Wat is schaamte?
30 oktober 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Wat is schaamte?

Wat is schamen eigenlijk? Schaamte is een sociale angst. Als jij je schaamt, voel jij je onbehaaglijk, verlegen. Het is een emotie, waarbij jij je niet prettig voelt. Er gebeurt iets dat afwijkt ten aanzien van de normen en waarden, die jij aanhangt, waardoor jij je schaamt.

Wat is schaamte? – Inhoudsopgave

[[showindex]]

Jouw omgeving is zó belangrijk bij schamen (video)

Schamen is per cultuur anders

Jouw trots of eergevoel wordt gekrenkt, wordt op een vervelende manier aangetast. Het gevoel van schaamte, kan per cultuur anders zijn. Wanneer iemand uit jouw familie op het verkeerde pad gaat, diefstal bijvoorbeeld, dan kun jij je voor diegene schamen. Hij of zij draagt jouw achternaam en je wilt eigenlijk niet met die persoon geassocieerd worden, je schaamt je voor zijn manier van leven.

Schamen voor je ouders en visa versa

Je kunt je schamen voor je ouders die in gezelschap erg uitbundig doen en in jouw ogen zich niet gedragen, zoals dat zou horen op hun leeftijd. Ze dansen bijvoorbeeld op rock en roll en gaan uit hun dak!

Plaatsvervangende schaamte

Ook je ouders kunnen zich voor jou schamen, omdat jij het niet zo nauw neemt met de gevoelens van een vriend of vriendin en al snel weer aan een volgende relatie begint enz. Dit is plaatsvervangende schaamte en dit geeft een heel naar gevoel.

Je kunt je ook schamen voor een groep waartoe jij behoort. De klas waarin jij zit maakt zich veelvuldig schuldig aan pesterijen van een klasgenootje of een leerkracht. Je stottert of hebt last van acne, waardoor jij je schaamt voor je uiterlijk of beperking.

wat-is-schaamte-vrouw

Waar schamen vrouwen zich voor?

4 manieren van schamen

Je kunt je dus op vier manieren schamen:

  1. voor je uiterlijk of beperking
  2. voor je eigen gedrag
  3. voor andermans gedrag
  4. voor het gedrag van een groep

Hoe uit schaamte zich?

Schaamte is een ongemakkelijk gevoel. Je ziet het niet altijd aan de buitenkant of iemand zich schaamt.

“Schamen uit zich soms wel zichtbaar, denk bijvoorbeeld aan blozen. Als je snel bloost kan zelfs dat blozen weer een reden zijn om je te schamen voor datzelfde blozen”

Door schaamte kun jij je ook afzonderen. Heb je bijvoorbeeld een huidaandoening dan kun jij je daardoor erg onprettig voelen in gezelschap. Je denkt dat iedereen er naar kijkt.

Weet echter dat jij meer bent dan jouw huidaandoening, al is dat wel heel gemakkelijk gedacht. Het kan een groot probleem zijn of worden waardoor je in een sociaal isolement belandt. Soms kan het tijd zijn om professionele hulp te zoeken.

Hoe overwin je schaamte voor jezelf?

Als schaamte een te grote invloed krijgt op je leven is het tijd om deskundige hulp in te schakelen.

“Tips om schaamte tegen te gaan!”

Je kunt ook met een aantal onderstaande tips aan de slag gaan. Als blijkt dat dit je onvoldoende helpt, roep je de hulp van een therapeut in.

Accepteer je schaamte en je ervaart meer rust

Mooie woorden maar daar moet je wel hard aan werken om dat te realiseren. Weet dat iedereen jouw kwetsbare kant best mag kennen, iedereen heeft die namelijk zelf ook.

Maak contact met je omgeving als jij nu afgezonderd leeft. Toon en uit wat je voelt en wat je denkt. Word in elke geval geen meeloper, die overal ja en amen op zegt (om jouw mening maar niet te hoeven geven) ook al ben je het er niet mee eens.

