden, mijn ware Ik(!) eens de moeite waard zal vinden, die ik mijn hele leven al onderdrukt heb, door minderwaardigheid-gevoelens. Het zijn hele ware woorden die ik hier zo lees, heb mij m'n hele leven steeds maar aangepast, zonder mezelf af te vragen wat mijn èigen keus nu zou zijn. Mijn leven staat al meer dan 20 jaar onder stress, daarvoor ben ik "nu" bij een Hulpverlener, maar Kiezen van uit je Hart is niet bepaald makkelijk! Angsten overwinnen en dapperheid toelaten, kiezen voor mijn èigen Geluk, dat is stappen nemen in het onbekende en dat is waar ik steeds weer tegen aan loop. Het ontbreekt mij aan Levens-lust... oftewel "een Stok achter de deur"! Voor een ánder ga ik door het vuur... ja, voor een ánder... Ik ben Succesvol, wanneer ik daadwèrkelijk ga kiezen van uit mijn Hart!

Nanzz
Door

Nanzz

op 31 Oct 2016

dat is herkenbaar, voor een ander wel maar voor mezelf niet. je bericht raakt me.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Els, graag gedaan! Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verminderen van hun negatieve stress in het leven. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Karin
Door

Karin

op 24 Oct 2016

Wow, ik ervaar flow!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Dankjewel Karin! Hartelijke groeten Albert

Sara
Door

Sara

op 25 Oct 2016

Bedankt voor je mooie blog.Ik ben succesvol, als ik de balance voel van geven en krijgen wanneer ik bezig kan zijn in mijn praktijk om Reiki aan mensen door te geven en zie dat ze gaan ontspannen en innerlijke rust van krijgen.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Hey Sara, dank voor het delen. Op die manier maken we wereld steeds bewuster en kunnen we de stress in het leven weer terug in balans brengen. Hartelijke groeten, Albert

Chantal
Door

Chantal

op 25 Oct 2016

Succesvol zijn, voor mij betekent dat: elke ochtend wakker worden met een blij gevoel, met de energie om te gaan doen wat ik graag doe, om mensen met liefde een toegevoegde waarde te geven, op persoonlijk of professioneel vlak. Wakker worden en dankbaar zijn voor de liefde die ik krijg. M'n business vanuit liefde doen, dan groeit het onmiskenbaar sterker. En de stress, die moet ik soms nog de baas kunnen :-)

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Beste Chantal, dank voor jouw waardevolle aanvulling op mijn blog. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hartelijke groet Albert

Marc
Door

Marc

op 28 Oct 2016

Ik voel mezelf succesvol als ik mezelf lief heb en daarmee ook anderen lief kan hebben.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 09 Feb 2017

Hallo Marc, dank voor de mooie quote. Een waardevol levensmotto waar veel mensen mee geholpen zijn. Blijf inspireren! Warme groeten, Albert Sonnevelt

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei