Motivatie vasthouden? 7 ruggensteuntjes voor succes!
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
07/22/2014
2 min

Motivatie vasthouden? 7 ruggensteuntjes voor succes!

07/22/2014
2 min

Je motivatie vasthouden als je een slechte gewoonte wilt veranderen, is best lastig. Je begint enthousiast en vol goede moed. Na een aantal weken is je geestdrift getemperd. Je hebt steeds meer moeite je nieuwe routine vol te houden. Je oude gewoonte is hardnekkig en trekt steeds meer aan je. Tot je op een dag toch weer toegeeft. Hoe blijf je gemotiveerd en bereik je je doel? Hieronder 7 steuntjes in de rug die je helpen om van je nieuwe gewoonte een succes te maken!

Ruggensteuntje 1: Wees actief

Actief aan de slag gaan met een gewoonte die je wilt afleren, motiveert. Tenminste bij mij. Dat kan bezig zijn met het treffen van voorbereidingen om je gedragsverandering te laten slagen tot de daadwerkelijke uitvoering. Het bezig zijn geeft positieve energie en helpt je de juiste mindset te realiseren. Blijf je actief? Dan voed je je motivatie continu en houd je het gemakkelijker vol, het helpt je je motivatie vasthouden. Zeker als je merkt dat de verandering gaandeweg meer en meer onderdeel van je nieuwe routine wordt.

Ruggensteuntje 2: Inspireer jezelf

Je motivatie vasthouden kost de nodige inspanningen. Soms heb je even een dipje. Dat is heel gewoon. Probeer jezelf te inspireren en wakker je motivatie aan. Lees boeken, blogs en tweets, luister naar muziek, kijk films of volg een workshop die motiveren en helpen een slechte gewoonte te wijzigen. Ook je omringen met motiverende ervaringsdeskundigen werkt stimulerend en geeft energie.

Ruggensteuntje 3: Denk nooit ik kan het niet

Leren lopen, zwemmen, fietsen, autorijden enzovoort heb je met vallen en opstaan onder de knie gekregen. Het veranderen van je gedrag werkt eigenlijk precies hetzelfde. Nu en dan zal het even tegenzitten en zul je terugvallen. Realiseer je dat. Denk op zo’n moment niet: zie je wel ik kan het niet. Dat is negatief denken en ondermijnt je motivatie. Zie je terugval als een leerproces waar je rijker van wordt. Terugvallen hoort erbij mits je daarna gewoon de draad oppakt en weer doorgaat. Vraag je liever af waarom het misging en hoe je dat in de toekomst voor kunt zijn.

Ruggensteuntje 4: Motivatie vasthouden door geduld te hebben

Wil je slagen in het veranderen van een bepaalde gewoonte? Dan is geduld een goede zaak. Het overwinnen ervan begint met de eerste stap en wordt gevolgd door duizend anderen. Ben je je daarvan bewust? Dan weet je dat je geconcentreerd moet blijven en je aandacht erbij moet houden. Heb je je dat goed ingeprent? Je motivatie vasthouden is dan een stuk gemakkelijker.

Ruggensteuntje 5: Verwen jezelf

Wil je je motivatie vasthouden om een oude gewoonte achter je te laten? Wees dan ook lief voor jezelf. Beloon je inspanning en verwen jezelf op z’n tijd. Heb enkele weken dagelijks 15 minuten gesport zoals afgesproken? Heb je ‘nee’ gezegd in moeilijke situaties? Geef jezelf een kleinigheidje cadeau. Zo houd je het aantrekkelijk om je doel na te blijven streven.

Ruggensteuntje 6: Leer omgaan met frustraties

Een oude gewoonte wijzigen, betekent n
u en dan afzien. Ongemakken ontberen, diep gaan en frustraties verdragen. Dat is heel normaal en is geen reden om je motivatie los te laten. Want, iets nieuws leren is niet altijd eenvoudig. Denk maar aan autorijden, solliciteren, eten koken of dansen. Door te doen heb je je dat allemaal eigen gemaakt en het aanleren van een andere gewoonte werkt eigenlijk hetzelfde. Houd dat voor ogen als je bezig bent met gedragsverandering. Sta stil bij wat je al hebt bereikt en voel hoe fijn het is. Het helpt je motivatie vasthouden.

Ruggensteuntje 7: Geloof in jezelf

Overtuigd zijn van jezelf geeft kracht en energie. Laat dat niet los en houd dat gevoel vast als je werkt aan het wijzigen van je slechte gewoonte. Heb zelfvertrouwen en zeg gewoon dat je zult slagen. Geef jezelf complimentjes voor hoever je al bent gekomen. Dat alles werkt veel motiverender dan wanneer je denkt: ik haal het toch niet.

Welk ruggensteuntje gebruik jij om je motivatie vast te houden als je een slechte gewoonte wilt veranderen? 

Reacties