Interview met Adrienne van den Bos, Psychologie van Succes Podcast
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
06/21/2023
7 min

Hoogbegaafd zijn: Kenmerken, uitdagingen en tips om er mee om te gaan

06/21/2023
7 min

Hoogbegaafdheid is een term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die opvallende talenten of mogelijkheden hebben op bepaalde gebieden. We gaan in gesprek met Adrienne van den Bos.

Hoewel hoogbegaafdheid een gunstige eigenschap lijkt te zijn, kan het ook uitdagingen met zich meebrengen, vooral voor kinderen die niet altijd begrijpen hoe ze met deze unieke eigenschap om moeten gaan. In dit blog zal ik de kenmerken, uitdagingen en strategieën om hoogbegaafde kinderen te ondersteunen uiteenzetten.

Wat is hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid wordt niet alleen bepaald door hoge intelligentie. Het is een combinatie van uitzonderlijke intellectuele vaardigheden, creativiteit, motivatie en de potentie om op een hoger niveau te presteren dan de meeste leeftijdsgenoten.

Hoogbegaafdheid wordt vaak gedefinieerd door een zeer hoge intelligentiequotiënt (IQ). Hoewel er geen strikte grens is, wordt over het algemeen aangenomen dat een IQ van 130 of hoger wijst op hoogbegaafdheid. Dit is ongeveer de bovenste 2-3% van de bevolking.

Het is echter belangrijk om op te merken dat IQ slechts één aspect van hoogbegaafdheid is. Hoogbegaafde individuen tonen vaak ook uitzonderlijke niveaus van creativiteit, leiderschap, artistieke talenten, of specifieke academische vaardigheden. Bovendien meet een IQ-test niet alle vormen van intelligentie en kan het zijn dat sommige hoogbegaafde individuen niet uitzonderlijk hoog scoren op een standaard IQ-test.

Kenmerken van hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafde kinderen kunnen op verschillende manieren uitblinken. Sommigen kunnen bijvoorbeeld uitmuntende wiskundige vaardigheden hebben, terwijl anderen sterke leesvaardigheden hebben. Maar er zijn ook enkele algemene kenmerken die je bij hoogbegaafde kinderen kunt zien:

 1. Snelle Leerlingen: Hoogbegaafde kinderen staan erom bekend dat ze snel nieuwe informatie oppikken. Dit betekent dat ze vaak vooruitlopen op hun leeftijdsgenoten in termen van academische en intellectuele ontwikkeling. Het is niet ongewoon voor hoogbegaafde kinderen om op jonge leeftijd al te lezen, te rekenen of complexe concepten te begrijpen die veel ouderen moeilijk vinden.
 2. Nieuwsgierigheid: Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een onverzadigbare nieuwsgierigheid. Ze zijn constant bezig met vragen stellen en willen de wereld om hen heen grondig begrijpen. Dit kan betekenen dat ze urenlang een onderwerp kunnen onderzoeken of discussiëren over complexe vraagstukken. Hun nieuwsgierigheid kan zich uitstrekken tot een breed scala aan onderwerpen, ver buiten hun leeftijdsniveau.
 3. Creativiteit: Creativiteit is een andere belangrijke eigenschap van hoogbegaafde kinderen. Ze kunnen oplossingen bedenken die anderen misschien niet kunnen zien, en ze hebben vaak een uniek perspectief op problemen. Ze kunnen genieten van activiteiten zoals schrijven, tekenen, muziek maken of andere creatieve uitlaatkleppen die hen in staat stellen hun gedachten en ideeën uit te drukken.
 4. Brede Interesses: Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een breed scala aan interesses, en ze kunnen diep in een onderwerp duiken. Het is niet ongewoon dat ze een encyclopedische kennis hebben van een bepaald onderwerp, of dat nu dinosaurussen, sterrenkunde, klassieke literatuur, of een andere gespecialiseerde interesse is. Ze kunnen urenlang bezig zijn met het verkennen van deze onderwerpen, en houden ervan om meer te leren.
 5. Gevoeligheid: Veel hoogbegaafde kinderen zijn zeer gevoelig, zowel emotioneel als fysiek. Ze kunnen een diep gevoel van empathie hebben en sterk reageren op emotionele stimuli. Dit kan betekenen dat ze diep geraakt worden door verhalen in het nieuws, of dat ze sterk reageren op persoonlijke conflicten. Fysiek kunnen ze gevoelig zijn voor dingen als kledinglabels, harde geluiden, of sterke geuren. Deze gevoeligheid kan hen helpen om de wereld op een dieper niveau te begrijpen, maar kan ook uitdagend zijn als het niet goed wordt beheerd.
 6. Perfectionisme: Hoogbegaafde kinderen kunnen perfectionistisch zijn, waarbij ze hoge eisen stellen aan zichzelf en gefrustreerd raken als ze deze normen niet halen. Dit kan leiden tot angst en vermijding van taken waarvan ze niet zeker weten dat ze deze perfect kunnen volbrengen.

