Met tuinieren groeit ook uw gezondheid
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
02/26/2013
1 min

Met tuinieren groeit ook uw gezondheid

02/26/2013
1 min

Dat zal u niets verbazen. Voor alle mensen die geen tuin hebben is deze blog wellicht een aansporing om een moestuintje te starten. Of oudere mensen in de buurt te helpen die hun eigen tuin moeilijk kunnen onderhouden. Bent u van mening dat u meer uitrust voor de t.v.? Lees snel verder om te weten waarom u vandaag al naar buiten moet.

Mentaal fit met pit

Uit een Noorse studie blijkt dat tuinieren kan helpen bij depressies. Een groep deelnemers aan het onderzoek leed aan langdurige ‘bipolaire stoornissen’. Zij werden gevraagd om zes uur per week bloemen en planten te verzorgen. Zelfs drie maanden na afloop van het programma, was er nog steeds een meetbare verbetering van hun stemming.

Snoei stress weg

Een recente studie in Nederland over dit onderwerp geeft aan dat  tuinieren zelfs beter is om stress te verminderen, dan alle andere ontspannende vrijetijdsactiviteiten.
Na het voltooien van een stressvolle taak, kregen twee groepen mensen een instructie. De ene groep moest binnenshuis gedurende 30 minuten een rapport lezen. De anderen mochten in die tijd buiten tuinieren. Na afloop bleken de  tuinmannen en –vrouwen in een veel  betere stemming te verkeren dan de lezersgroep. Bovendien hadden zij ook een lager niveau van het stresshormoon Cortisol.

Prikkel uw zintuigen

Uw lichaam kan als het moet weken zonder voeding, dagen zonder water, maar nog geen 5 minuten zonder zuurstof. Gun uw longen en uw bloedsomloop iedere dag verse buitenlucht. Tuinieren prikkelt de zintuigen en nodigt uit tot bezinning. Zelfs op straat even stil blijven staan bij een boom of een klein bloemetje kan al een verandering van uw stemming geven.

Reacties