Als meeloper krijg je nooit rust in je lijf en in je hoofd, je komt in conflict met jezelf. Juist die rust, dat het goed is wat je zegt, denkt en voelt, heb je nodig als je vaak last hebt van schaamte.

Praat over je schamen

Erover praten met een goede vriend of vriendin die jij vertrouwt zorgt voor opluchting. Blijf niet alleen met je schaamte gevoelens. Benoem de dingen waarover jij je schaamt, misschien al wel je hele leven, zolang als jij je herinnert. Heb je niemand aan wie je jouw schaamte wilt toevertrouwen? Ga naar een vertrouwenspersoon, blijf er in elk geval niet alleen mee rondlopen.

Schamen komt door je verleden

Als jij jezelf steeds veroordeelt voor je schaamte, kom je er niet uit. Ben minder streng voor jezelf en probeer de schaamte, die vaak erg diep zit, los te laten. Vraag je af waarover jij je schaamt en laat het los! Soms is er iets in het verleden gebeurd, laat dat niet ook je toekomst verpesten.

Positieve kanten benoemen

Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn twee belangrijke zaken. Je mag er zijn zoals je bent met je positieve en minder positieve kanten (want die heeft iedereen).

Schaamte gevoelens accepteren

Ben je bang om afgewezen te worden? Niet doen. Je komt in contact met mensen die bij je passen. Mensen die je accepteren met je schaamte gevoelens. Ze kunnen je er zelfs bij helpen deze te overwinnen.

“Ben niet bang mensen te verliezen als jij over je schaamte praat. Het is hun probleem als zij hiermee niet kunnen omgaan. Deze mensen zullen je ook geen steun (kunnen) geven. Dus eigenlijk verlies je niets”

De juiste mensen blijven je trouw en dat zijn de mensen die je echte vrienden kunt noemen, waarop je kunt vertrouwen en steunen.

Voorbeelden van schaamte

– Schamen voor een familielid met foute vrienden, je bent bang dat je wordt geassocieerd met het gedrag van dat familielid. De angst zit bij jou!

– Schamen voor je uiterlijk, je hebt acne of jij of je ouders hadden/ hebben geen geld voor merkkleding. Je voelt je minderwaardig en denkt dat je wordt beoordeeld op je uiterlijk of kleding. De angst zit bij jou!

– Schamen voor je beperking, je stottert bijvoorbeeld. Je denkt dat anderen je afwijzen of negeren omdat je stottert. Die angst verergert vaak het probleem van het stotteren. De angst zit bij jou!

Schamen voor je financiële toestand. Gebeurtenissen als een scheiding, arbeidsbeperking, verkeerde beleggingen enz. kunnen jouw financiële toestand zodanig raken dat je met een minimaal bedrag moet rondkomen. Je hebt geen geld “om mee te doen” en denkt dat iedereen je daarom zal afwijzen of veroordelen. De angst zit bij jou!

Angst om af te gaan

Heel bang zijn voor negatieve beoordelingen, vreemd gedrag, vreemde blikken of vreemde emoties leidt vaak tot stilzwijgen, liegen, ontkennen of het vermijden van gesprekken hierover met anderen.

“Je hebt vaak last van langdurige schaamte over je klachten. Omdat je je ergens voor schaamt, word je passief en somber”

Degenen die vaak onrustig blijven als gevolg van schaamte of angst om door anderen te worden beoordeeld of ondervraagd, komen in aanmerking voor behandeling.

Schamen is een sociale angst

Schamen is zoals gezegd een sociale angst. De angst dat jouw schaamtegevoel zichtbaar is of wordt zorgt voor een vicieuze cirkel. Je denkt dat je gaat blozen en …je gaat blozen!

Je denkt dat iedereen hoort dat je stottert en je gaat nog meer stotteren. Die angst, die twijfel aan jezelf moet je proberen te overwinnen voor een leuker leven.

Pak je schaamte aan met hulp van ons. Wij zijn er voor je. Start eens met downloaden van DIT gratis boek. Goed om schaamte tegen te gaan en te werken aan je zelfvertrouwen. Succes en veel plezier!

Meer artikelen over persoonlijke groei