Elk hoogbegaafd kind is uniek, en niet alle hoogbegaafde kinderen zullen al deze kenmerken vertonen. Het is belangrijk om elk kind als individu te benaderen en ondersteuning te bieden op basis van hun specifieke behoeften en sterke punten.

Strategieën om hoogbegaafde kinderen te ondersteunen

Het is belangrijk om hoogbegaafde kinderen te ondersteunen en hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Hier zijn enkele strategieën:

 • Aangepast Onderwijs: Het is belangrijk dat het onderwijs aangepast is aan de behoeften van het hoogbegaafde kind. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze extra uitdagende opdrachten krijgen, of de mogelijkheid krijgen om versneld door de lesstof te gaan.
 • Sociale Ondersteuning: Help ze om sterke sociale vaardigheden te ontwikkelen en hen te helpen aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten.
 • Omgaan met Perfectionisme: Leer ze dat fouten maken onderdeel is van het leerproces en dat het oké is om niet perfect te zijn.
 • Emotionele Ondersteuning: Hoogbegaafde kinderen kunnen emotioneel intens zijn. Het is belangrijk om hen te leren omgaan met hun emoties en hen te ondersteunen wanneer ze het moeilijk hebben.

In het omgaan met hoogbegaafdheid is het belangrijk te onthouden dat elk kind uniek is. Wat voor de een werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Het is van cruciaal belang om naar het individuele kind te kijken en ondersteuning te bieden op basis van hun specifieke behoeften en uitdagingen.

Hoogbegaafdheid bij volwassenen

Hoogbegaafdheid blijft gedurende het hele leven, dus de kenmerken die bij kinderen zichtbaar zijn, kunnen ook bij volwassenen blijven bestaan. Echter, de manier waarop deze kenmerken zich uiten kan veranderen naarmate iemand ouder wordt. Hier zijn enkele mogelijke kenmerken van hoogbegaafde volwassenen:

 1. Intellectueel nieuwsgierig: Net als hoogbegaafde kinderen, zijn hoogbegaafde volwassenen vaak intellectueel nieuwsgierig. Ze hebben de drang om continu te leren en hun kennis uit te breiden, en ze kunnen diep geïnteresseerd zijn in complexe concepten of ideeën.
 2. Hoog presterend of veelzijdig: Veel hoogbegaafde volwassenen blinken uit in hun vakgebied, of dat nu kunst, wetenschap, bedrijfsleven of een ander gebied is. Ze kunnen ook veelzijdig zijn, met een breed scala aan vaardigheden en interesses.
 3. Creatief denken: Hoogbegaafde volwassenen hebben vaak een creatieve benadering van probleemoplossing. Ze kunnen met unieke oplossingen komen en hebben vaak de neiging om 'out-of-the-box' te denken.
 4. Gevoeligheid en intensiteit: Hoogbegaafde volwassenen kunnen, net als kinderen, emotioneel intens en gevoelig zijn. Dit kan betekenen dat ze diep geraakt worden door gebeurtenissen in het nieuws of in hun persoonlijk leven, en dat ze empathisch en inlevend zijn.
 5. Perfectionisme: Perfectionisme kan ook een rol blijven spelen in het leven van hoogbegaafde volwassenen. Ze kunnen hoge verwachtingen van zichzelf hebben en kunnen zich gefrustreerd of ontmoedigd voelen als ze deze verwachtingen niet kunnen waarmaken.
 6. Sociale uitdagingen: Hoewel niet iedere hoogbegaafde volwassene hier last van heeft, kunnen sommigen het moeilijk vinden om aansluiting te vinden bij anderen. Ze kunnen zich anders of onbegrepen voelen, en kunnen moeite hebben met het aangaan van diepgaande relaties.
 7. Liefde voor complexiteit: Veel hoogbegaafde volwassenen zijn dol op complexiteit en kunnen genieten van het uitpluizen van complexe problemen, of dat nu op het werk is, in hun persoonlijke interesses, of in hun hobby's.
 8. Niet-standaard denkpatronen: Hoogbegaafde volwassenen hebben vaak een andere manier van denken, die kan variëren van zeer associatief, intuïtief tot complex en multidimensionaal.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle hoogbegaafde volwassenen alle bovenstaande kenmerken zullen vertonen. Iedereen is uniek en de manier waarop hoogbegaafdheid zich uit kan sterk variëren.

