Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
10/28/2019
4 min

6 tips om vol zelfvertrouwen te solliciteren

10/28/2019
4 min

Of je nu op zoek bent naar een bijbaan, na een periode zonder werk weer toetreedt tot de arbeidsmarkt of besluit om een carrièreswitch te maken, vroeg of laat moet bijna iedereen er een keer aan geloven: het sollicitatiegesprek. Een spannend moment voor iedereen!

Maar er is een verschil tussen het hebben van gezonde spanning en dichtklappen zodra je de gespreksruimte binnenkomt. Hoe zelfverzekerder je jezelf voelt, hoe beter je jezelf kan presenteren in een gesprek. En hoe zelfverzekerder je overkomt, hoe groter de kans is dat je een goede indruk achterlaat. Hier zes tips die je helpen om zelfverzekerd te solliciteren.

1 Vraag je omgeving om hulp

In bijna elk sollicitatiegesprek komt deze vraag aan bod: wat zijn je beste en minder goede eigenschappen? Dat is best moeilijk om van jezelf te weten. Nog moeilijker is het om je antwoord te formuleren zonder overdreven opschepperig of juist onzeker over te komen.

Vraag daarom je vrienden, familie of oud-collega’s om je hierbij te helpen. Deze mensen kunnen je een eerlijk beeld van je gedrag geven en kunnen je helpen om voorbeelden hiervan te bedenken.

Lukt het je niet om voor je sollicitatie een goed gesprek met vriend of familielid te houden? Test jezelf dan online met een van de vele beschikbare skills- of persoonlijkheidstests die gratis op internet te vinden zijn. Deze kunnen je ook helpen bij het zelfverzekerd formuleren van een antwoord op deze moeilijke vraag.

2 Oefen je gesprek

Het is niet alleen heel handig om de inzichten van anderen over je eigen karakter te horen, door het bespreken van dit onderwerp oefen je ook alvast om hierover het praten. Hoe vaker je jouw goede en minder goede eigenschappen met mensen in je omgeving te bespreekt, hoe makkelijker je het ook tijdens je sollicitatiegesprek behandelt.

Je hoeft hiervoor echt geen uitgebreid rollenspel te doen. Houd het simpel en bespreek je verwachtingen van het sollicitatiegesprek met iemand die je de nodige opbouwende kritiek en natuurlijk de welverdiende complimenten kan geven.

3 Wees nieuwsgierig

Zie een sollicitatiegesprek meer als een kennismaking van beide kanten dan als een interview waarin jij jezelf keihard moet verkopen. Een prettige kennismaking bereik je door van te voren te bedenken wat jij zelf graag nog wil weten over het bedrijf. Lees de vacature en de website van het bedrijf nog een keer goed door. Welke informatie mis je? Wat wordt er van jou als toekomstig werknemer verwacht?

Toon ook interesse in je toekomstige collega’s. Hoe is de sfeer of de structuur in het team waarin je terecht komt? Zelf vragen stellen haalt wat druk van je schouders doordat jij niet meer de enige bent die zichzelf moet presenteren. Dit kan je helpen om je meer op je gemak te voelen tijdens het gesprek.

4 Oordeel niet te snel over je gesprekspartner

Wanneer je gaat solliciteren, ontkom je er niet aan: een beoordeling. Tijdens en na je gesprek beoordeelt door de recruiter of je match bent met de functie en het bedrijf.

Wanneer je je beoordeeld voelt, is het makkelijk om in je hoofd ook een snel een kritisch oordeel over de ander te vellen. Zo probeer je jezelf te beschermen. Hoewel dit een natuurlijke reactie is, is het niet goed voor je zelfvertrouwen. Je houdt je namelijk bezig met negatieve zaken, terwijl je er in een spannende situatie veel meer aan hebt om positief te denken.

5 Wees aardig voor jezelf

Wie aardig is voor anderen, is ook aardiger voor zichzelf. Zelfverzekerde mensen weten dat ieder persoon goede kanten heeft, ook wanneer deze niet meteen duidelijk naar voren komen. Ze blijven zich daardoor bewust van hun eigen sterke punten, ook wanneer er eens iets mis gaat.

Door hun vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in anderen en in zichzelf, is het voor zelfverzekerde mensen makkelijker om weer op te krabbelen na een tegenslag. Deze positieve instelling maakt het makkelijker om het beste in jezelf naar boven te halen tijdens een sollicitatiegesprek.

zelfvertrouwen-om-te-solliciteren-tips

6 Pak je rust

Neem voldoende tijd om op de locatie van het sollicitatiegesprek te komen. Haasten maakt je onrustig, hoe goed je je ook voorbereid hebt. De lichamelijke effecten van haast hebben, zoals een verhoogde hartslag en transpiratie, versterken een zenuwachtig gevoel. Ga dus op tijd van huis weg en zorg dat je voorbereiding op het gesprek voltooid is voordat je de deur uit gaat.

Probeer onderweg een vorm van ontspanning te vinden. Zet je favoriete radiozender op in de auto, luister naar een interessante podcast op de fiets of lees een mooi boek in de trein. Gun jezelf de kalmte om zelfverzekerd over te komen tijdens het gesprek!

Al met al is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Onthoud dat niet alleen jij baat hebt bij een fijn gesprek, de personen die een bedrijf representeren willen ook dat een gesprek soepel verloopt. Ze hopen tenslotte dat jij de match bent waar ze zo hard naar zoeken.

Wees zelfbewust, bereid je goed voor, blijf positief en zorg dat je zo uitgerust en ontspannen mogelijk het gesprek binnen stapt. Dan kan je optimaal je steentje bijdragen aan een leuke en informatieve kennismaking tussen jou en een bedrijf!

Reacties