Een gezonde levensstijl aanleren? 7 duwtjes in de rug!
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
09/16/2014
2 min

Een gezonde levensstijl aanleren? 7 duwtjes in de rug!

09/16/2014
2 min

Een gezonde levensstijl draait niet alleen om gezond eten en genoeg bewegen. Er komt veel meer bij kijken, zoals: positief denken, levensdoelen hebben, een sociaal netwerk, tijd om te relaxen en je hart volgen. Hoe je dat doet? In dit artikel geef ik je 7 kleine duwtjes in de rug om een healthy manier van leven binnen handbereik te brengen. Natuurlijk kan jij dat! Aan de slag!

1. Doorbreek oude patronen stap voor stap

Veranderen doe je door oude ingesleten patronen te doorbreken. Niet rigoureus, maar stapje voor stapje. De weerstand tegen kleine veranderingen is vaak veel minder groot dan bij een grote en radicale koerswijziging. Begin daarom bijvoorbeeld met meer groenten en fruit eten. Of vervang je dagelijkse portie frisdrank door water of groene thee. Neem geen koekje bij de koffie, maar kies bijvoorbeeld voor een rijstwafel of een handje noten. Houd je dat vol? Dan heb je een gezonde en positieve verandering gerealiseerd en kun je een volgende healthy gewoonte aan je gezonde levensstijl toevoegen.

2. Excuses? Neem ze weg!

Natuurlijk liggen er telkens allerlei excuses op de loer om je voorgenomen gezonde levensstijl in een ‘split second’ te boycotten. Realiseer je dat als je je leefwijze wilt aanpakken. Schrijf je obstakels, hindernissen en smoezen op en bedenk vooraf hoe je ermee omgaat. En… volg je eigen adviezen op! Lukt het? Dat maakt je sterk en geeft je kracht. Daarbij voorkom je zo dat je telkens weer in je eigen valkuil met excuses valt.

3. Blijf in het gezonde spoor

Ben je lekker bezig en geniet je volop van je nieuwe en gezonde levensstijl? Fijn. Natuurlijk ligt de verleiding op de loer. Wees je daarvan bewust en laat je niet verleiden. Voor je er erg in hebt verval je namelijk weer in je oude patroon. Focus je op de positieve aspecten die je nieuwe leefwijze je brengt. Hoeveel energie je elke dag hebt, hoe fit je je voelt na een inspannende activiteit, hoe mooi je haar glanst, hoe je huid straalt enzovoort.

4. Doe wat je leuk en makkelijk vindt

Gezonder leven, betekent vaak aanpassingen doorvoeren in je leefwijze. Wil je veranderen? Begin dan met iets wat je goed kunt, waar je vroeger succesvol in was en wat je bijvoorbeeld fijn vond en je plezier gaf. Was je een kei in zwemmen? Begin er dan weer mee. Doe het rustig aan en bouw het beetje bij beetje op.

5. Zoek steun voor een gezonde levensstijl

Wat hulp bij het doorvoeren van een gezondere leefwijze kan helemaal geen kwaad en is zelfs prettig. Zoek iemand in je omgeving die je feedback geeft en stimuleert, bijvoorbeeld een coach. Ook je familie en vrienden mobiliseren om je te steunen en bij te staan, helpt je doel te bereiken. Of kom in contact met mensen die hun doel al hebben bereikt. Allemaal kleine stapjes die kunnen bijdragen aan het realiseren van een een gezonde levensstijl.

6. Vier elk klein succesje

En natuurlijk behoor je jezelf te belonen als je in spoor blijft van je nieuwe gezonde weg. Het zorgt dat je gemotiveerd blijft. Vier daarom elke kleine overwinning die je boekt tijdens het realiseren van je gezonde levensstijl. Van een schouderklopje geven, een mooi magazine kopen of een kopje thee drinken op een terrasje tot een schoonheidsbehandeling of massage. Zeker doen!

7. Haastige spoed is zelden goed

Wil je snel een gezonde levensstijl realiseren? Dan stuit je weldra op weerstand en neemt de kans op falen toe. Want, alleen op pure wilskracht veranderen, is moeilijk. De juiste motivatie in combinatie met een stapsgewijze aanpak is de sleutel tot succes. Dus gun jezelf de tijd, leg de lat niet te hoog en laat het beklijven. Noteer voor je begint welke positieve dingen een healthy leefwijze je brengt en geniet van elke kleine stap die je zet en haalt. Realiseer je: haastige spoed is zelden goed. Gewoontes veranderen kost nu eenmaal tijd.

Ben jij bezig om gezonde veranderingen aan te brengen in je leven? Heb jij al een gezonde levensstijl? Ik lees graag jouw adviezen en ervaringen hieronder.

Reacties