Wat zijn patronen?
23 december 2018 
1 min. leestijd

Wat zijn patronen?

Patronen zijn bepaalde structuren met regelmatig terugkerende vorm(en). Bepaalde kenmerken keren met bepaalde regelmaat terug.

Patronen in je kleding, patronen in vloerkleden, in gordijnen, maar ook bestaan er patronen in iemands gedragingen. Denk daarbij aan opstaan, wassen, aankleden, ontbijten, tanden poetsen en aan het werk gaan.

Gewoonten, noem het structuur of een bepaald patroon, zijn nuttig. Het zorgt ervoor dat je snel klaar bent, je handelt als het ware op de automatische piloot bij jouw dagelijkse rituelen. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat er structuur in het gezin is. Toch is het soms belangrijk om patronen te doorbreken en het kan zelfs nieuwe kansen bieden.

Door bepaalde patronen te veranderen kan er een nieuwe situatie ontstaan. Dat kan gebeuren door je vertrouwde rondje om het park aan te passen. Loop een andere weg, ontmoet andere mensen, of loop een stukje verder, goed voor je conditie.

Ben jij je inrichting beu, verander deze. Geen geld om alles te vernieuwen, maak een andere indeling. Daar word je ook nog eens heel creatief van en je kent je leefruimte niet meer terug. Andere meubels vangen meer aandacht, die ene stoel voor het raam wordt jouw leesstoel of je zit er om buiten de vogels te observeren.

Patronen in je denken kun je ook aanpakken door bewustwording en deze vervolgens om te buigen. Al zul je in het begin nog vaak terugvallen in oude patronen, probeer het. Even een terugval is niet erg, ben er bewust mee bezig en het gaat je lukken.

Meer artikelen over persoonlijke groei