Wat is schaamte?
07 november 2018 
in Gedrag
1 min. leestijd

Wat is schaamte?

Een synoniem voor schaamte is gene. Schaamte is een vervelende emotie. Je voelt je vaak erg ongemakkelijk. Wanneer jij je schaamt, gaat dat over je eigen handelen, over je eigen gedrag, over iets wat jou overkomt.

Bij plaatsvervangende schaamte heb je te maken met het handelen en/of het gedrag van anderen, waarover en waarbij jij je erg ongemakkelijk voelt. Als jij je geneert over iets wat jij hebt gedaan, dan heb jij daar last van. Jij voelt je niet prettig, de omgeving merkt er vaak niet veel van, behalve als jij rood kleurt (bloost) van schaamte. Wanneer je weet dat je snel bloost, is dat vaak al voldoende om telkens opnieuw te gaan blozen, zelfs alleen al bij de gedachte eraan. Je wordt er behoorlijk onzeker van.

Wat is schaamte? Vrouw

Er zijn genoeg situaties, waarin jij je kunt schamen. Bijvoorbeeld bij de apotheek als je een voorbehoedsmiddel of incontinentiemateriaal ophaalt en er een bekende achter je staat. Als je struikelt in een volle winkel of in een drukke straat. Als je in de sauna je werkgever tegenkomt. Als je onvoldoende geld hebt als je bij de kassa staat. Als je dichtklapt tijdens een spreekbeurt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Schaamte kan je behoorlijk in de weg zitten, waardoor je situaties gaat vermijden. Onthoud echter dat schaamte komt en weer verdwijnt en dat veel mensen er met enige regelmaat last van hebben. Probeer het niet groter te maken dan het is, het gebeurt gewoon, maak er geen punt van, maar maak het bespreekbaar.

Meer artikelen over persoonlijke groei