Vier gevolgen van stress op je gezondheid
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
08/03/2011
2 min

Vier gevolgen van stress op je gezondheid

08/03/2011
2 min

De gevolgen van stress op je gezondheid? Daar wil ik je in dit artikel graag bewust van maken. Daarmee kan je veel ongemak in je leven voorkomen. Steek je kop niet in het zand. Door een goede balans te vinden tussen spanning en ontspanning wordt je leven juist leuker!

‘Met mij is niets aan de hand. Ik los het alleen wel op. Als ik niets voel, heb ik er ook geen last van…’

Dit zijn allerlei gedachten van mensen die denken dat ze geen problemen hebben met stress. Helaas gaat het daar vaak mis. Veel mensen die opbranden, hebben vaak van te voren niet in de gaten dat ze al klachten hebben.

Gevolgen van stress op je lichamelijke gezondheid

Je kunt natuurlijk steeds een pijnstiller blijven nemen, maar hoofdpijn, buikpijn, rugklachten en gespannen spieren hebben écht een dieper liggende oorzaak. Het is meestal niet een slecht bed of een gammele bureaustoel die je deze problemen geeft. Want wanneer je goed in je vel zit, dan kun je bij wijze van spreken nog op een sinaasappelkistje achter je bureau zitten.

Stress verkrampt. En dat merk je direct in je lichaam. Wanneer je niet de tijd neemt om jezelf regelmatig uit die verkramping te halen, dan gaat je lichaam protesteren.

Wat dacht je van hevige transpiratie, droge mond , hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, koude handen, drukkend gevoel op de borst, oppervlakkige ademhaling , enz.?

Allemaal klachten waar je verschillende soorten pilletjes voor kunt kopen. Maar je zou het ook kunnen zien als een prachtig signaal van je lichaam om je duidelijk te maken dat jouw manier van leven al een langere periode uit balans is.

Emotionele klachten? Gevolgen van stress op je gezondheid

Ben je de laatste tijd snel geïrriteerd? Heb je een kort lontje of sterke wisseling van emoties? Ben je onzeker en opgejaagd? Weet dan dat je vast zit in een situatie waar je niet gelukkig bent. Dat dien je te doorbreken. Blijkbaar valt er niet veel meer te (glim)lachen. Misschien geef je jezelf teveel zelfkritiek of heb je sombere en pessimistische gedachten. Ruim 800.000 Nederlanders gebruiken antidepressiva omdat ze op dit moment onvoldoende geestelijke veerkracht ervaren.

Soms is het moeilijk om te geloven dat deze klachten allemaal het gevolg zijn van een langdurige spanning in je leven.

Verstandelijke klachten worden eveneens veroorzaakt door stress

Misschien wordt je er niet vrolijk van om al die klachten te lezen, maar ik wil je graag duidelijk maken hoe groot de invloed van stress op jouw gezondheid kan zijn.

Vaak wordt er lacherig over gedaan, maar ook verstrooid zijn,van de hak op de tak springen, regelmatig iets vergeten of ongeïnteresseerd zijn horen ook in het rijtje van chronische stressklachten. Wanneer je langdurig onder druk staat krijg je moeite met concentratieproblemen, loop je vaak als een kip-zonder-kop rond. Door het vele piekeren, ga je vaak iets uitstellen, weet je niet hoe je prioriteiten moet stellen en ben je besluiteloos.

Veranderingen in gedrag hoort ook in het rijtje van stressklachten

Als je wereld op zijn kop staat, dan wil je weer grip hebben. Eten is eén van de eerste dingen waar je denkt weer controle over te hebben. Dat is ook de reden dat hele volksstammen meer of minder dan gemiddeld gaan eten tijdens gespannen periodes. Wat denk je van veel koffie of alcohol drinken, soms fanatiek gaan sporten, meer roken of kalmeringsmiddelen gebruiken? Dit lijken allemaal mogelijkheden om te ontspannen, maar dat is altijd slechts tijdelijk.

Gestreste mensen zijn door de omgeving vaak makkelijk te herkennen want ze gedragen zich anders. Ze maken teveel overuren, geven onvriendelijke reacties, hebben een onduidelijke communicatie en frequent kortdurend ziekteverzuim.

Ondervind jij gevolgen van stress op je gezondheid? Ik lees graag jouw ervaringen hieronder

Reacties