Uitdagingen van hoogbegaafdheid

Hoewel hoogbegaafdheid veel voordelen heeft, kan het ook uitdagingen met zich meebrengen. Hoogbegaafde kinderen kunnen problemen ervaren zoals:

 1. Sociale interactie: Hoogbegaafde volwassenen kunnen soms worstelen met sociale interacties. Dit kan komen doordat ze zich 'anders' of onbegrepen voelen, of omdat ze geïnteresseerd zijn in onderwerpen die niet altijd gedeeld worden door hun leeftijdsgenoten. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid.
 2. Perfectionisme en faalangst: Veel hoogbegaafde volwassenen hebben de neiging tot perfectionisme en kunnen faalangst ontwikkelen. Ze kunnen zeer hoge verwachtingen van zichzelf hebben en worstelen met zelfkritiek en teleurstelling als ze deze verwachtingen niet waarmaken. Dit kan leiden tot stress, burn-out en vermijding van taken of uitdagingen.
 3. Onderprestatie: Paradoxaal genoeg kunnen sommige hoogbegaafde volwassenen worstelen met onderprestatie. Dit kan komen door een gebrek aan uitdaging of stimulatie, of door de angst om te falen of niet aan hoge verwachtingen te voldoen. In sommige gevallen kunnen hoogbegaafde individuen zich gaan vervelen of gedemotiveerd raken in hun werk of studie.
 4. Emotionele intensiteit: Hoogbegaafde volwassenen kunnen intense emoties ervaren, waaronder gevoelens van angst, depressie, opwinding, woede of verdriet. Ze kunnen gevoelig zijn voor kritiek en kunnen sterke empathische reacties hebben op de emoties van anderen of op wereldgebeurtenissen. Dit kan overweldigend zijn als ze niet over de juiste coping-mechanismen beschikken.
 5. Existentiële angst en depressie: Het is niet ongebruikelijk voor hoogbegaafde volwassenen om te worstelen met existentiële zorgen, zoals het zoeken naar betekenis in het leven, nadenken over de dood, of zich zorgen maken over wereldwijde problemen. Deze existentiële angsten kunnen soms leiden tot gevoelens van depressie.
 6. Verveling: Hoogbegaafde volwassenen hebben vaak de behoefte aan constante intellectuele stimulatie. Als ze deze stimulatie niet krijgen, kunnen ze zich snel vervelen. Dit kan vooral een probleem zijn op het werk of in andere situaties waar ze niet voldoende worden uitgedaagd.

Elk individu is uniek en niet alle hoogbegaafde volwassenen zullen deze uitdagingen ervaren. Het is belangrijk om hulp te zoeken indien nodig en om strategieën te ontwikkelen om deze mogelijke uitdagingen het hoofd te bieden.

Omgaan met hoogbegaafd zijn

Hoogbegaafd zijn als volwassene kan veel voordelen met zich meebrengen, maar het kan ook unieke uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen bij het omgaan met hoogbegaafdheid als volwassene:

 1. Zoek gelijkgestemden: Het kan enorm helpen om andere hoogbegaafde volwassenen te ontmoeten. Dit kan zorgen voor herkenning en erkenning van de unieke uitdagingen en voordelen die hoogbegaafdheid met zich meebrengt. Overweeg om lid te worden van organisaties of groepen die speciaal bedoeld zijn voor hoogbegaafde volwassenen.
 2. Blijf jezelf uitdagen: Hoogbegaafde volwassenen hebben vaak de behoefte aan constante intellectuele stimulatie. Zorg ervoor dat je jezelf blijft uitdagen, of dit nu in je werk is, door het volgen van extra cursussen, of door het oppakken van complexe hobby's.
 3. Zoek professionele hulp indien nodig: Als je moeite hebt met aspecten van hoogbegaafdheid, zoals sociale uitdagingen, perfectionisme, of het gevoel 'anders' te zijn, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Zoek naar een therapeut of counselor die ervaring heeft met het werken met hoogbegaafde volwassenen.
 4. Zorg voor zelfzorg: Hoogbegaafde volwassenen kunnen vaak intens zijn, zowel intellectueel als emotioneel. Zorg ervoor dat je tijd neemt voor zelfzorg en ontspanning om te voorkomen dat je je overweldigd voelt.
 5. Leer omgaan met perfectionisme: Veel hoogbegaafde volwassenen hebben de neiging tot perfectionisme, wat kan leiden tot stress en burn-out. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te leren dat het oké is om fouten te maken.
 6. Ontwikkel sociale vaardigheden: Hoewel sommige hoogbegaafde volwassenen moeite kunnen hebben met sociale situaties, zijn sociale vaardigheden iets dat kan worden geleerd en ontwikkeld. Sociale steun kan enorm nuttig zijn, dus het is belangrijk om tijd en moeite te investeren in het ontwikkelen van gezonde relaties.

Elke hoogbegaafde volwassene is uniek en zal verschillende behoeften en uitdagingen hebben. Het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn en de hulp en ondersteuning te zoeken die je nodig hebt.

Reacties